Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ναυάγιο Κ/Ζ Sea Diamond: Η ανησυχία για την τοξική βόμβα μεγαλώνει & ο εμπαιγμός συνεχίζεται


Δελτίο τύπου του αρχιπελάγους:

Απέναντι στη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα του Sea Diamond, η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική των προκατόχων της, αποδεικνύοντας την αφερεγγυότητα της στο συγκεκριμένο θέμα και την παντελή έλλειψη σεβασμού απέναντι στους πολίτες, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Δεν αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους που κρατάνε το Sea Diamond στον βυθό της Καλντέρας και, ως πιστός συνεχιστής της οσφυοκαμψίας που χαρακτηρίζει κάθε εξουσία απέναντι στα ευμεγέθη επιχειρηματικά συμφέροντα, υιοθετεί μελέτες που στόχο έχουν να κουκουλώσουν για άλλη μία φορά το πρόβλημα, αντί να το λύσουν.
.
Οι κατά παραγγελία μελέτες που υλοποιεί το εργαστήριο του ΕΛΚΕΘΕ εμφανίζουν μέχρι στιγμής μία αποπροσανατολιστική κατάσταση σε ό, τι σχετίζεται με την έκταση της τοξικής ρύπανσης. Ωστόσο, τούτοέρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά γεγονότα αφού το πετρέλαιο είναι ορατό σε καθημερινή βάση(βλ. φωτογραφίες: τη στιγμή που οι ερευνητές του συγκεκριμένου εργαστηρίου του ΕΛΚΕΘΕ προσπαθούν να ανιχνεύσουν υδρογονάνθρακες στο νερό μέσω αναλύσεων, 3,5 χρόνια μετά οι πετρελαιοκηλίδες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού – γεγονός που καταδεικνύει και την σκοπιμότητα των μελετών -).

Η μεταλλική του δομή είναι δεδομένο ότι θα διαβρωθεί και θα απελευθερωθούν από το πλοίο εγκλωβισμένες τοξικές ουσίες (σωλήνες, μεταλλικά δοχεία, αποθήκες καυσίμων, ηλεκτρικές συσκευές κ.α).
Το ίδιο έχει παραδεχτεί και υποστηρίξει άλλωστε σε δηλώσεις του και ο πρώην Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, κ, Χρόνης,( “Βραχυπρόθεσμα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν είναι ορατή. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν γίνει η ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη” – Ελευθεροτυπία, 15/4/2008).
Η ρύπανση τόσο για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, όσο και για τα γειτνιάζοντα είναι δεδομένη, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, με τον διασκορπισμό των ρύπων μέσω των ρευμάτων σε ολόκληρο το Αιγαίο.
Τα αποτελέσματα που παρουσίασε πρόσφατα η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιδαράκο, για τις «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond» αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: Οεντοπισμός βαρέων μετάλλων σε ψάρια της περιοχής (σε ποσοστό που προσεγγίζει το 50%) και σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις επιτρεπτές τιμές προκαλεί εύλογη ανησυχία και πιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους ισχυρισμούς και την ανησυχία που εξέφραζε το Αρχιπέλαγος από την πρώτη στιγμή της βύθισης του Sea Diamond.
Δυστυχώς, το συνονθύλευμα αυτό: πολιτικοί, επιχειρηματίες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί την ασφάλεια των πολιτών, συνωμοτώντας ενάντια στις διαμαρτυρόμενες τοπικές κοινωνίες, στο μέλλον της νέας γενιάς, της ελληνικής φύσης και της δημόσιας υγείας.
Σε ό, τι μας αφορά, το Αρχιπέλαγος δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυτόν τον εμπαιγμό και δεν θα μείνει θεατής στον κίνδυνο της ευρύτερης ρύπανσης που αντιμετωπίζει το Αιγαίο. Θα εξαντλήσουμε από κοινού με την τοπική κοινωνία της Σαντορίνης κάθε περιθώριο και πρόσφορο μέσο. Σε αυτό το πλαίσιο, τις προσεχείς μέρες κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον σύλλογο «Δράση για τη Σαντορίνη», το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Π την κοινότητα Οίας Θήρας, την κοινοτική κοινωφελή επιχείρηση Οίας και μεμονωμένους πολίτες αίτηση ακύρωσης διοικητικής πράξης περί μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας μετά τη βύθιση του Sea Diamond και ζητούμε την άμεση ανέλκυση του. Πέραν τούτου, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κινηθούμε νομικά, ενάντια και σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα του ελληνικού δημοσίου.
Παράλληλα, απευθύνουμε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία να συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα που ξεκίνησε πριν 3 και πλέον χρόνια και να μην αποδεχτεί τετελεσμένες καταστάσεις. Να μην απαιτήσουν τίποτα λιγότερο, από εκείνο που προβλέπει η διεθνής νομοθεσία και εφαρμόζεται σε κράτη που σέβονται τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, και τους πολίτες τους.
Καλούμε δίκτυα ενεργών πολιτών, περιβαλλοντικούς φορείς και μεμονωμένους πολίτες να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των πολιτών της Σαντορίνης.
Στηρίζουμε την κινητοποίηση των Θηραίων πολιτών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν από τη Σαντορίνη για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τρίτη, 12/10 (10:00π.μ), στο Σύνταγμα.
Θα είμαστε όλοι στο πλευρό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου