Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Επέτειος από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι


Από το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου:

Στις 6 Αυγούστου συμπληρώνονται 65 χρόνια από τον βομβαρδισμό από τις ΗΠΑ των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες. Οι πόλεις καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και πάνω από 300.000 άμαχοι σκοτώθηκαν. Ο βομβαρδισμός αυτός απετέλεσε την πρώτη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των πυρηνικών όπλων σε πραγματικές συνθήκες και την απαρχή του ψυχρού πολέμου και της ισορροπίας του πυρηνικού τρόμου.
Σήμερα 65 χρόνια μετά ο αριθμός των πυρηνικών όπλων έχει πολλαπλασιαστεί. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν 5113 πυρηνικές κεφαλές, το Ηνωμένο Βασίλειο 225, εκατοντάδες κεφαλές διαθέτουν η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα. Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν από 22, ενώ το Ισραήλ αρνείται να παραδεχθεί οτιδήποτε για το πυρηνικό οπλοστάσιο που οπωσδήποτε διαθέτει. Τα πυρηνικά αυτά έχουν πολλαπλάσια καταστροφική δύναμη από εκείνα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Ο αριθμός τους και ισχύς τους είναι αρκετά για να καταστρέψουν τον πλανήτη πολλές φορές.

Τα πυρηνικά όπλα δεν αποτελούν πλέον απειλή για αποτροπή επιθέσεων από τους αντιπάλους των κατόχων τους. Ήδη στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ το ΝΑΤΟ έκανε χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Συνεπώς όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα χρησιμοποιηθούν.

Τον περασμένο Μάϊο συγκλήθηκε στην Ν. Υόρκη η Διάσκεψη για την Απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οικολογικού και Αντιπυρηνικού Κινήματος είπε, απευθυνόμενη στους διπλωμάτες περισσοτέρων από 140 χωρών: «Είναι καιρός να συναντηθούν όλες οι κυβερνήσεις – με την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών- για να σχεδιάσουν την πορεία μας προς ένα μέλλον χωρίς πυρηνικά αρχίζοντας τη διαπραγμάτευση για μια σαφή συμφωνία απαγόρευσης της χρήσης, παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης πυρηνικών όπλων. Τώρα. Όχι σε χρόνια ή δεκαετίες. Τώρα ».

Έρευνα που έγινε σε 21 χώρες το 2008 έδειξε ότι, κατά μέσον όρο, το 76% των πολιτών θα ήθελαν η κυβέρνησή τους να υπογράψει μια Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα. Πρόκειται για λαϊκή εντολή για δράση. Η απαλλαγή από τα πυρηνικά όπλα είναι η πραγματική επιθυμία των λαών.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου αγωνίζεται για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Άμεση επιδίωξή του είναι η μετατροπή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά. Απορρίπτουμε και τη λεγόμενη «ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας». Οι «ειρηνικοί» πυρηνικοί ενεργειακοί σταθμοί είναι, εκτός από όλα τα άλλα, το πρώτο βήμα για την παραγωγή πλουτωνίου που αποτελεί τη «γόμωση» των πυρηνικών όπλων. Καλούμε όλους τους πολίτες να πάρουν ενεργό μέρος στον αγώνα για την πλήρη και καθολική κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας ως επικίνδυνης για την Ειρήνη, τον Άνθρωπο, το περιβάλλον και την ίδια τη Ζωή πάνω στη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου