Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Τι είναι το Φασούλι;


Άλλο ένα δίκτυο ανταλλαγών προσπαθεί να υλοποιηθεί. Το πληροφορήθηκα από ένα σχόλιο που μου έστειλε ο διαχειριστής του στην ανάρτηση για το ΤΕΜ Μαγνησίας. Παρακάτω το αρχικό βασικό κείμενο στο μπλοκ του με διεύθυνση:
http://fasouli.wordpress.com/

Το δίκτυο Φασούλι είναι ένα δίκτυο για όλους εμάς τους κακοπληρωμένους ή άνεργους νέους της Αθήνας. Εμάς, τη γενιά των 700, των 600, των 300 ή και των καθόλου ευρώ, που πρέπει να ζήσουμε σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ακριβός. Είναι ένας τρόπος να βρούμε εμείς, η «χαμένη γεννιά» ο ένας τον άλλον και να αλληλοβοηθούμε. Πως θα τα καταφέρουμε; Πολύ απλά, χρησιμοποιώντας, για τις μεταξύ μας συναλλαγές Φασούλια αντί για Ευρώ. Και εξηγούμαι αμέσως:

Το κάθε μέλος του δικτύου προσφέρει στους άλλους υπηρεσίες και προϊόντα. Οι προσφορές του ανακοινώνονται στο δίκτυο μέσα από ταξινομημένες αγγελίες. Η πληρωμή του γίνεται σε Φασούλια, ένα εικονικό νόμισμα που η χρήση του περιορίζεται μέσα στο δίκτυο. Ένα Φασούλι αντιστοιχεί σε ένα ευρώ. Η διαφορά είναι ότι σκοπός εδώ δεν είναι να μαζέψεις όσα πιο πολλά Φασούλια μπορείς αλλά μάλλον να προσπαθείς να παίρνεις όσα περίπου Φασούλια έχει δώσει. Δηλαδή εδώ δεν ισχύει το «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» αλλά μάλλον το «κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε το βουνό».

Κάθε λογαριασμός μπορεί να είναι θετικός ή αρνητικός. Θετικός λογαριασμός σημαίνει ότι κάποιος έχει προσφέρει περισσότερα από όσα έχει πάρει (και μάλλον έχει έρθει η ώρα να πάρει) και αρνητικός ότι έχει πάρει περισσότερα από όσα έχει δώσει (και μάλλον έχει έρθει η ώρα να δώσει αλλά δεν βάζουμε και το πιστόλι στον κρόταφο). Ούτως η άλλος οι λογαριασμοί δεν μπορούν να εξαργυρωθούν σε ευρώ, υπάρχουν μόνο για να κρατάμε λογαριασμό πόσα έχουμε δώσει και πόσα έχουμε πάρει.

Δεν θα πω περισσότερα, αν θες κάνε μια εγγραφή στο δίκτυο και δες μόνος σου. Όταν γραφτείς, θα σου ζητηθεί να γράψεις τρία πράγματα που μπορείς να προσφέρεις στους άλλους. Εδώ μπορεί να κολλήσεις και να μη μπορείς να σκεφτείς κάτι, αλλά σκέψου ότι αυτό δεν αφορά τόσο τις επαγγελματικές σου δεξιότητες αλλά μάλλον πράγματα που είσαι καλός σε αυτά και τα κάνεις ούτως η άλλως για τον εαυτό σου και για τους φίλους σου. Θα σου δώσω μερικά παραδείγματα:

- Έχεις μπλακεντέκερ; μπορεί κάποιος να χρειάζεται την βοήθειά σου για να βάλει ράφια στο σπίτι του.
- Αν έχεις μια λεμονιά στην αυλή σου και βγάζει πολύ περισσότερα λεμόνια απ’ όσα χρειάζεσαι, πρόσφερέ τα στου άλλους στο δίκτυο. Κάποια στιγμή μπορεί να πάρεις πίσω πορτοκάλια.
- Θέλεις να αδειάσεις το σπίτι σου και έχεις πολλά πράγματα που θέλεις να τα ξεφορτωθείς; Βάλτα κι αυτά, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος που θα τα θέλει.
- Μπορείς ακόμα να προσφέρεις μαθήματα σε οτιδήποτε είσαι καλός: κιθάρα, μπουζούκι, αγγλικά, ισπανικά κλπ.
- Μπορείς ακόμα, αν τα πας καλά με τα παιδιά, να κάνεις babysiting, ή να προσφέρεις βοήθεια σε όποιον θέλει να ανακαινίσει το σπίτι του.
- Αν είσαι καλός στις επισκευές κινητών γράψτο. Αν έχεις κάποιο παλιό κινητό που δεν το χρειάζεσαι βάλτο κι αυτό.
- Αν ξέρεις να κάνεις τέλεια κουλουράκια, βάλτα κι αυτά, απλώς την επόμενη φορά που θα φτιάξεις ίσως χρειαστείς δύο πακέτα αλεύρι!
- Αν είσαι καλός στο να βάζεις μουσική στα πάρτυ μπορείς να το βάλεις κι αυτό.
- Ξέρεις να αλλάζεις λάμπες; Ίσως υπάρχει κάποιος που δεν ξέρει!
- Αν είσαι καλός στο να φτιάχνεις blogs ίσως κάποιος σε χρειάζεται (εγώ πάντως σε χρειάζομαι σίγουρα, για να τελειώσω αυτό το blog )

Το πόσο θα ζητήσεις για αυτά που προσφέρεις εξαρτάται από εσένα. Ούτως ή άλλως αν βάλεις μια υπερβολική τιμή κανείς δεν θα ενδιαφερθεί. Άν πάλι η τιμή σου είναι πολύ χαμηλή, θα ενδιαφερθούν υπερβολικά πολλοί, οπότε μπορείς να αυξήσεις λίγο την τιμή.

Το λογισμικό και ο server για να γίνει αυτό το δίκτυο παρέχονται από την Community Exchange System που είναι ένα διεθνές αλληλέγγυο κοινωνικό δίκτυο που ξεκίνησε από την Νότιο Αφρική. Αν θες να μάθεις περισσότερες πληροφορίες, το site τους είναι: http://www.community-exchange.org. Αν θες να μάθεις περισσότερα για τα τοπικά ανταλλακτικά δίκτυα (LEDS) μπορείς να διαβάσεις αυτό το άρθο της wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Local_Exchange_Trading_System.

Σε αυτό το site θα γράφω τα νέα του Φασουλίου . Στις επόμενες μέρες θα γράψω περισσότερες λεπτομέρεις για το πως λειτουργεί το δίκτυο και τι μπορεί να κάνει κάποιος μέσα σε αυτό, αν και είναι αρκετά απλό στη χρήση του και κάποιος μπορεί να βγάλει άκρη εύκολα μόνος του αν ασχοληθεί λίγο. Ήδη, το μεγαλύτερο μέρος του interface έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (αν, πάντως, βρείς κανένα λαθάκι στην μετάφραση μου το λές). Επίσης από εδώ μπορείς να συνδεθείς στο δίκτυο κάνοντας κλικ πάνω στο φασόλι δεξιά. Αυτά για την ώρα, ελπίζω να τα πούμε και μέσα από το δίκτυο.

Να είσαι καλά

Φίλιππος
διαχειριστής Φασουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου