Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΛΕΙΨΗ "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ" ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ WIKILEAKS

ΑΠΟ ΗACKER ΣΕ POPSTAR

Αρχικά το Wikileaks ήθελε να θέσει στη διάθεση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Τώρα έγινε το ίδιο ένα «φίλτρο» πληροφοριών. Έγινε εξουσία!

Οι τελευταίες αποκαλύψεις του έκαναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Όμως τη σειρά προτεραιότητας για δημοσίευσή τους την καθόρισε το ίδιο. Μέσω του Twitter ζητούσε από τα ΜΜΕ να κάνουν αίτηση για να έχουν πρόσβαση στα μυστικά ντοκουμέντα. Ενώ το ίδιο έκανε κριτική στα παραδοσιακά ΜΜΕ ότι είναι Gatekeeper – δηλαδή «πορτιέρηδες»(=φύλακες που κρατάνε το κλειδί) στη ροή των πληροφοριών-τώρα έγινε και το ίδιο ένας τέτοιος «πορτιέρης».
Διαφορετικά είχε ξεκινήσει. Το Wikileaks είχε δημιουργηθεί από Χάκερς. Και στο χώρο αυτόν υπάρχει άλλη ηθική: η πληροφορία μοιράζεται δωρεάν.
Για το πώς δουλεύει σήμερα και γιατί άλλαξε κατεύθυνση μιλάνε κάποιοι, που έφυγαν από το δίκτυο. Για τα λεγόμενά τους και τα ελατήρια θα πρέπει βέβαια να έχει κανείς και αμφιβολίες.
Σύμφωνα με αυτά που λένε λοιπόν βγαίνει η εξής εικόνα: από τη στιγμή που το δίκτυο έκανε όλο και μεγαλύτερες επιτυχίες με τις δημοσιεύσεις του, έπρεπε να αποφασίζει η ομάδα για την αντιμετώπιση μιας όλο και αυξανόμενης πλημμυρίδας εγγράφων, που έφθανε «στα χέρια της». Κάποιοι, μεταξύ των οποίων και οι σημερινοί «φυγάδες», ήθελαν να αποφύγουν τις μεγάλες δημοσιεύσεις, πριν μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα το δίκτυο, ώστε να γίνει περισσότερο αποκεντρωμένο και να μη εξαρτάται πολύ από τον πυρήνα που το δημιούργησε.
Ο Julian Assange αντίθετα ευχαριστιόταν πολύ με θεαματικές ενέργειες, ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση του Video για τους πολεμοχαρείς αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ. Από τότε δημοσιεύονται πληροφορίες κυρίως ενάντια στην υπερδύναμη των ΗΠΑ, ενώ ντοκουμέντα από άλλα μέρη του κόσμου παραβλέπονται. Ο πρώην «εκπρόσωπος» του Wikileaks Daniel Domscheit-Berg λέει: « το δίκτυο επικεντρώθηκε με τις δημοσιεύσεις του στις ΗΠΑ και στις θεαματικές περιπτώσεις. Αυτό δεν οφείλεται στον τόπο προέλευσης των πηγών του, αλλά στις επιλογές που κάνει». Γι’ αυτό το λόγο ο Domscheit-Berg και άλλοι του γύρισαν τη πλάτη .
Οι κριτικά πια φερόμενοι προς το δίκτυο, λένε επίσης ότι τους ήταν συχνά ακατανόητο ποιό ντοκουμέντο,γιατί και πότε, δινόταν στη δημοσιότητα. Ο Assange φαίνεται να έκανε συμφωνίες με ΜΜΕ, για τις οποίες ή δεν είχαν ιδέα ή τις μαθαίνανε εκ των υστέρων. Ο Domscheit-Berg λέει γι’ αυτό: « Λείπει η διαφάνεια, πως παίρνονται οι αποφάσεις, γι’αυτό δεν έχω εμπιστοσύνη σε αυτή την οργάνωση , όπως και σε κάθε άλλη οργάνωση με τα ίδια προβλήματα. Ακριβώς γιατί ήμουν μέσα και ξέρω τι συνέβαινε στα παρασκήνια». Για τις εμπειρίες του στο Wikileaks ο Domscheit-Berg έγραψε ένα βιβλίο για τις εκδόσεις Econ, το οποίο θα διατίθεται από την επόμενη κιόλας εβδομάδα από το Amazon(Να και η εκμετέλλευση της ιστορίας του δικτύου από την δική του μεριά).
Οι εξελίξεις με το Wikileaks-αν είναι όπως τα περιγράφουν οι «πρώην»- θυμίζουν την πρακτική των κλασικών ΜΜΕ ή των επιχειρήσεων της Pop: με την τακτική του σαλαμιού εφοδιάζεται το κοινό –συνδεόμενο και αποσυνδεόμενο-με μία μετά την άλλη επιτυχία. Ούτε 300 από περίπου 250.000 ντοκουμέντα δεν έχουν βγει προς τα έξω-άλλες επιτυχίες θα ακολουθήσουν. Υπάρχει λοιπόν λόγος, που ήδη στο ιντερνετ ο Julian Assange συγκρίνεται με τη φιγούρα του ποπ-ήρωα Neo, των ταινιών "Matrix.
Και το ερώτημα είναι: ε, και ! είναι αυτό τόσο κακό;
Πολλοί Wikileaks-φυγάδες απαντούν: ναι!
Γι’ αυτό από τα μέσα Δεκεμβρίου θα βγουν στη δημοσιότητα με καινούργιο δικό τους projekt, το οποίο δεν το βλέπουν σαν ανταγωνιστικό προς το δίκτυο του Assange, αλλά σαν άλλη προσέγγιση. Ο στόχος: λιγότερη εξουσία, λιγότερο θέαμα. «Όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι να είναι δέκτες, όσο γίνεται περισσότερων ντοκουμέντων». Θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους περισσότερο σαν υπηρεσία πληροφοριοδοτών, η οποία θα διακινεί πληροφορίες χωρίς να αποκαλύπτεται. Σε ποιες διευθύνσεις θα πηγαίνουν οι πληροφορίες θα αποφασίζει η πηγή των πληροφοριών και όχι πλέον το δίκτυο.

Στο μεταξύ επαγγελματίες δημοσιογράφοι παίρνουν θέση και υποστηρίζουν ότι η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι κάνει η κυβέρνησή της κάθε φορά. Και ότι τα ΜΜΕ δεν πρέπει να αναφέρονται με επικριτικό τρόπο στο Wikileaks. «Αυτά τα ντοκουμέντα δείχνουν πως συμπεριφέρονται και πως αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο, ολόκληρα έθνη, χωρίς να φιλτράρεται η εικόνα, είτε πρόκειται για φίλους είτε για εχθρούς. Αυτές είναι σημαντικές πληροφορίες…είναι 250.000 ντοκουμέντα και πρέπει οι δημοσιογράφοι να αφιερώσουν πολύ χρόνο για να τα μελετήσουν…θα τους απασχολήσουν χρόνια…»( Dana Priest, βραβείο Πούλιτζερ)

“Η δημοσιοποιηση 250.000 εγγράφων του Στέητ Ντιπάρτμεντ από την ιστοσελίδα Wikileaks, είναι χωρίς αμφιβολία κάτι περισσότερο από την 11η Σεπτέμβρη της αμερικανικής διπλωματίας: στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με έκρηξη μιας βόμβας μεγατόνων που αλλάζει τις διπλωματικές πρακτικές αιώνων, καταστρέφει την εξωτερική πολιτική και την αξιοπιστία της Αμερικής και βάζει σε μεγάλη δοκιμασία αρκετούς από τους συμμάχους της. “ γράφει στο Ο Στέλιος Κούλογλου στο tvxs. και συνεχίζει:
"Όπως τα έγγραφα δημοσιοποιούνται σταδιακά, προς μεγάλη ευχαρίστηση των 5 διεθνών μέσων ενημέρωσης που συνεργάστηκαν στην επεξεργασία και έχουν αναλάβει την αναδημοσίευση τους (El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times) δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς θα δουν τα μάτια μας αλλά το βέβαιο είναι ότι θα δουν πολλά. Το ίδιο ισχύει για τα 1200 και βάλε τηλεγραφήματα των αμερικανών διπλωματών από την πρεσβεία της Αθήνας, τα οποία στάλθηκαν μάλιστα στην διάρκεια της κρίσιμης τριετίας 2006-9…"

Απεγνωσμένη και επικίνδυνη για την ελευθερία του λόγου και τη Δημοκρατία χαρακτήρισε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) την αντίδραση των ΗΠΑ στη δημοσίευση απόρρητων διπλωματικών εγγράφων από τον ιστότοπο. «H υπερβολική αντίδραση των πολιτικών και των συμμάχων τους δείχνει ότι δεν έχουν κατανοήσει την ιστορική σημασία του γεγονότος. Δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της.
Έγινε γνωστό επίσης ότι η Interpol εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Julian Assange, τρεις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των διπλωματικών τηλεγραφημάτων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Ισημερινός ενώ είχε αρχικά προσφέρει άσυλο στον Assange(την πρόταση την είχε κάνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Kintto Lucas), τελικά ο πρόεδρος της χώρας Rafael Correa δεν το ενέκρινε. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε:"η αυτοκρατορία είναι γυμνή! Οι ΗΠΑ είναι ένα παράνομο αποτυχημένο κράτος".
Ειδικά η Ν. Αμερική περιμένει πολλά από τις αποκαλύψεις.

Υστερόγραφο:
O Cem Özdemir, ένας από τους 2 προέδρους των Γερμανών Πράσινων δήλωσε ότι: «το Wikileaks βλάπτει τη δημοκρατία».
Η εφημερίδα taz –που ξεκίνησε και αυτή σαν εναλλακτική αυτοδιαχειριζόμενη εφημερίδα στη 10ετία του ’80-έκανε έρευνα-ερώτημα μεταξύ των αναγνωστών της, για το ποια είναι η γνώμη τους για αυτή τη δήλωση του Özdemir.
Οι απαντήσεις: 60% απάντησαν ότι το Wikileaks υπηρετεί τη δημοκρατία, αντί να της κάνει ζημιά. Το 19% θεωρούν ότι οι αποκαλύψεις αυτές δεν είναι οπωσδήποτε απαραίτητες, αλλά δεν βλάπτουν τη δημοκρατία. Το 21% θεωρούν ότι ο Özdemir δεν θέλει να διαβάσει στο μέλλον τα ίδια πράγματα για τον ίδιο του τον εαυτό(τον βλέπουν μάλλον σαν τον επόμενο υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας)

Και ένα τελευταίο σχόλιο: και οι οργανώσεις που συμμετέχουν ή πρόκειται να συμμετάσχουν στον "πόλεμο του διαδικτύου", επειδή προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουμε ανθρώπινα θύματα, θα πρέπει να μπορούν να έχουν την πολυτέλεια να εφαρμόζουν τη δημοκρατία στα πλαίσιά τους, και να μη μετατρέπονται σε στρατιωτικού τύπου οργανώσεις. Γιατί η ουσία είναι να μη χάνουν την αξιοπιστία τους έναντι των απλών πολιτών. Αν στο μέλλον πρόκειται αυτός ο πόλεμος του διαδικτύου να μετετραπεί και σε πραγματικό πόλεμο, όπως διαφαίνεται και από τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας καταγωγής του Ασάντζ της Αυστραλίας, του Ρόμπερτ ΜακΚλέλαντ, που έχει πει πως, εφόσον ο Ασάντζ επέλεξε να «παίξει εκτός κανόνων», τότε η αντιμετώπισή του θα είναι επίσης «εκτός κανόνων», τότε αλλάζουν τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου