Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Βόλος αποθήκη τοξικών αποβλήτων!


Από το http://taxydromos.gr/localnews.aspx:

«Αποθήκη» τοξικών αποβλήτων της Κεντρικής Ελλάδας στο Βόλο δείχνουν τα προσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά των επικίνδυνων αποβλήτων, πρόβλημα το οποίο λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ξεκίνησε τον τελευταίο μήνα την προσπάθεια αναζήτησης χώρων υποδοχής τους ανά την Ελλάδα. Η πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, χωροθετεί ενδεχόμενη εγκατάσταση για τις ανάγκες της Κεντρικής Ελλάδας στο Βόλο.

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων για Χώρους Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων αποβλήτων παρήλθε προχθές το μεσημέρι. Πλέον το υπουργείο θα μελετήσει και θα αξιολογήσει όλες τις προτάσεις.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εάν εντός του εξαμήνου δεν έχουν αρχίσει να υλοποιούνται βιώσιμες λύσεις, τότε το ΥΠΕΚΑ θα επιλέξει τους αντίστοιχους χώρους με βάση τη νομοθεσία περί αποβλήτων.


Μαύρα μεσάνυχτα...
Στο τέλος του 2009, υπόθεση διαχείρισης τοξικών αποβλήτων σήμανε συναγερμό στη Μαγνησία, αφυπνίζοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας. Γύρω από σκουριασμένα βαρέλια σε οικόπεδο της Β’ Βιομηχανικής περιοχής μετρήσεις έδειξαν υψηλά επίπεδα των επικίνδυνων οργανικών ρύπων PCBs.

Ακόμη ουδείς έχει πληροφορηθεί για τυχόν περιβαλλοντικές «βόμβες» της εταιρίας. Απάντηση στο γρίφο των τόνων επικίνδυνων αποβλήτων που παρήγαγε η εταιρία την προηγούμενη διετία, θα έδινε η επεξεργασία μιας σειράς στοιχείων, που κλήθηκε να διαθέσει η επιχείρηση στη Νομαρχία, όπως ο όγκος των πρώτων υλών που χρησιμοποίησε για την παραγωγική διαδικασία.

Το ισοζύγιο πρώτων υλών-αποβλήτων παρουσιάστηκε ως μονόδρομος για να δοθούν απαντήσεις σχετικά με ενδεχόμενες τοξικές «βόμβες». Η Μαγνησία συνεχίζει επτά μήνες αργότερα να έχει ακόμη μαύρα μεσάνυχτα...

Η εταιρία, η οποία απασχόλησε για τοξικά απόβλητα, το πιθανότερο δεν είναι η μοναδική στη Μαγνησία, αλλά η μόνη που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και αυτό μετά από καταγγελία. Ούτε και η μοναδική στη χώρα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των τοξικών αποβλήτων. Τα... ίχνη εκατοντάδων χιλιάδων τόνων χάνονται ετησίως, ενώ σημαντικές υποθέσεις για παράνομα κυκλώματα διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων είναι σε εξέλιξη για τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, το ΣΔΟΕ και τις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατα κατά προσέγγιση στοιχεία, η ελληνική βιομηχανία παράγει από 350.000 έως 650.000 τόνους τοξικών παραπροϊόντων το χρόνο. Επιπλέον, 4.000 τόνοι καταλήγουν στο εξωτερικό για εξουδετέρωση, ενώ περισσότεροι από 100.000 τόνοι αποθηκεύονται προσωρινά σε χώρους βιομηχανιών.

Πρόκειται ωστόσο για εκτιμήσεις και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τις ποσότητες που παράγονται ετησίως, αλλά και πού καταλήγουν ή έχουν καταλήξει.

Η διαχείριση της πλειονότητας των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται ετησίως παραμένει στην πράξη ανεξέλεγκτη. Οι παραγωγοί των αποβλήτων αυτών διατηρούν μειωμένο έως και μηδενικό το κόστος επεξεργασίας τους, αυξάνοντας τα κέρδη τους σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου.

Μόλις πρόσφατα ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παν. Μέρκος αποκάλυπτε ότι καθημερινά επικίνδυνα απόβλητα εναποτίθενται σε χωματερές, ρέματα και πλαγιές. «Έχουμε σοβαρές ενδείξεις για ξέπλυμα επικίνδυνων αποβλήτων σε κοκτέιλ καυσίμων, κάτι που αποτελεί περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου