Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: ΗΠΑ-Ισπανία υπέρ των μεταλλαγμένων στην Ε.Ε.

Τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσίευσε η El Pais αποκαλύπτουν τη συμμαχία μεταξύ Ισπανίας και ΗΠΑ για την υπεράσπιση των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών, υπέρ της Monsanto και κατά των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ισπανία αποτελεί τον «μεγαλύτερο σύμμαχο» των ΗΠΑ στον αγώνα τους για επιβολή των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα διπλωματικά έγγραφα. Το ζήτημα, το οποίο επηρεάζει βορειοαμερικανικές εταιρείες όπως η Monsanto και η Syngenta, εμφανίζεται συχνά στα τηλεγραφήματα που αποστέλλει η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη προς την Ουάσιγκτον. Μέσα από αυτά γίνεται σαφής η συνενοχή της Ισπανίας και των ΗΠΑ κατά των προτάσεων της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό της καλλιέργειας αυτών των ποικιλιών. Ο υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων της Ισπανίας Josep Puxeu έφτασε μέχρι να ζητήσει από την πρεσβεία των ΗΠΑ, πάντα σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, να «διατηρήσει την πίεσή της στις Βρυξέλλες» προκειμένου η βιοτεχνολογία να παραμείνει ως επιλογή για τα κράτη-μέλη.
Σε μια έκθεση της 19ης Μαΐου 2009, έναν μήνα και πέντε μέρες μετά την σύνταξη της Γερμανίας με το βέτο κατά του διαγονιδιακού αραβόσιτου MON810 που είχαν ήδη θέσει Αυστρία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο, η πρεσβεία των ΗΠΑ αποτυπώνει την ευρέως διαδεδομένη εντύπωση μεταξύ της βιομηχανίας της βιοτεχνολογίας ότι «αν η Ισπανία ‘πέσει’, η υπόλοιπη Ευρώπη θα την ακολουθήσει». Τόση σημασία έχει για τις ΗΠΑ η Ισπανία, στον κρυφό αγώνα για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
Η πρεσβεία αναφέρει ότι η Ισπανία είναι η χώρα που καλλιεργεί το 75% τους γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρεσβεία εμφανίζεται έκπληκτη όταν στις 2 Μαρτίου, φέτος, η Ισπανία ψήφισε μαζί με τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ υπέρ του να επιτρέπεται σε κάθε χώρα να ασκήσει βέτο κατά της διαγονιδιακής καλλιέργειας. Το τηλεγράφημα αναφέρει πως πηγές από τη βιομηχανία δικαιολογούν την αλλαγή της θέσης της Ισπανίας σε μια κίνηση στήριξης του Σαρκοζί ώστε η Ισπανία να παραστεί ως προσκεκλημένη της Γαλλίας στη σύνοδο των G-20. «Η κυβέρνηση της Ισπανίας ήταν ανέκαθεν ένθερμος υποστηρικτής της βιοτεχνολογίας στον αραβόσιτο, λόγω της μεγάλης εγχώριας ζήτησης του» για τη διατροφή των ζώων, εξηγεί το κείμενο, αλλά εφιστά την προσοχή στην «ευμετάβλητη» θέση του Θαπατέρο, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη Γαλλία.
Οι ΗΠΑ αναζήτησαν υποστηρικτές για τα μεταλλαγμένα ακόμα και στην Αγία Έδρα της Καθολικής Εκκλησίας. Απόρρητο τηλεγράφημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βατικανό στις19 Νοεμβρίου 2009, αφηγείται μια συνάντηση με τον σεβασμιότατο James Reinert, ένα «βασικό πρόσωπο στην ασφάλεια των τροφίμων και της βιοτεχνολογίας» από ένα ερευνητικό κέντρο του Βατικανού. Ο Reinert «δήλωσε πως το Βατικανό συμφωνεί με το να μπορούν οι χώρες να αυξάνουν τη γεωργική παραγωγή τους και σε αυτή τη διαδικασία να έχουν ένα ρόλο οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, αν και δεν αισθάνεται όλος ο κόσμος μέσα στην εκκλησία άνετα μαζί τους». «Το Βατικανό δεν μπορεί να αναγκάσει τους επισκόπους να υποστηρίξουν τη βιοτεχνολογία», είπε ο Reinert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου