Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ισχυρή άνοδος των κοινωνικών επιχειρήσεων!!!

Αναρτώ το άρθρο σαν πηγή πληροφόρησης.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις με στόχο το φανερό ή αδιαφανές κέρδος των μελών τους δεν εντάσσονται στην κατεύθυνση της Τοπικοποίησης:

Ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο κερδίζει έδαφος χρόνο με το χρόνο στη Μ. Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο παρά τη διεθνή ύφεση παρουσιάζει πρωτοφανή ανάπτυξη και κερδοφορία.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι οργανισμοί που λειτουργούν με βάση τους κανόνες της αγορές προκειμένου να πετύχουν κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Πρόκειται για ένα ολόκληρο κίνημα που έχει βρει υποστηρικτές και εφαρμογή στην Ευρώπη, τη Β. Αμερική και την Αφρική. Σε αυτό το κίνημα υπάρχουν δύο μοντέλα λειτουργίας, το κερδοσκοπικό μοντέλο και το μη-κερδοσκοπικό μοντέλο. Στόχος τους πάντα είναι η επίτευξη κοινωνικών στόχων και η προστασία του περιβάλλοντος και παραμένουν πάντα στο επίκεντρο της λειτουργίας τους.

62.000 κοινωνικές επιχειρήσεις στη Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν σήμερα 62.000 κοινωνικές εταιρείες, με κέρδη 24 δισεκατομμύρια λίρες, συμβάλλοντας με 8 δισεκ. λίρες στην εγχώρια οικονομία και απασχολούν περίπου 800.000 άτομα, ενώ είναι από τους ελάχιστους κλάδους που γνωρίζουν ανάπτυξη κόντρα στη διεθνή ύφεση. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της υπηρεσίας ενημέρωσης των Κοινωνικών Εταιρειών, οι εκατό μεγαλύτερες κοινωνικές εταιρείες αναπτύχθηκαν κατά 79% μέσα σ' ένα χρόνο....Οι κοινωνικές εταιρείες λειτουργούν όπως όλες οι επιχειρήσεις μέσα στον ανταγωνισμό από τη μεταφορά αγαθών έως τις υπηρεσίες. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο κοινωνική ευθύνη παραμένει βασικός άξονας λειτουργίας τους και τα κέρδη που βγάζουν, επενδύονται ξανά για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Δύο γνωστά παραδείγματα κοινωνικών εταιρειών είναι η αλυσίδα Fair Trade, που φέρνει στις προθήκες προϊόντα άμεσα από τους παραγωγούς του αναπτυσσόμενου κόσμου, καθώς και το εστιατόριο Fifteen, του διάσημου Βρετανού μάγειρα, Τζέιμι Όλιβερ, στο οποίο απασχολούνται νέοι άνθρωποι με σημαντικά προβλήματα όπως άνεργοι, άστεγοι, πρώην ναρκομανείς και αλκοολικοί, που πίστευταν στον εαυτό τους και ήθελαν να γίνουν σεφ.

Οι κοινωνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σχεδόν σε κάθε κλάδο της οικονομίας, από την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση, την εκπαίδευση και την στεγαστική αγορά.
Το επιχειρηματικό μοντέλο του 21ου αιώνα

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Κέστενμπάουμ, πρόεδρο του Αγγλικού Εθνικού Κληροδοτήματος για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και τις Τέχνες, οι κοινωνικές εταιρείες αποτλούν το επιχειρηματικό μοντέλου που θα ξεχωρίσει τον 21 ο αιώνα και τονίζει σε συνέντευξή του στους Times online: «Η οικονομική ύφεση και η κατάλυση του οικονομικού τομέα έχουν δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα: Ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι πλέον το μέσο για τη δημιουργία πλούτου, με την κυβέρνηση να είναι υπεύθυνη για την κοινωνική μας ευμάρεια. Και οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν πλέον σε θέσεις εργασίες αισθανόμενοι ότι έχουν την επιλογή ανάμεσα σε μία εταιρεία με εμπορικό προφίλ και σε μία με κοινωνικό σκοπό.

Καλώς ήρθατε στην εποχή των κοινωνικών εταιρειών, από τις οποίες αναδύεται το νέο μοντέλο επιχειρήσεων για τον 21ο αιώνα. Αυτές οι εταιρείες συνδυάζουν τον κοινωνικό σκοπό και την προστασία του περιβάλλοντος που επιδιώκει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, με τις οικονομικές απαιτήσεις μίας πετυχημένης κερδοφόρας επιχείρησης».

Η επιτυχία των κοινωνικών επιχειρήσεων

Η ιστορία των κοινωνικών επιχειρήσεων ξεκίνησε στη Μινεσότα το 1964 όταν ιδρύθηκε μία εταιρεία που θα απασχολούσε 7 άτομα με αναπηρία. Η εταιρεία Minnesota Diversified Industries απασχολεί σήμερα 500 άτομα με αναπηρία και έχει ετήσια κέρδη 54 εκατομμύρια δολάρια. Το πιο γνωστό παράδειγμα όμως είναι του «τραπεζίτη των φτωχών» και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνη, του καθηγητή οικονομικών, Μοχάμαντ Γιουνούς, ο οποίος το 1976 λειτούργησε πιλοτικά μία τράπεζα για φτωχούς. Στόχος ήταν ο δανεισμός απόρων ατόμων, που ήταν άνεργοι επιζητούσαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μία επιχείρηση. Η πρωτοβουλία του καθηγητή Γιουνούς στέφθηκε και επιτυχία και η τράπεζα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε λίγα χρόνια. Σήμερα, η τράπεζα έχει 2,4 εκατομμύρια πελάτες και 20 επιχειρήσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, Times, Guardian και Social Enterpise Coalition

απο http://manosbee.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου