Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η Ε- 65 ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

''Το μνημόνιο'' καταστροφής του Πηνειού ποταμού δεν θα περάσει

Μέσα στην χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση τοπική κοινωνία, η Ε - 65 παραβιάζοντας προφανείς θεσμικές και νόμιμες διαδικασίες εξόρυξης υλικού, επιτίθεται άγρια στο οικοσύστημα του Πηνειού ποταμού με αποτέλεσμα να επιφέρει ανεπανόρθωτες αισθητικές, οικολογικές και πολύ πιθανόν κοινωνικές καταστροφές.
Η εν λόγω εταιρεία περιφρονώντας όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινωνία συμπεριφέρεται σαν κατακτητή που ασκεί ιμπεριαλιστικό ''πλιάτσικο'' σε μια κατακτημένη χώρα!
Και εξηγούμαστε:
• Δεν είναι μόνο η καταστροφή 18.000 στρ. καλλιεργήσιμης γης που αφαιρούνται από τους Θεσσαλούς αγρότες.
• Δεν είναι μόνο η πριμοδότηση των μεγάλων ενεργοβόρων αυτοκινητόδρομων εις βάρος της φτηνής οικολογικής λύσης του σιδηροδρομικού δικτύου που συνεχώς υποβαθμίζεται και αδρανοποιείται.
Τώρα έχουμε ως ''κατεχόμενη χώρα'' να πληρώσουμε και το κόστος κατασκευής της Ε - 65 με τις ρυθμίσεις και τα μοντέλα που καθορίζει η εταιρεία και όχι η σχετική ελληνική νομοθεσία, η τοπική Διοίκηση και οι θεσμοί της.
Και ρωτάμε:
Μπορεί μιας, τέτοιας κλίμακας, παρέμβαση να στηριχθεί σε μια απόφαση ενός τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου που πιθανόν να μην είχε ούτε τα δεδομένα ούτε την πληροφόρηση που είναι απαραίτητη για μια σωστή απόφαση;
Για μια απόφαση τέτοιας κλίμακας , με τόσο μεγάλες απειλές αρκεί μια απλή απόφαση ή απαιτούνται:
1. Διαβούλευση
2. Απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου
3. Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και
4. Έγκριση της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ορυκτά μιας περιοχής ανήκουν στο Δημόσιο και όχι στον κάθε Δήμο.
Εμείς δεν θα υιοθετήσουμε τις συνωμοσιολογικές θεωρίες περί ''αρπαχτής'' προσώπων, ομάδων και παρατάξεων. Θέλουμε μόνο να υπογραμμίσουμε ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να παρέμβουν αμέσως για να σταματήσουν το έγκλημα που συντελείται αυτή τη στιγμή στον ήδη θανάσιμα τραυματισμένο, από άλλες πληγές, ''Θεό Ποταμό'' Πηνειό.
Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε άλλα δυο επεισόδια που έλαβαν χώρα πρόσφατα και επιφανειακά δεν συνδέονται μεταξύ τους.
1. Πριν από λίγο καιρό οι πηγές του Ληθαίου ρυπάνθηκαν θανατηφόρα από ''κόκκινους'' ρύπους για τους οποίους κανείς δεν απέδωσε ευθύνες για την προέλευσή τους, αν και σε μας θυμίζουν το περίφημο νικέλιο της ΛΑΡΚΟ.
2. Μια μεγάλη ομάδα εκπροσώπων της πολιτείας (Περιφερειάρχης, Νομάρχες, Δήμαρχοι) επισκέφθηκαν πρόσφατα τον Πηνειό για να δείξουν στην Τρικαλινή κοινωνία την αποφασιστικότητά τους για την διάσωση του πολύτιμου οικοσυστήματος του Πηνειού!!
Τα αποτελέσματα αυτής της αποφασιστικότητας την εισπράττουμε, επί τέλους, σήμερα και δεν γνωρίζουμε αν στην ομάδα αυτή των επισήμων συμμετείχε και κάποιο ανώτερο στέλεχος της Ε- 65 για να βρει τον κατάλληλο χώρο ''οικολογικής παρέμβασης.
Για να αφήσουμε, όμως, για λίγο το αστείο της υπόθεσης, αναρωτιόμαστε αν η αρχαιολογική υπηρεσία Τρικάλων έχει πάρει συγκεκριμένη -επιστημονικά τεκμηριωμένη- θέση για τα αρχαιολογικά ευρήματα πάνω στα οποία ''σκοντάφτει'' η Ε - 65 και αν η θέση της αυτή έχει κοινοποιηθεί στην προϊσταμένη αρχή.
Τέλος πέρα από την αυτονόητη οικολογική, αισθητική απειλή, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τόσο τους τοπικούς αιρετούς άρχοντες όσο και την τοπική κοινωνία ότι, δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο επιστημονικό μοντέλο που να προβλέπει την υδραυλική συμπεριφορά παρόμοιων συστημάτων στις περιπτώσεις που θα εκδηλωθούν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, πράγμα συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια.
Με λίγα λόγια όπου υπάρχει ΥΒΡΙΣ εναντίον του περιβάλλοντος ακολουθεί η ΝΕΜΕΣΙΣ.
Είμαστε βέβαιοι ότι με την αντίσταση των πολιτών και την ενεργοποίηση των θεσμών (Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δασαρχείο, Δικαιοσύνη κ.τ.λ.) το ΔΝΤ της Ε - 65 δεν θα κυριαρχήσει στα Τρίκαλα και το ''μνημόνιο'' υποταγής που υπέγραψε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαλώρειας θα μείνει ανενεργό και άκυρο. Στην αντίθετη περίπτωση θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου