Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Η τεχνολογία των ενεργών μικροοργανισμών (Ε.Μ.)


Το παράδειγμα μιας τεχνολογίας για όλους και μιας επιστήμης στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και όχι του ιδιωτικού συμφέροντος
Τι είναι οι ΕΜ;Όπως είναι γνωστό στη φύση, με βάση τη δράση τους, υπάρχουν 3 ειδών μικροοργανισμοί: α) οι αναγεννητικοί (που είναι γενικώς ωφέλιμοι και είναι το 10% περίπου) β) οι εκφυλιστικοί (παθογόνοι ,άλλο ένα 10%) και γ) οι ουδέτεροι (οπορτουνιστές-καιροσκόποι το υπόλοιπο 80%).
Οι ΕΜ (στα αγγλικά: Effective Microorganisms) είναι μια καλλιέργεια επιλεγμένων μικροοργανισμών που υπάρχουν στη φύση(δεν πρόκειται για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς) και που χαρακτηρίζονται από αναγεννητική δράση. Μπορούν άμεσα και έμμεσα να αναστείλουν διαδικασίες σήψης και εκφυλισμού σε ένα σύστημα, που εφαρμόζονται, να το αναζωογονήσουν και να το διατηρήσουν σε υγιή κατάσταση. Αυτό το επιτυγχάνουν από τη μία με το να αδρανοποιήσουν τους εκφυλιστικούς που είναι υπεύθυνοι για τις διαδικασίες σήψης και αποσάθρωσης των υλικών και από την άλλη με το να στρέψουν τους ουδέτερους, μέσω της επικράτησης, στη διαδικασία της αναγέννησης.
Αυτό σημαίνει ότι αν σε ένα χώρο έχουν επικρατήσει οι εκφυλιστικοί, τότε το 90% των μικροοργανισμών (και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: μια κουταλιά χώμα περιέχει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς) δουλεύουν για τη σήψη. Αν καταφέρουμε να επικρατήσουν οι αναγεννητικοί τότε το σύνολό τους σχεδόν (αφού θα έχουν εξαλειφθεί οι συνθήκες δράσης των εκφυλιστικών που αδρανοποιούνται) θα δουλεύουν για την αναγέννηση με τη διαδικασία της ένζυμης αποδόμησης κατά την οποία υπάρχουν ελάχιστες απώλειες.

Που εφαρμόζονται:
Καταρχήν στην Γεωργία όπου π.χ. σε ένα γεωργικό σύστημα (καλλιέργειες, κτηνοτροφία) θα παράγονται από τους ΕΜ ,μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης, βιοενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα, φυσικά αντιβιοτικά κ.λ.π., ενώ θα ενισχύεται ταυτόχρονα η φωτοσύνθεση στο έδαφος. Με όλα αυτά θα προάγεται η υγεία και η γονιμότητα του εδάφους και έτσι και η υγεία και η ανάπτυξη των φυτών και στη συνέχεια και των ζώων που ζουν σε αυτό. Θα είναι εύκολη η απαλλαγή από τα χημικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα και με την πάροδο του χρόνου θα επιτυγχάνεται και ο έλεγχος των ζιζανίων.
Επιπλέον επειδή οι ΕΜ είναι αναερόβιοι βασικά μικροοργανισμοί (πρέπει να αποφεύγεται το οξυγόνο και η υπεριώδη ακτινοβολία), μπορούν να εφαρμοσθούν παντού όπου υπάρχουν προβλήματα σήψης και δυσοσμίας καθώς και λυμάτων, όπως σε στάβλους και κοτέτσια, στα σπίτια και στις τουαλέτες, σε βιολογικούς καθαρισμούς και βόθρους, σε χωματερές, σε λίμνες και ποτάμια, σε βιότοπους, σε υδατοκαλλιέργειες κ.λ.π.
Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον άνθρωπο σε μορφή αποστάγματος με έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εξουδετέρωση των επιζήμιων ελεύθερων ριζών («μόνο η ανθρώπινη φαντασία μπορεί να θέσει όρια στη χρήση των ΕΜ»)

Η τεχνολογία τους
Το μείγμα των ΕΜ είναι ένας συνδυασμός πάνω από 80 ειδών μικροοργανισμών με βασικούς: της Μαγιάς, του γαλακτικού οξέως ,της φωτοσύνθεσης, κάποιους ακτινομύκητες και ζυμομύκητες. Είναι κατεξοχήν βιολογικό προϊόν, χωρίς η εφαρμογή τους να προκαλεί «γενετική ρύπανση», αφού έτσι και αλλιώς υπάρχουν παντού στη φύση. Η τεχνολογία τους αφορά στην απομόνωση και στην εξασφάλισή τους από τη μία και στον κατάλληλο συνδυασμό τους στο αρχικό μείγμα από την άλλη. Από κει και πέρα την καλλιέργειά τους και την εφαρμογή τους μπορεί να την κάνει ο καθένας με κατάλληλες συνταγές και με πολύ μικρό κόστος. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πατέντα (αποτελούν ανακάλυψη του Ιάπωνα καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οκινάβα Δρ.Teruo Higa), η δε προώθησή τους γίνεται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και υπάρχει δυνατότητα πολύ μεγάλης αραίωσής τους (μέχρι και 1:1000) στις διάφορες εφαρμογές τους.
Με έδρα το Βόλο έχει δημιουργηθεί μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, που έχει σαν αντικείμενο την προώθηση της τεχνολογίας των ΕΜ και στην Ελλάδα.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.oiko-em.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου