Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Αυξάνει κατά 5% το ΦΠΑ η Ρουμανία για να λάβει το νέο δάνειο του ΔΝΤ

Ύστερα από την απόφαση του Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας να ακυρώσει ένα τμήμα του σχεδίου λιτότητας της κυβέρνησης, κρίνοντάς το ως αντισυνταγματικό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να αναβάλλει την αποδέσμευση μίας νέας δόσης της βοήθειας που χορηγεί στη χώρα. Ύστερα από την απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης, όμως, να αυξήσει το ΦΠΑ κατά 5 μονάδες, προκειμένου με περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ξεπεράστηκαν τα «εμπόδια» για τη λήψη του νέου δανείου.
«Αναμένοντας την εξεύρεση μέτρων αντικατάστασης, η σύνοδος του Συμβουλίου διοίκησης του ΔΝΤ», η οποία αναμενόταν να εγκρίνει τη Δευτέρα 28 Ιουνίου την αποδέσμευση του πέμπτου τμήματος της βοήθειας του Ταμείου στη Ρουμανία, «αναβλήθηκε», αναφέρει ο διεθνής οργανισμός σε μία ανακοίνωση.
«Οι συζητήσεις για τα μέτρα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει, και είμαστε βέβαιοι πως θα μπορέσουμε να υποβάλουμε πολύ γρήγορα» το θέμα εκ νέου στο Συμβούλιο διοίκησης, προστίθεται στο κείμενο.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε τη Δευτέρα πως η μείωση κατά 15% των συντάξεων που προβλέφθηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ έως τα τέλη του 2010 είναι «αντισυνταγματική». Πρόκειται για ένα από τα σημεία-κλειδιά ενός προγράμματος λιτότητας που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό, που ετοιμάστηκε με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,8% του ΑΕΠ.
Η Ρουμανία έλαβε την άνοιξη του 2009 τη δέσμευση διεθνών πιστωτών να της καταβάλουν 20 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση.
Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως τα περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ της πέμπτης δόσης θα τεθούν στη διάθεση της Ρουμανίας «μόλις οι αρχές υιοθετήσουν τα μέτρα που υποσχέθηκαν».
Άμεση ήταν η αντίδραση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ρουμανίας, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να αυξήσει τον ΦΠΑ από το 19% στο 24%, προκειμένου με περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να μπορέσει να λάβει τη νέα δόση του δανείου.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το ΦΠΑ κατά 5 μονάδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Υπό αυτές τις συνθήκες η συμφωνία με το ΔΝΤ θα συνεχιστεί» πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι προγραμματίστηκε με το ΔΝΤ συνάντηση για την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το Ταμείο ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου συνάντησή του με την οποία θα αποδέσμευε τη νέα δόση δανείου προς το Βουκουρέστι.
tvxs

1 σχόλιο:

  1. Το ίδιο μάλλον πρόκειται να κάνει και η Ελληνική Κυβέρνηση, σε περίπτωση που κάποια μέτρα κριθούν αντισυνταγματικά στα ελληνικά δικαστήρια. Μπορεί τότε να ξεφύγουμε μερικά σαν εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι, αλλά αυτοί μας περιμένουν στη γωνία σαν καταναλωτές. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν όλα τα "σπασμένα" να τα πληρώσουν τα "υποζύγια". Και αυτό θα συμβαίνει όσο τα "υποζύγια" δέχονται τον ρόλο του υποζυγίου και δεν τινάζουν από πάνω τους τους "καβαλάρηδες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή