Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Σαμοθράκη και Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Σαμοθράκη και Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη
Ένα από τα σοβαρότατα προβλήματα που δεν απασχόλησαν τόσο την τοπική κοινωνία της Σαμοθράκης όσο και τους μέχρις σήμερα τοπικούς μας άρχοντες, είναι η επίδραση του αγω-γού ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ στο νησί μας.
Το έργο είναι σχεδόν έτοιμο να ξεκινήσει να υλοποιείται και έχει ήδη έχει υποβληθεί η περι-βαλλοντική μελέτη από την εταιρεία. Στην κατάρτιση αυτής της περιβαλλοντικής μελέτης πάρθηκε άραγε υπόψη και η Σαμοθράκη; Σίγουρα όχι, αφού κανένας δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό! Τουλάχιστον ας πάρουμε σήμερα μέρος στη συζήτηση της μελέτης που έχει κατατεθεί από την εταιρεία για διαβούλευση . . . . Το σίγουρο που μας αφορά σε σχέση με την λειτου-ργία του αγωγού είναι ότι τα πλοία θα διέρχονται δίπλα από το νησί μας και θα δένουν μετα-ξύ Αλεξ/πολης και Σαμοθράκης. Ως εκ’ τούτου οι επιπτώσεις στο νησί και στη ζωή μας θα είναι άμεσες και καίριες! Άλλα νησιά της μεσογείου που δεν τους αφορά o αγωγός άμεσα έχουν ξεσηκωθεί εδώ και καιρό για το ζήτημα αυτό!
Αυτές τις ημέρες είχαμε 2 μεγάλες θαλάσσιες μολύνσεις από πετρελαιοφόρα με ανυπολό-γιστες συνέπειες στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι τα πλοία που θα διαπλέουν δίπλα στο νησί μας θα είναι από τα μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα, μέχρις και 250 χιλιάδων τόνων. Τα πλοία αυτά που θα αγκυροβολούν δίπλα μας, σε μια απόσταση 20 μιλίων περίπου, μια απόσταση που θεωρείται για τις θαλάσσιες μολύνσεις αμελητέα, θα είναι μόνιμος κίνδυνος, αφού οι ισχυροί άνεμοι του θρακικού πελάγους θα είναι μια μόνιμη απειλή για τρακαρίσματα και ατυχήματα. Και να φανταστεί κανείς, ότι σύμφωνα με τον καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Χαριτω-νίδη, δέκα τόνοι πετρελαίου που θα χυθούν στη θάλασσα της περιοχής, με ευνοϊκές συνθή-κες, αρκούν για να εξαφανιστεί μια για πάντα ο βιότοπος του δέλτα του Έβρου! Τέλος, τα πλοία αυτά, θα μεταφέρουν ανεξέλεγκτα ξένους και επικίνδυνους για την περιοχή μας μικροοργανισμούς από μακρινές χώρες απ όπου θα έρχονται. Στις δαλματικές ακτές για παράδειγμα πριν από χρόνια εμφανίστηκε ένα σπάνιο είδος από μέδουσες, ξενόφερτες, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες στον τουρισμό της περιοχής για χρόνια, σε μια παραλία της Ιταλίας στην Αδριατική, εμφανίστηκε ένα ξένο είδος φύκια που κατέκλισε ολόκληρη την τουριστική παραλία με συνέπεια για χρόνια να προκαλεί μεγάλα προβλήματα!
Οι ειδικοί επιστήμονες «κρούουν τον κώδωνα» για τον κίνδυνο μεγάλων αρνητικών επιπτώσεων στη θαλάσσια ζωή και ιδιαίτερα στις ποσειδωνίες (δάση του βυθού της μεσογείου όπου ζουν και αναπαράγονται πλήθος ψαριών, φυτών και άλλων οργανισμών).
Ο πετρελαιαγωγός θα έχει επιπτώσεις εκτός από την αλιεία και τον τουρισμό, και στην γενικότερη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ποιος αλήθεια θα πήγαινε για διακοπές στον Ασπρόπυργο!
Δυστυχώς για το μεγάλο αυτό ζήτημα του Πετρελαιαγωγού και τις συνέπειες του στη Σαμο-θράκη δεν ασχολήθηκε κανείς εκτός από τον γράφοντα! Ούτε το δημοτικό μας συμβούλιο ασχολήθηκε ποτέ μ’ αυτό το θέμα, ούτε η τοπική κοινωνία, ούτε οι φορείς της (ξενοδόχοι, ψαράδες κ.ά.). Και να φανταστεί κανείς, ότι η συζήτηση γι΄αυτόν τον αγωγό ξεκίνησε στον Έβρο από το 1994!
Μια άλλη διάσταση του αγωγού εκτός από τους κινδύνους που προανέφερα, είναι και τα περίφημα royalties, δηλαδή τα τέλη διέλευσης του αγωγού από το ελληνικό έδαφος συμπε-ριλαμβανομένων και των αντισταθμισμάτων κινδύνου! Πρόκειται για ένα σημαντικό χρη-ματικό ποσό που θα μοιράζονται οι περιοχές που είναι συσχετισμένες με την διέλευση και τη λειτουργία του αγωγού! Τα τέλη αυτά τα διεκδικούν εκτός από τον δήμο της Αλεξ/πολης ακόμη και ο νομός Ξάνθης! Μόνο εμείς οι κάτοικοι της Σαμοθράκης δεν ενδιαφερθήκαμε! Μήπως δεν τα χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα; Και τέλος πάντων εμείς θα έχουμε τον κίνδυνο και οι άλλοι τα αντισταθμίσματα;
Νεολαίοι του νησιού μας. Εμείς οι μεγαλύτεροι με την αδιαφορία μας σας παραδίνουμε πολλά άλυτα και μεγάλα προβλήματα που αφορούν το μέλλον σας και τη ζωή σας!
Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ας γίνουν μια αφορμή να συζητηθεί επιτέλους και αυτό το μεγάλο ζήτημα του πετρελαιαγωγού. Στο χέρι σας είναι να επιβάλλετε μια τέτοια συζήτηση στην κοινωνία και στους υποψήφιους!
Μπείτε μπροστά και αγωνιστείτε γιατί η ζωή σας που σας ανήκει και ποιος ξέρει! Ίσως κα-τάφέρετε με την ορμή σας και την φρεσκάδα σας να αφυπνίσετε και να συμπαρασύρετε μαζί σας και κάποιους από εμάς, τους μεγαλύτερους, τους υπεύθυνους !!!
Καλή δύναμη λοιπόν . . .

Σπιτάλας Βασίλης 2551095214
Μέλος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου