Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

«ΕΜΕΙΣ – ΕΔΩ – ΤΩΡΑ»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη βαθμιαία ανάδυση μιας ανοιχτής και ακηδεμόνευτης δικτύωσης κοινοτήτων αγώνα αλλά και μεμονωμένων αγωνιζόμενων ανθρώπων στη βάση μιας ελάχιστης πολιτικής συμφωνίας με τις εξής γενικές αρχές:
1. Αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση, την ανισότητα και τη λεηλασία της φύσης.
2. Αυτοοργάνωση. Άμεση δημοκρατία στην πράξη.
3. Αντιιεραρχία και ισοτιμία σε όλα τα επίπεδα.

Επιπροσθέτως, στο πνεύμα των προηγούμενων γενικών αρχών –για να αποτελούν ζωντανή πραγματικότητα και να μη γίνεται απλώς επίκλησή τους – είναι απαραίτητο: να μην υπάρχει ανταγωνισμός, να υπάρχει εναλλαγή ρόλων και τέλος να επιδιώκεται η συναίνεση ακόμα κι η ομοφωνία. Να οργανωθεί μια αμεσοδημοκρατική, διαφανής και λειτουργική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και λήψης αποφάσεων, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Προφανώς κομματισμός, παραγοντισμός και ιδεολογικός φανατισμός επίσης δε χωράνε σε μια τέτοια προσπάθεια. Το εύκολο είναι η περιχαράκωση κι ο καταγγελτικός λόγος, το δύσκολο και το απαιτούμενο είναι η διαλεκτική σύνθεση, η συνάντηση και η σύμπραξη. Χρειάζεται να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις και φοβίες, να αντιδράσουμε στην ηττοπάθεια και την παραίτηση, να υπερβούμε τη λογική της ανάθεσης και της αντιπροσώπευσης, να συζητήσουμε και να δράσουμε από κοινού εδώ και τώρα στα πλαίσια μιας ελάχιστης έστω κοινής πολιτικής συμφωνίας, να αναζητήσουμε θεωρητικά και να ψηλαφίσουμε πρακτικά δρόμους για την κοινωνική απελευθέρωση. Δεν περιμένουμε κανένα κράτος, κανένα κόμμα και κανέναν πεφωτισμένο ηγέτη να μας σώσει, αγωνιζόμαστε εμείς οι ίδιοι εδώ και τώρα για τις ζωές μας.

Στόχοι
Η ύπαρξη ενός κοινού σημείου αναφοράς (και όχι ένα άνωθεν συντονιστικό όργανο) συλλογικοτήτων, αγωνιζόμενων ανθρώπων που συμφωνούν κατά μείζονα λόγο στις γενικές αρχές που διατυπώνονται στο παρόν κείμενο.
Η δημιουργία ενός «δημοσίου χώρου» όπου θα αναδύονται πρωτοβουλιες για κοινά συμφωνημένες δράσεις και θα εξασφαλίζεται και η επιθυμητή αλληλοϋποστήριξη στις επιμέρους άλλες. Για παράδειγμα δέκα τοπικές δράσεις την ίδια μέρα έχουν άλλο αντίκτυπο και συνιστούν άλλης ποιότητας δημόσια παρέμβαση.
Η δραστήρια παρέμβαση για τη στήριξη και τον αναγκαίο πολλαπλασιασμό ανταγωνιστικών δομών (π.χ. ανοιχτές συνελεύσεις γειτονιών, δίκτυα αλληλοϋποστήριξης κλπ).
Η θεωρητική επεξεργασία και η ζύμωση γύρω από κοινούς προβληματισμούς και προβλήματα που συναντούν οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι στην πράξη
Η διερεύνηση, εμβάθυνση και διάδοση ενός ελευθεριακού πολιτικού προτάγματος ευρύτερα στην κοινωνία που στη θέση της κυρίαρχης άποψης του κρατισμού θα προωθεί τη λογική της ελεύθερης κι ισότιμης συνεργασίας των ανθρώπων που αναλαμβάνουν οι ίδιοι την τύχη της ζωής τους.
Η οικοδόμηση μιας γέφυρας επικοινωνίας και αλληλεγγύης με ανάλογες συλλογικότητες, εγχειρήματα του εξωτερικού.

Πεδία θεωρητικής αναζήτησης και άμεσης δράσης- πιθανές θεματικές
1.Κοινά αγαθά (Γεωργία-διατροφή, εργασία, υγεία, παιδεία, νερό, ενέργεια, ελεύθεροι χώροι, μέσα μεταφοράς κ.ο.κ. Πώς υπερασπιζόμαστε και αποσπούμε απ’ τη λογική της εμπορευματοποίησης τα κοινά δημόσια αγαθά που προφανώς δεν ταυτίζονται με το «δημόσιο» με την έννοια του κράτους;)
2. Δομές αυτοδιαχείρισης (Ενίσχυση, εμβάθυνση, πολλαπλασιασμός τους. Πώς αναλαμβάνει η ίδια η κοινωνία τη διεύθυνση και διαχείριση του εαυτού της; Πώς παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας;)
3. Εργασιακές αντιστάσεις (Επιμέρους διεκδικητικοί αγώνες και συνολικότερο πρόταγμα. Πώς ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται, ποιοι και πώς στηρίζονται και πώς από το μερικό εισάγει κανείς κι ενισχύει το γενικότερο ζητούμενο της ανατροπής του καπιταλισμού από ελευθεριακή σκοπιά).

Προτεινόμενα εργαλεία της ανοιχτής δικτύωσης:
1)Μια τακτική συνάντηση (πχ μια φορά το μήνα) όπου θα μπορούμε να βρισκόμαστε να αλληενημερωνόμαστε, να προκύπτουν επιμέρους δράσεις και συνεργασίες .
2)Η e-mail list η οποία θα μπορεί να παίζει και το ρόλο της άμεσης ενημέρωσης και επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων.
3)Ένα ιντερετικό φόρουμ όπου θα κατατίθενται απόψεις, κείμενα από συμμετέχοντες στη δικτύωση και πάνω στην ατζέντα που έχουμε. Θα αποτελεί μια «δεξαμενή» απόψεων και επεξεργασιών που θα μας βοηθάνε στην δράση που αναπτύσσει η κάθε συλλογικότητα ξεχωριστά ή σε συνεργασία με άλλες.
4) Ανοικτές συναντήσεις/ εργαστήρια/ τραπέζια εργασίας δημοσιοποιημένες και με συγκεκριμένο κάθε φορά θέμα.
Η δικτύωση θα καλεί στις συναντήσεις και όχι στις δράσεις, σε αυτές θα καλούνε οι επιμέρους συλλογικότητες ή οι επιμέρους συνεργασίες συλλογικοτήτων-ατόμων.

ΕΜΕΙΣ: Θα αποτελείται –και παραμένοντας ανοιχτή διαδικασία θα επιδιώκεται διαρκώς να διευρύνεται- από άτομα και συλλογικότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και φυσιογνωμία, οι οποίες προφανώς και θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται όπως και πριν, έχοντας όμως επιπλέον την απαραίτητη- ειδικά για την εποχή που διανύουμε – συνείδηση και προοπτική ότι αυτό που κάνουν δεν είναι ξεκομμένο, αποσπασματικό, «εναλλακτικό», αλλά έχει μια ολοένα και μεγαλύτερη δημόσια αναφορά και εμβέλεια που μέσω μιας τέτοιας δικτύωσης θα ενισχύεται.
Στα πλαίσια ενός κοινού κοινωνικοπολιτικού προσανατολισμού και όχι μιας ιδεολογικής ταύτισης επιβάλλεται κατά τη γνώμη μας να υπάρξει μια ελάχιστη αλλά συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία που χωρίς να τείνει στην ομογενοποίηση – ή και στην ομοσπονδοποίηση ακόμα, και πολύ λιγότερο στην «κεντρική διεύθυνση» - θα καταστήσει εφικτό να συσπειρωθούν και να ζυμωθούν διαφορετικά μορφώματα και άτομα πολλαπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον αντίκτυπο της δράσης τους.

ΕΔΩ: Κατανοούμε την σημασία που έχουν οι διεκδικητικοί αγώνες στην σημερινή συγκυρία, τόσο στο επίπεδο των εργατικών διεκδικήσεων, όσο και σε αυτό των κοινωνικών διεκδικήσεων. Ωστόσο, ο αγώνας μας δεν πρέπει απλώς να βάζει αναχώματα στον μετασχηματισμό του καπιταλισμού, αλλά να δημιουργεί ρήγματα στις μορφές που παίρνει η καπιταλιστική εκμετάλλευση και κυριαρχία σήμερα. Να αναδύει μορφές αλλά και περιεχόμενα κοινωνικής οργάνωσης ανταγωνιστικά στον καπιταλισμό.

ΤΩΡΑ: Θεωρούμε ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Νιώθουμε την ανάγκη να συνδέσουμε τις αντιστάσεις μας με ανάλογες προσπάθειες όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων. Κρίνουμε ότι το να συνεχίσουμε απλώς να κάνουμε αυτά που συνηθίζαμε να κάνουμε, δεν απαντά στις σημερινές προκλήσεις. Επίσης διευκρινίζουμε ότι με την παρούσα πρωτοβουλία δεν επιδιώκεται ούτε ακόμα μια συλλογή υπογραφών χωρίς αντίκρισμα ούτε η δημιουργία ακόμα μίας κεντρικής συνέλευσης. Τώρα περισσότερο παρά ποτέ βιώνουμε την ανάγκη για ένα υποβοηθητικό στις προσπάθειές μας κοινό τόπο συνάντησης και αλληλοβοήθειας και αυτό επιδιώκουμε με αυτό το εγχείρημα κοινωνικοπολιτικής δικτύωσης.


Αν όχι εμείς; Ποιοι; Αν όχι εδώ και τώρα; Πότε;

Σάββατο 22 Γενάρη 2011 19:00 στο Αυτόνομο Στέκι (Ισαύρων-Ζ.Πηγής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου