Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

TΟ ΔΝΤ στην Ευρώπη


O αδύνατος κρίκος της Ευρωζώνης

Ήδη εννέα χώρες της Ευρώπης παίρνουν «βοήθεια» από το ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι η πρώτη της Ευρωζώνης.

Από το ξέσπασμα της κρίσης το φθινόπωρο του 2008 αναγκάσθηκαν να αποταθούν στο ΔΝΤ, εκτός της Ελλάδας και οι χώρες: Ουγγαρία, Ουκρανία, Ισλανδία, Λετονία, Λευκορωσία, Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία και Μολδαβία.
Τα μέτρα που απαίτησε το Ταμείο από αυτές είναι περίπου ίδια με αυτά που αποφασίσθηκαν και για την Ελλάδα. Τα αποτελέσματά τους σε αυτές τις χώρες έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται: η Οικονομία συρρικνώνεται, οι μισθοί πέφτουν και στον ιδιωτικό τομέα, η ανεργία ανεβαίνει στα ύψη.
Παραδειγματικά για την Λετονία, η οποία πήρε «βοήθεια» ύψους 8,5 δις Ευρώ: συρρίκνωση της οικονομίας τον περασμένο χρόνο κατά 18%, τριπλασιασμός της ανεργίας στο 22,8%

Το πρόβλημα της Λεττονίας μοιάζει με της Ελλάδας: με την είσοδό της το 2004 στην Ε.Ε. , ξαφνικά ήταν δυνατόν να δανείζονται κράτος, επιχειρήσεις και νοικοκυριά με φθηνό επιτόκιο. Ήταν κύρια Σουηδικές Τράπεζες αυτές που δάνειζαν ευχαρίστως τους Λετονούς. Παρασυρμένοι από τα φθηνά επιτόκια αγόραζαν χωρίς δισταγμό- βασικά αυτοκίνητα και ακίνητα. Λίγο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έσπασε η «φούσκα».
Όπως και στη χώρα μας το πρόγραμμα «σταθεροποίησης» αμφισβητήθηκε: τον Μάρτιο διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός. Μέχρι τις νέες εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο, υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση μειοψηφίας. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί ακόμα η πτώχευση της χώρας, όμως επειδή δεν είναι στην Ευρωζώνη, μπορούσε πιο εύκολα να υποτιμήσει το νόμισμά της
Lats. Συνέπεια: τα δάνεια σε ξένο νόμισμα δεν μπορούσαν πλέον να εξυπηρετηθούν(στάση πληρωμών) και ταυτόχρονα βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητά της. Το μειονέκτημα είχαν κύρια οι Σουηδικές Τράπεζες, που αναγκάσθηκαν να διαγράψουν τα Λετονικά χρέη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου