Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ανύπαρκτο... σύστημα ελέγχου τροφίμων

Από το tvxsteam:

Για σχεδόν... ανύπαρκτους ελέγχους υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων κάνουν λόγο οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι του Δημόσιου ενώ δεν διστάζουν να θέσουν ζήτημα δημόσιας υγείας. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις κρατικές δαπάνες ορίζει περικοπές τόσο στις υπερωρίες όσο και στις εκτός έδρας μετακινήσεις για τους δημόσιους υπάλληλους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι γεωτεχνικοί που υπηρετούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις - σήμερα γίνονται περιφερειακές διοικήσεις - στις κρατικές περιφέρειες και στον ΕΦΕΤ.
«Οι γεωτεχνικοί και ιδιαίτερα οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τους ελέγχους στα φυτικά και ζωικά τρόφιμα μπήκαν στο ίδιο καλάθι με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό έγινε κατά παρέκκλιση των κανονισμών της ΕΕ» τονίζει στο tvxs, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) Νίκος Κακαβάς και χαρακτηρίζει «Έγκλημα» την μεταφορά του ΕΦΕΤ στο υπουργείο υγείας. «Το υπουργείο υγείας δεν έχει καμιά σχέση με τα τρόφιμα. Είναι σα να πηγαίνει ένας ασθενής στον Ευαγγελισμό για εγχείριση να τον στέλνουν για αναισθησία στο Γενικό Κρατικό και πάλι πίσω. Θα πεθάνει ο ασθενής. Τα τρόφιμα πρέπει να ελέγχονται από την παραγωγή έως την κατανάλωση αδιάκοπα».


Γύρω-γύρω υπουργεία και στη μέση ο ΕΦΕΤ
Ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα ήταν αυτό με το μολυσμένο Ηλιέλαιο. Εκτός των άλλων, ακόμη και στελέχη του ΕΦΕΤ είχαν κάνει λόγο για έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας του ΕΦΕΤ και των αρμόδιων φορέων αλλά ακόμη και για ανύπαρκτη βάση δεδομένων για τη διευκόλυνση του έργου του φορέα.
Με πέντε συναρμόδια υπουργεία και αντίστοιχους μηχανισμούς ελέγχου και με τον ΕΦΕΤ να λογοδοτεί πότε στο ένα και πότε στο άλλο υπουργείο, χωρίς μητρώα ελεγκτών και επιχειρήσεων, και με σύγχυση ως προς τα πρότυπα πιστοποίησης, είναι προφανές ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ως οφείλει.

«Μπορεί τα κομπιούτερ να αντικαταστήσουν τους γραμματείς, τα τηλέφωνα τους Φαρισαίους, τα ΑΤΜ τις τράπεζες, ο έλεγχος του τροφίμου όμως δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ηλεκτρονικά συστήματα. Δεν μπορεί να γίνει έλεγχος χωρίς αυτοψία. Είναι σαν να εγχειρίσει ένας χειρούργος από το γραφείο του»
«Το κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα. Όταν υπάρχουν ελλιπείς έλεγχοι υπάρχει αθέμιτο κέρδος. Πρέπει κάποτε να διαλέξουμε ή τους πολίτες ή το κέρδος...

2 σχόλια:

  1. καλέ μου φίλε
    στην Ελλάδα που ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, γιατί και οι γεωτεχνικοί να μην αυτοπροσδιοριστούν ως καθ' ύλη αρμόδιοι για τους ελέγχους στα τρόφιμα; Και βέβαια θέλουν και επιδόματα για να δουλέψουν γιατί θέλουν μεν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά να μην είναι και στο ίδιο καλάθι με τους άλλους. Όσο για τη δυσαρέσκεια για τη μεταφορά του ΕΦΕΤ δεν έχει να κάνει με θέματα δημόσιας υγείας αλλά με συντεχνιακά συμφέροντα. Γι αυτό άλλωστε το "έγκλημα" το βλέπουν μόνο οι γεωτεχνικοί και κανένας άλλος. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν τα έχω καθόλου με τους αξιόλογους επιστήμονες γεωπόνους και κτηνιάτρους αλλά με τα συνδικαλιστικά τους όργανα που τους εκθέτουν.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με όσα παρατηρείς για τους γεωτεχνικούς ελεγκτές δημόσιους υπάλληλους, που θεωρούν τον εαυτό τους καθ` ύλη αρμόδιους για την υγιεινή των τροφίμων. Και ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια για το τι είδος ελέγχων έκανε ο ΕΦΕΤ. Μπορεί να είχε τη δικαιολογία ότι δεν διέθετε εργαστήρια, πρωτόκολα και υπαλλήλους, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να βλέπει αν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά προϊόντα που είχαν εντοπισθεί σαν επικίνδυνα από άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όταν τον ενημέρωναν. Από μόνος του δεν εντόπισε ποτέ κάτι ή αν εντόπιζε δεν το μαθένανε οι καταναλωτές για λόγους που μπορεί να συνδέονται και με χρηματισμό από τις υπεύθυνες επιχειρήσεις. Αυτό που συνήθως έκαναν ήταν ο έλεγχος της ετικέτας και όχι του περιεχομένου. Εξάλλου δεν αντιληφθήκαμε ποτέ να έβαλε κανένα πρόστιμο σε παραβάτες.
    Ανάρτησα αποσπάσματα των δηλώσεων του οργάνου τους, σαν πληροφόρηση για το νομοσχέδιο που τους αφορά καθώς και για τη λογική με την οποία το αντιμετωπίζουν. Δεν έκανα σχόλιο, γιατί αν έχει κανείς υπόψη τις απόψεις του ιστολογίου για το εμπορευματικό σύστημα και για τις αγορές, θα καταλάβαινε ότι οι θεσμοί σαν τον ΕΦΕΤ υπάρχουν για να εφυσυχάζουν τους καταναλωτές, ώστε να καταναλώνουν προϊόντα διατροφής επιβαρυμένα με πολλές τοξικές ουσίες, αλλά στα "επιστημονικώς καθορισμένα επιτρεπτά όρια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή