Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Το 6ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ... για μία άλλη Ευρώπη


Σημείο αναφοράς για το διεθνή συντονισμό των ευρωπαϊκών κινημάτων ενάντια στην καπιταλιστική κρίση και τα προγράμματα λιτότητας αποτέλεσε για τέσσερις ημέρες, 1 έως 4 Ιουλίου, η Κωνσταντινούπολη. Το 6ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ με κεντρικό σύνθημα «Να τους κάνουμε να πληρώσουν για την κρίση τους - Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία» ολοκλήρωσε τις εργασίες του προχθές.
Τα ευρωπαϊκά κινήματα συναντήθηκαν για να βρουν τρόπους αντίδρασης στα σκληρά μέτρα που προωθούν οι κυβερνήσεις σε οικονομία και εργασιακά δικαιώματα και να διαπραγματευτούν ένα καινούργιο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο το οποίο θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη κι όχι στον ανταγωνισμό.
Έντονο ήταν το «ελληνικό στοιχείο» στο φετινό Φόρουμ καθώς εκτός από τον σημαντικό αριθμό των Ελλήνων ακτιβιστών που έδωσαν το παρών – πάνω από 300 συμμετέχοντες με το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η ελληνική οικονομική κρίση και οι συνέπειές της βρέθηκαν στο επίκεντρο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές στόχος του φετινού φόρουμ ήταν «να δημιουργήσει μία ευκαιρία ώστε να συνδεθούν το συνδικαλιστικό, το αντινεοφιλελεύθερο και το αντιπολεμικό κίνημα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Τουρκία και γενικότερα την Ανατολή, με τους εταίρους τους στην Ευρώπη» εξ’ ου και η επιλογή της Κωνσταντινούπολης για την πρώτη εκτός συνόρων της ΕΕ διοργάνωση του Φόρουμ. Ο πρώην πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP), Χαϊρί Κοζάνογλου, χαρακτήρισε «προνόμιο» τη διοργάνωση του Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη καθώς όπως τόνισε αποτελεί «ευκαιρία για να αναζωπυρωθεί το αντινεοφιλελεύθερο κίνημα παγκοσμίως».
Αντιπροσωπείες κοινωνικών, αριστερών, μεταναστευτικών, φεμινιστικών, οικολογικών, αντιπολεμικών και αγροτικών οργανώσεων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Παλαιστίνη, την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, καθώς και πολίτες που συμμετέχουν σε κοινωνικά, τοπικά και πολιτικά κινήματα ανά την Ευρώπη και την Ανατολή κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ανάγκη πανευρωπαϊκού συντονισμού των κινημάτων.
Η συμμετοχή του κόσμου πάντως δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προσδοκίες των διοργανωτών και από τις προηγούμενες διοργανώσεις του Φόρουμ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλοί ήταν εκείνοι που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο, η κάμψη την οποία διανύει το Φόρουμ δεν περνά απαρατήρητη και κορυφώνονται οι προσπάθειες για την ανανέωση του. Υψηλή ήταν πάντως η συμμετοχή Κούρδων ακτιβιστών, ενώ την ίδια ώρα, η συμμετοχή Τούρκων πολιτών δεν ήταν η αναμενόμενη κάτι που εξηγείται καθώς έτυχε της χαμηλής προβολής του τουρκικού Τύπου.

tvxsteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου