Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Βοηθά το Twitter στην Αίγυπτο;

Αυτό που συνέβη στην Τυνησία δεν ήταν επανάσταση του Facebook, όπως αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο δεν είναι επανάσταση του Twitter, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος του New Yorker, Nicholas Thompson, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να δημιουργήσει μία επανάσταση -μπορεί ωστόσο να την ενισχύσει ή να την εμποδίσει.
Η τεχνολογία των social media ξεκάθαρα διαμορφώνει τα γεγονότα. Το Facebook και το Twitter έχουν αδιαμφισβήτητα επιταχύνει τις διαμαρτυρίες, διαδίδοντας νέα που διαφορετικά θα έκαναν πολύ μεγαλύτερο διάστημα να διαδοθούν, συνδέοντας ταχύτατα ανθρώπους που βρίσκονται σε αυταρχικές χώρες και πυροδοτώντας πάθη, υποστηρίζει ο κ. Thompson.
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του, όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει διαβάσει πολιτικά μπλογκ, το διαδίκτυο είναι εξαιρετικό στο να σε κάνει να πιστεύεις σε κάτι πιο έντονα απ’όσο πιστεύεις ήδη. Και εάν πιστεύεις ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ ή ο Μπεν Αλί είναι ηλίθιοι, θα το πιστέψεις ακόμα περισσότερο μετά από λίγη ώρα στο διαδίκτυο. Αν πληκτρολoγήσεις #cairo στο Twitter, είναι δύσκολο να διαβάσεις τα tweets και να μη θελήσεις να βγεις στους δρόμους.
Πρέπει όμως να είναι κάποιος προσεκτικός όταν εξυμνεί την επιρροή των social media στις κοινωνικές διαμαρτυρίες. Καταρχάς, η τεχνολογία δε λειτουργεί πάντα υπέρ των ανθρώπων που κατεβαίνουν στους δρόμους. Οι κυβερνήσεις ελέγχουν όλες τις διόδους πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μπλοκάρουν ιστότοπους ή, όπως έγινε στην Αίγυπτο, να διακόψουν ολόκληρο το διαδίκτυο, φέρνοντας σε σύγχυση οποιονδήποτε έχει συνηθίσει να βασίζεται σε αυτό.
Στο Ιράν η κυβέρνηση είχε κάποια επιτυχία στη χρήση του διαδικτύου για να αναστατώσει και να επιβραδύνει τις διαδηλώσεις μετά τις τελευταίες εκλογές. Στην Τυνησία η κυβέρνηση χάκαρε τον κωδικό σχεδόν κάθε χρήστη Facebook στη χώρα. Εάν ο Μπεν Αλί δεν έπεφτε από την εξουσία τόσο γρήγορα, οι πληροφορίες αυτές θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμες. Τεχνολογικά εργαλεία μπορούν να είναι χρήσιμα για τις μάζες αλλά και για την εξουσία...
Πηγή: tvxsteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου