Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Η χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, και όμως η ΒΡ θέλει να κάνει το ίδιο και στη Μεσόγειο!!!




Η British Petroleum «κατάφερε» να αποκτήσει τον τίτλο του υπαίτιου της χειρότερης πετρελαιοκηλίδας στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού στον Κόλπο του Μεξικού τελικά διέρρευσαν 4.900.000 βαρέλια πετρελαίου. Από την τεράστια αυτή ποσότητα πετρελαίου έχουν συλλεχθεί μόλις 800.000 βαρέλια (127.000.000 λίτρα).
«Οι επιστημονικές ομάδες εκτιμούν πως συνολικά περίπου 4,9 εκατ. βαρέλια έχουν διαρρεύσει από την γεώτρηση» τόνισαν οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας.
«Ένα τμήμα του πετρελαίου αυτού και του φυσικού αερίου δεν έχει εκχυθεί στον ωκεανό: οι εργασίες παράλληλης γεώτρησης της ΒΡ υπό την εποπτεία των ΗΠΑ επέτρεψαν να συλλεχθούν περίπου 800.000 βαρέλια» προτού τοποθετηθεί, στα μέσα Ιουλίου, το κάλυμμα στη γεώτρηση, τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Συγκριτικά, κατά το ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989, η ποσότητα που είχε μολύνει την ακτογραμμή της περιοχής ανερχόταν σε 41 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου.
Η εταιρεία όμως δεν θέλει να βγάλει συμπεράσματα από το ατύχημα και να σταματήσει τις γεωτρήσεις στα μεγάλα βάθη των θαλασσών. Αντί αυτού ετοιμάζεται αντίθετα σε λίγες βδομάδες να ξεκινήσει την επόμενη τέτοια γεώτρηση.
Και αυτό θα το κάνει στη Μεσόγειο!!! Στα ανοιχτά των ακτών της Λυβύης και σε βάθος ακόμα μεγαλύτερο από αυτό του κόλπου του Μεξικού. Πάνω από 2000 μέτρα!! Τα δικαιώματα για την τρύπα στον κόλπο της Σύρτης τα εξασφάλισε η ΒΡ πριν 3 χρόνια από τη Λυβύη και διέθεσε πάνω από 900 εκατομ δολλάρια.
Η πείνα για νέες πηγές πετρελαίου που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της εξάντλησης των γνωστών πηγών, έχει οδηγήσει τις εταιρείες να τρυπάνε σε όλο και μεγαλύτερο βάθος τους πυθμένες των θαλασσών. Και αυτό παρόλο που δεν έχουν στη διάθεσή τους τεχνολογία που να μπορεί να αντιμετωπίζει τα ατυχήματα κάτω των 200 μέτρων. Οι δύτες δεν μπορούν σε αυτά τα βάθη να αντέξουν τις συνθήκες πίεσης, θερμοκρασίας και έλλειψης φωτός, ενώ τα ρομπότ που χρησιμοποιούν αποτυγχάνουν συνέχεια, όπως έδειξε η περίπτωση του Μεξικού.
Αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει την ΒΡ, που στόχο έχει τα κέρδη της.
Αντίθετα για να μη πραγματοποιηθεί αυτή η γεώτρηση θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απο όλους τους ενδιαφερόμενους λαούς της μεσογείου και τα κινήματα. Από τώρα, που όλοι έχουν μπροστά τους τις εικόνες της καταστροφής στον κόλπο του Μεξικού, γιατί η καταστροφή για τη κλειστή Μεσόγειο θα είναι απείρως μεγαλύτερη!!!

1 σχόλιο:

  1. Αντί σχολίου:
    φρένο στο σχέδιο της Κύπρου υπάρχει πιθανότητα να θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στους κόλπους της γίνονται σκέψεις για περιορισμό ή και απαγόρευση των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποφευχθεί ατύχημα όπως αυτό στον Κόλπο του Μεξικού.
    Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να «παγώσουν» τα σχέδια ιδιωτικών εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εν λόγω εξορύξεις.
    Τη στιγμή μάλιστα, που αυτά τα αποθέματα, ως γνωστό, υπολογίζονται σε πολύ μεγάλο βάθος, μέχρι και 5.000 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας.
    Η απόφαση θα αφορά βέβαια μόνο τα κράτη - μέλη, με αποτέλεσμα τρίτα κράτη, όπως Τουρκία, Ισραήλ και άλλες μεσογειακές χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. να μπορούν να διενεργούν εξορύξεις υδρογονανθράκων».

    ΑπάντησηΔιαγραφή