Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τεράστια η οικολογική καταστροφή στην Ουγγαρία


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί τρεις επαρχίες στην Ουγγαρία μία ημέρα μετά τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης από τις δεξαμενές του εργοστασίου αλουμινίου Αjkai Τimfoldgyar Ζrt που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα, ανάμεσα τους και ένα μωρό τριών μηνών, τρεις αγνοούμενοι, 123 τραυματίες, 61 από τους οποίους νοσηλεύονται, κυρίως με εγκαύματα που προκλήθηκαν από την τοξική λάσπη.
Το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση 165 χλμ. δυτικά της Βουδαπέστης. Η τοξική κόκκινη λάσπη κατέκλυσε ταχύτατα τα γύρω χωριά, ενώ ειδικά στο Κολοντάρ, το ύψος της λάσπης ξεπέρασε σε µερικά σημεία τα δύο µέτρα.
Από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αλουμινίου υπολογίζεται ότι έχουν διαρρεύσει ένα εκατομμύριο κυβικά µέτρα τοξικών λυμάτων από την παραγωγή αλουμινίου, τα οποία αφότου έσπασαν ένα φράγμα και αναμείχθηκαν µε νερά από τις πλημμύρες µόλυναν ήδη τον παραπόταμο του Δούναβη, ποταμό Μαρτσάλ και έφθασαν στο Δούναβη σήμερα το πρωί-υπάρχουν ήδη νεκρά ψάρια- και σε πέντε μέρες θα φτάσουν στη Ρουμανία
Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό κατάλοιπο που προέρχεται από την παραγωγή του αλουμινίου, και αποτελείται από εξαιρετικά διαβρωτικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος.
Η παραγωγή ενός τόννου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή τριών τόννων κόκκινης τοξικής λάσπης. Σύμφωνα µε εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων στη Βιέννη, περιέχουν ραδιενεργά στοιχεία που επιβαρύνουν πάρα πολύ το περιβάλλον.


O υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας περιέγραψε τη διαρροή ως το χειρότερο χημικό ατύχημα στην ιστορία της χώρας, εξηγώντας πως για να αποτραπούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, θα πρέπει σε ολόκληρη τη μολυσμένη περιοχή να αφαιρεθεί από την επιφάνεια του εδάφους στρώμα πάχους 2 εκατοστών. Στις Βρυξέλλες εκφράζονται φόβοι για οικολογική καταστροφή ακόμη και σε άλλες έξι από τις χώρες που βρέχει ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης.
Ο όμιλος MAL Zrt, στον οποίο ανήκει το εργοστάσιο επιμένει ότι βάσει των προδιαγραφών της Ε.Ε., η κόκκινη λάσπη δεν μπορεί να θεωρηθεί τοξικό απόβλητο και πως η καταστροφή δεν θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί.
Σύμφωνα με Ούγγρους οικολόγους, στο εργοστάσιο αλουμινίου, το οποίο αποκρατικοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια, έπρεπε να έχουν γίνει εργασίες συντήρησης. «Τώρα εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε το τίμημα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Φίντρικ των Φίλων της Γης. «Αποκλείεται να καθαριστούν αυτά τα χωριά. Κανείς δεν θα μπορεί να ζήσει εκεί για τα επόμενα δέκα χρόνια».


Αλήθεια τι γίνεται στη δική μας Φωκίδα; Εδώ δεν υπάρχει θέμα διαρροής, η τοξική λάσπη από χρόνια ρίχνεται στη θάλασσα και δεν υπάρχει ούτε γάτα ούτε ζημιά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου