Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη βρέθηκε στα σουπερμάρκετς στη Γερμανία, σε ψωμί και δημητριακά(μούσλι) , ένα γ.τ. λινάρι . Αυτό ανέχεται τα ζιζανιοκτόνα και αντιστέκεται στα αντιβιοτικά της σειράς FP967/CDC Triffid και έχει αναπτυχθεί στον Καναδά, όπου και καλλιεργήθηκε εμπορικά από το 2000. Στην Ευρώπη δεν έχει πάρει άδεια για καλλιέργεια και διακίνηση στη διατροφή.
Ο Ελληνικός ΕΦΕΤ, όχι με δική του έρευνα γιατί από ότι φαίνεται δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ενημερώθηκε για αυτήν την περίπτωση πολύ αργότερα. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του: « Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2009, για τη διακίνηση μίγματος αρτοποιίας, το οποίο περιέχει καφέ λιναρόσπορο προέλευσης Καναδά, με τη γενετική τροποποίηση FP967... και στην Ελλάδα διακινείται μέσω της επιχείρησης «LIDL Hellas»[1]

Στην Ελβετία αντίστοιχα την ίδια περίοδο βρέθηκε σε προϊόντα ρυζιού από Κίνα και Ταϋλάνδη το γ.τ. ρύζι ΒΤ63, επίσης παράνομο στην Ευρώπη. Στη Κίνα είχε καλλιεργηθεί πειραματικά το 2001, αλλά δεν πήρε ποτέ άδεια για εμπορική καλλιέργεια. Στην Ταϋλάνδη είναι απαγορευμένη γενικά και η καλλιέργεια και η διακίνηση γ.τ. φυτών. Πώς έφθασε λοιπόν αυτή η ποικιλία ρυζιού στα χέρια των αγροτών αυτών των χωρών;

Ο ελεγκτικός οργανισμός βιολογικών προϊόντων της Γερμανίας Bioland αυτό τον χρόνο βρήκε οτι από 386 δείγματα καλαμποκιού τα 22 είχαν επιμολυνθεί με γ.τ.ο., χωρίς να το γράφουν στην ετικέτα τους. Τα 11 απο αυτά περιείχαν το απαγορευμένο και στη Γερμανία ΜΟΝ810, ενώ τα υπόλοιπα 11 περιείχαν άλλες γ.τ. ποικιλίες, απαγορευμένες επίσης στην ΕΕ.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι οτι τα μεταλλαγμένα κυκλοφορούν και χωρίς τη σήμανση, γιατί υπάρχει το όριο του 0,9%, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει αντίδραση αν η περιεκτικότητα σε γ.τ.ο. είναι κάτω από αυτό το όριο.
Η ΕΕ λοιπόν, μη θέτοντας τη μηδενική περιεκτικότητα σαν όριο και γνωρίζοντας καλά οτι η «επιμόλυνση» είναι σίγουρη, έχει αποδεχθεί την ανεξέλεγκτη διάδοση των μεταλλαγμένων.
Αν οι Έλληνες π.χ καταναλωτές εφησυχάσουν με την απαγόρευση των καλλιεργειών που πετύχαμε, σαν Κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα, στη χώρα μας, κάποια στιγμή, χωρίς να το ξέρουν, θα φθάσουν στη διατροφή τους.
Σαν Κίνηση ενάντια στα μεταλλαγμένα Μαγνησίας είχαμε απαιτήσει πολλές φορές από τη Νομαρχία να οργανώσει κατάλληλη υπηρεσία, η οποία ελέγχοντας τις σπορομερίδες που διακινούνται στους αγρότες της περιοχής, καθώς και τα είδη που διακινούνται στα ράφια των σουπερμάρκετς, θα εξασφάλιζε τον νομό σαν «ελεύθερο από μεταλλαγμένα», πράγμα που έχει αποφασισθεί στο νομαρχιακό συμβούλιο από τις αρχές του 2004. Μέχρι τώρα αυτή η απόφαση έχει μείνει στα χαρτιά.
Γιατί όμως δεν θέλουμε τα μεταλλαγμένα (γ.τ). τρόφιμα ;
Επικριτές επιστήμονες υποστηρίζουν:
• οι γνώσεις για τη λειτουργία των γονιδίων είναι περιορισμένες
• Στο εργαστήριο αποδεικνύεται: τα γονίδια δεν δουλεύουν ένα-ένα, αλλά σαν περιοχές γονιδίων, σα δίκτυο. Έτσι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός συνδυασμών τους, που δεν έχουν κατανοηθεί.
• Μπορούν να παραχθούν ανεπιθύμητες ή να μη παράγονται πια επιθυμητές πρωτεΐνες, γιατί το εισαχθέν γονίδιο πιθανά να μη μπορέσει να εκφρασθεί όπως στον οργανισμό «δότη».
• Στο γένωμα του «δέκτη» θα κάνει ότι του επιτρέψουν τα διπλανά γονίδια που τον «φιλοξενούν»
• Οι «προμότορες»(ιοί) που χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση των εισαγόμενων γονιδίων, μπορεί να ενεργοποιήσουν και γειτονικά γονίδια και να ενισχύσουν την παραγωγή τοξινών ή αλλεργιογόνων στον «δέκτη»
• Για την ασφάλεια και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία : επιφυλάξεις για την ακινδυνότητά τους έχει εκφράσει η Διεθνής Ένωση Επιστημονικών Οργανώσεων, Ιατρικές Επιθεωρήσεις (όπως Lancet) και Ιατρικές Ενώσεις(π.χ. η Γερμανική) ή Εθνικές Ακαδημίες(π.χ.Βρετανική) τονίζουν οτι δεν πρέπει να μπουν στην τροφική αλυσίδα, γιατί μπορεί να εισάγουν στον οργανισμό αλλεργιογόνα, νέες τοξίνες, άγνωστους συνδυασμούς πρωτεϊνών . Επίσης μπορούν να προκαλέσουν και γενετική ρύπανση-επιμόλυνση του εδάφους και του περιβάλλοντος. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσαλονίκης αναφέρει οτι εκτός από τα παραπάνω μπορεί να προκαλέσουν και εξαφάνιση φυσικών οργανισμών λόγω ανταγωνισμού και οτι «σε περίπτωση λάθους δεν υπάρχει διαδικασία απόσυρσης ή ανάκλησής τους από το περιβάλλον.
Παραδείγματα πολλά:
• Πείραμα Βρετανίας: γ.τ. καλλιέργειες 5 φορές πιο καταστροφικές για τη βιοποικιλότητα από τις συμβατικές.
• Έρευνες NAFTA: επιμολύνθηκαν οι πολλές ντόπιες ποικιλίες καλαμποκιού του Μεξικού με γ.τ.
• Το γ.τ.καλαμπόκι MON810 της Μονσάντο επιβλαβές για την πεταλούδα «Μονάρχης»
• Αυστραλοί επιστήμονες: γ.τ μπιζέλι προκαλεί πολλά προβλήματα, μέχρι και φυματίωση στα πειραματόζωα(ποντίκια)
• Μελέτη Γάλλων επιστημόνων(CRIIGEN), αποδείχνει ότι το γ.τ.MON863 καλαμπόκι της εταιρείας Monsanto είναι εν δυνάμει επικίνδυνο: ποντίκια που τραφήκανε με αυτό είχαν συμπτώματα δηλητηρίασης και τοξικότητα στο συκώτι και τα νεφρά.
• Σε έρευνα του γερμανικού πανεπιστημίου της Γένας με το γ.τ. καλαμπόκι ΒΤ, που περιέχει γονίδια του βακίλου της Θουριγγίας(ΒΤ), το οποίο βρίσκεται στο έδαφος και είναι τοξικό για τα έντομα, παρατηρήθηκε κάτι το φρικιαστικό: άλλαξε η επιφάνεια του εντέρου τους και μειώθηκε τόσο πολύ η αντίσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, ώστε άρχισαν να προσβάλλονται πολύ εύκολα, από διάφορα παράσιτα και να μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός τους
• L-tryptophan(συμπλήρωμα για έλεγχο παχυσαρκίας τής Showa Denko, Ιαπωνίας):37 νεκροί, 1500 με μόνιμες βλάβες, 5000 νοσηλεία, λόγω μη εντοπισμού της τοξίνης από τη γενετική τροποποίηση της αυθεντικής τρυπτοφάνης.
• Η γ.τ.σόγια Roundap-ready έχει αυξημένα οιστρογόνα
• Η γ.τ. Ινσουλίνη: έρευνα της Βρετανικής Εταιρίας Διαβητικών έδειξε πολλές παρενέργειες.
• Το γ.τ. φάρμακο Ιντερφερόνη, που στο τέλος της δεκαετίας του ’70 θεωρήθηκε το όπλο ενάντια στους όγκους του καρκίνου, στη συνέχεια τα τεστ με καρκινοπαθείς έδειξαν περισσότερες παρενέργειες από ό,τι θετική δράση
• Η Erythropoietin (ΕΡΟ, γενετικά από το κινέζικο Χάμστερ ,νεφρική ανεπάρκεια, αυξάνει το οξυγόνο στο αίμα , θαυματουργό στο ντοπάρισμα αθλητών μεγάλων αποστάσεων, κύρια των ποδηλατών, δεν μπορεί να ανιχνευθεί στους αντιντόπινγκ ελέγχους). Στο διάστημα 1987-91 είχαμε 20 ανεξήγητους θανάτους κορυφαίων ποδηλατών ενώ μέχρι το 1999 είχαμε άλλους 18 τέτοιους θανάτους. Πρόσφατα πέθαναν άλλοι δύο πρώην πρωταθλητές ποδηλάτες, ενώ έχουμε και περιπτώσεις ανεξήγητων θανάτων ποδοσφαιριστών που σωριάζονται ξαφνικά στο γήπεδο.

Την επικυνδυνότητά τους βέβαια είναι υποχρεωμένοι να την αποδεικνύουν τελικά, εκ των υστέρων, όσοι αντιστέκονται...
Και ποιά θα πρέπει να είναι η απάντησή μας στη μεταλλαγμένη διατροφή που μας ετοιμάζουν;
Πέρα από το οτι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές θα πρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο να αντισταθούν στη διάδοσή τους και να απαιτήσουν από τις Κυβερνήσεις την απαγόρευσή τους. Θα πρέπει να έχουμε εναλλακτική πρόταση για τη παγκόσμια διατροφή. Και αυτή δεν είναι άλλη από την οικο-βιο-διατροφή, που θα στηρίζεται κυρίως στους ντόπιους πόρους, ποικιλίες και ράτσες.
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι τα προϊόντα της βιομηχανικής χημικής/υβριδιακής γεωργίας, αλλά μιας γεωργίας που θα πρέπει να ξαναγίνει αγροτική, τοπικοποιημένη, κοινοτική και οικολογική.
Ας πούμε το όχι και στα μεταλλαγμένα τους σε συνδιασμό με το όχι στα οικονομικά μέτρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου