Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ανάγκη αποζημίωσης για τα αχλάδια Μαγνησίας




Τη συμβολή της υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή ζητά με επιστολή του ο αντινομάρχης Μαγνησίας Δημήτρης Μεργιαλής για την αποζημίωση των αχλαδοπαραγωγών της Μαγνησίας που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από βακτηριακό κάψιμο

Χαρακτηριστικά ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει: « Κυρία υπουργέ, οι αχλαδοπαραγωγοί του Νομού μας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το βακτηριακό κάψιμο.
Συνέπεια του προβλήματος αυτού είναι η απώλεια της φετινής παραγωγής ενώ παράλληλα ξηραίνονται δέντρα μεγάλης ηλικίας. Με στόχο την ουσιαστική διερεύνηση τεκμηρίωση του προβλήματος η Νομαρχία μας μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη συνεργασία του τμήματος Φυτικής παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συγκρότησε επιστημονική επιτροπή η οποία κατέληξε εκτός των άλλων και στην αδυναμία κατάθεσης προτάσεων για αντιμετώπιση της εν λόγω ασθένειας.
Επειδή όπως γνωρίζετε η καλλιέργεια της αχλαδιάς είναι βασική για το νομό μας, οι παραγωγοί μας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Επισημαίνουμε ότι ειδικά για το Κεντρικό και Ανατολικό Πήλιο το πρόβλημα αυτό, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και πλησιάζει στην καταστροφή, γιατί υπάρχει και η μεγάλη ζημιά στην μηλοκαλιέργεια λόγω της Μικροκαρπίας.
Για το λόγο αυτό ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών, πριν τελικά προκύψει πρόβλημα επιβίωσης και συγκεκριμένα προτείνουμε:
- Να αποζημιωθούν, έπειτα από άμεσες εκτιμήσεις για την απώλεια της φετινής παραγωγής και
- Να ενταχθεί η συγκεκριμένη ζημιά στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ γιατί η αντιμετώπιση του προβλήματος κατασταλτικά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα είναι αδύνατη.

1 σχόλιο:

  1. Το βακτηριακό κάψιμο είναι πραγματικά αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τη συμβατική χημική γεωργία, ακόμα και με αντιβιοτικά,γιατί προκαλείται ανθεκτικότητα. Το βακτήριο erwinia amylovora προσβάλει τα δένδρα, όταν έχουν βασικά πληγές και δεν έχουν δυνατό ανοσιοποιητικό σύστημα. Τις περισσότερες φορές είναι ήδη προσβεβλημένα από τα φυτώρια. Έχει να κάνει με τη διατάραξη της ισορροπίας της μικροζωής στο έδαφος και το αγρόκτημα. Μόνο αν αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία μέσω οικολογικών καλλιεργητικών πρακτικών μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτή η προσβολή των δένδρων κυρίως της αχλαδιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή