Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Η Ελλάδα καίγεται πάλι

Από χθες το βράδυ καίγεται πάλι η Σάμος, όπως κάηκε και την περασμένη εβδομάδα, ενώ ανάλογα φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας. Η «πράσινη» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν επένδυσε στην πρόληψη και μέχρι σήμερα η δασοπροστασία αποτελεί... ευχή. Η δημιουργία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και η μεταφορά σε αυτό της Γενικής Διεύθυνσης Δασών αποδείχτηκαν απλά επικοινωνιακές ενέργειες και η πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν αποτέλεσε ακόμη προτεραιότητα στην πολιτική της κυβέρνησης.
Πέρα από διάφορες προτάσεις, που έχουν γίνει κατά καιρούς προς τη Κυβέρνηση, όπως π.χ. οι παρακάτω-τις οποίες πήρα με μαίηλ από τους Ο.Π.:
1. Αναδιοργάνωση -στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και το ρόλο της, δηλαδή στην ορθή και βιώσιμη διαχείριση των δασών, στην προστασία και στην αξιοποίησή τους ως εθνικό φυσικό πόρο.
2. Επένδυση πόρων στην πρόληψη. Εκτός από τραγικό είναι και πολυέξοδο να επενδύονται χρήματα στην αποκατάσταση από τις πυρκαγιές, όταν θα μπορούσε με λιγότερα χρήματα να προληφθεί το κακό.
3. Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης, υπό τον οποίο θα συνεργάζονται όλες οι εμπλεκόμενες με τη δασοπυρόσβεση δυνάμεις (Δασική, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, Εθελοντικές ομάδες) κάτω από ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και με υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων.
4. Σύνταξη των Δασικών Χαρτών και του Δασολογίου κατά τη συνταγματική υποχρέωση, που με τον τρόπο που τα διαχειρίζεται, τα οδηγεί για άλλη μια φορά στη ...παράταση!
5. Ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο και εφαρμογή των Νόμων. Η προστασία των δασών είναι συνταγματική υποχρέωση και η πολιτεία οφείλει να τα θωρακίσει από κάθε λογής κινδύνους. Οι πελατειακές σχέσεις, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων και η ατιμωρησία των καταπατητών μας βλάπτουν όλους.
6. Απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα που οικειοποιούνται δημόσια δασική γη.
7. Συστηματική παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή στα νέα δεδομένα των πολιτικών προστασίας των δασών, πρόληψης πυρκαγιών και έγκαιρης κατάσβεσης τους. Στον τομέα αυτό θα ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή εμπειριών και η μόνιμη συνεργασία της χώρας μας με όλες τις μεσογειακές και βαλκανικές χώρες.
8. Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
9. Χωροταξική πολιτική ως εθνική πολιτική που πρέπει να εκτελείται από κεντρικά, επιστημονικά όργανα τα οποία θα τηρούν τις αρχές της βιωσιμότητας.
10. Κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών και πρώτα απ' όλες αυτές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, αφού πολλές πυρκαγιές ξεκινούν από αυτές και εξελίσσονται σε δασικές.
11. Εκπαίδευση και αξιοποίηση στη δασοπυρόσβεση του ανθρώπινου κεφαλαίου στις τοπικές κοινωνίες, αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας.
12. Απόδοση κινήτρων στις τοπικές κοινωνίες για διαχείριση των ορεινών δασών, αξιοποίηση ανέργων σε πράσινα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη δασοπροστασία.

Θα πρέπει εμείς οι πολίτες να βάλουμε σαν προτεραιότητα τη προστασία των δασών:
Σε κάθε χωρική κοινότητα, που στα περίχωρά της υπάρχουν δάση ή δενδρώδεις καλλιέργειες είναι εύκολο να οργανωθούν ομάδες εθελοντών κατοίκων, ώστε τους καλοκαιρινούς δύσκολους μήνες να αναλάβουν την πυροπροστασία, με ένα πρόγραμμα που θα ολοκληρώνεται από εβδομαδιαίους συντονιστές. Στην αρχή αναλαμβάνουν κάποιοι την πρωτοβουλία, καλούν σε συζήτηση τους κατοίκους και στη συνέχεια δημιουργούνται οι ομάδες. Θα υπάρξει σίγουρα συμμετοχή από τους κατοίκους και τους μόνιμους παραθεριστές αυτών των κοινοτήτων.
Αυτή η πρωτοβουλία έχει για παράδειγμα γίνει πράξη εδώ και 3 χρόνια στον Άγιο Βλάσιο Πηλίου με σημαντική επιτυχία(συμμετέχουν πάνω από 40-50 εθελοντές και πρόλαβαν 2-3 περιπτώσεις πυρκαγιών, πολύ πριν εμφανισθεί η Πυροσβεστική- μέχρι και δωρεά οχήματος που μετατράπηκε σε μικρό πυροσβεστικό, έγινε προς τον πολιτιστικό σύλλογο της κοινότητας, ο οποίος έχει αναλάβει και την πρωτοβουλία).
Είναι καιρός, με αφορμή το πρόβλημα των πυρκαγιών, να ξαναλειτουργήσει το κοινοτίστικό πνεύμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις κοινότητες των κατοίκων και να μην αφήνονται να διαιωνίζονται τα προβλήματα, περιμένοντας λύσεις από το δήμο, την πυροσβεστική ή την Κυβέρνηση, που χρόνια τώρα είτε δεν είναι σε θέση είτε δεν θέλουν να δώσουν τέτοιες λύσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου