Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Και πάλι πλημμύρες στο Πηνειό

Και πάλι πλημμύρες στο Πηνειό, με τις πρώτες μπόρες υπάρχουν προβλήματα. Που να έρθει και ο Αχελώος, θα τον κάνουμε λίμνη το Θεσσαλικό κάμπο!
Από σχετικό άρθρο των Τρικαλινών Νέων βλέπουμε ότι τα αναχώματα έχουν να συντηρηθούν πολλές δεκαετίες, και το πιο σημαντικό γινόταν αμμοληψία από το ανάχωμα που έσπασε και πλημμύρισε !!! Έτσι γίνεται η διαχείριση του νερού στη Θεσσαλία:

Βιβλική καταστροφή σε Οιχαλία-Φαρκαδόνα
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών χάθηκαν στα νερά του Πηνειού ενώ αρκετά προβλήματα καταγράφηκαν και στα Τρίκαλα
Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η χθεσινή έντονη βροχόπτωση κυρίως στις περιοχές των Δήμων Οιχαλίας και Φαρκαδόνας, αφού το ανάχωμα του Πηνειού έσπασε με αποτέλεσμα την υπερχείλιση του ποταμού.
Το σπάσιμο του αναχώματος του Πηνειού στην περιοχή της Οιχαλίας σε δυο σημεία προκάλεσε και την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Τρικάλων-Λάρισας, με την Τροχαία να διοχετεύει τα οχήματα μέσω του Νεοχωρίου-Κρήνης-Γριζάνου-Φαρκαδόνας και αντιστρόφως για τους κινούμενους οδηγούς από Λάρισα προς Τρίκαλα.
Μάλιστα στο σημείο αυτό το πρωί εγκλωβίστηκαν για αρκετή ώρα μια νταλίκα και άλλα οχήματα, τα οποία όμως κατάφεραν τελικά να συνεχίσουν την πορεία τους.
Επίσης στο ύψος του εκκοκκιστηρίου της ΔΑΚΑΡ, λίγο πριν την Φαρκαδόνα, έκλεισαν οι γέφυρες προκειμένου να αποφευχθεί η πλημμύρα στον Κλοκωτό.
Το μέγεθος της ζημιάς είναι ανυπολόγιστο αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότερα από 15.000 στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και τριφυλλιού χάθηκαν μέσα στα νερά και οι αγρότες της περιοχής κάνουν λόγο για ολική καταστροφή.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο χωμάτινο ανάχωμα είχε κατασκευαστεί πριν από 65 χρόνια και, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, κανένας αρμόδιος δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να το ενισχύσει, αντιθέτως, όπως τονίζουν, κάποιοι έπαιρναν άμμο για οικοδομικές εργασίες.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στον οικισμό του Νεοχωρίου καθώς έσπασε σε δυο σημεία το ανάχωμα με αποτέλεσμα οι ανατολικοί δρόμοι να πλημμυρίσουν και να κινδυνέψουν σπίτια.
Όμως εκτός από τις καλλιέργειες προβλήματα καταγράφηκαν και σε δυο τουλάχιστον ποιμνιοστάσια όπου πνίγηκαν περισσότερα από 200 πρόβατα.

Προβλήματα και στα Τρίκαλα
Στο μεταξύ, σοβαρά προβλήματα υπήρξαν και στην πόλη των Τρικάλων και ειδικότερα στην περιοχή της Μπάρας αλλά και της οδού Μετεώρων, όπου το ύψος του νερού, εξαιτίας των βουλομένων φρεατίων, έφτασε μέχρι και τα 40 εκατοστά με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν υπόγεια και ισόγεια κατοικιών αλλά και σχολικές αυλές στο σχολικό συγκρότημα της Μπάρας.
Οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για άντληση των υδάτων ήταν πολλές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα προκλήθηκε από τα βουλωμένα φρεάτια ομβρίων υδάτων.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν δυο μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων έκοψαν το γκαζόν από τις αυλές του 4ου Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου που βρίσκεται δίπλα από το 10ο Δημοτικό Σχολείο στην Μπάρα και το άφησαν στα πεζοδρόμια με αποτέλεσμα λόγω της έντονης βροχόπτωσης αυτό να παρασυρθεί και να κλείσει τα φρεάτια.
Επίσης ακαθάριστο από την βλάστηση παραμένει και το ρέμα προς την Μπαλκούρα και ο αγωγός απορροής των βρόχινων νερών γέμισε και άρχισε να υπερχειλίζει.
Πολλά ήταν τα παράπονα πολιτών που όπως είπαν στα «Τρ. Νέα» τηλεφωνούσαν χθες στην ΔΕΥΑΤ αλλά κανένας δεν σήκωνε τα τηλέφωνα, παρότι υποτίθεται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή. Χαρακτηριστική είναι και “ηλεκτρονική” διαμαρτυρία για το ξεκίνημα της Οδού Κλειδωνοπούλου (δίπλα από τον παλαιό Κλωτσοτήρα) όπου «το "φαινόμενο" παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια μετά από νεροποντή και οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΤ δεν έχουν κάνει τίποτα για την αποπεράτωση του προβλήματος ,λέγοντας απλά και ανεύθυνα, ότι μάλλον κάποιος αγωγός είναι κλειστός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου