Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ο "δημοκράτης" ΓΑΠ

Το έλαβα με μαίηλ από φίλο στο Βερολίνο. Είναι μεγάλο το κείμενο και για αυτό κάνω κάποια επιλογή:
Η καταγγελία γίνεται από Έλληνα φοιτητή στο Βερολίνο, απόφοιτο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, ο οποίος κάνει διδακτορικό στο εκεί πανεπιστήμιο και δείχνει το ποιόν του πρωθυπουργού "μας", καθώς και των συνοδών και των εκεί οπαδών του.
...
"Ο Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για την Δημοκρατία - αυτό ήταν τελικά το βασικό θέμα της ομιλίας του και μάλιστα στην αρχή έκανε αναφορά στην χούντα, η οποία, όπως είπε, περιόρισε την δημοκρατία με την πρόφαση ότι έτσι την έσωζε (την δημοκρατία) από τον κίνδυνο του κομμουνισμού. Περίπου δέκα λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας του, κι ενώ έλεγε κάποιο από τα γνωστά ψεύδη για το πώς η κυβέρνησή του εμβαθύνει την έννοια της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, από το βάθος της αίθουσας ακούστηκε στα ελληνικά ένα "ψεύτη!" και αμέσως πετάχτηκε μια ομάδα 5-6 ατόμων (αγνώστων σε μας) που σήκωσε ένα πανό και άρχισε να φωνάζει συνθήματα. Η αντίδραση ήταν ακαριαία, Έλληνες μπράβοι έπεσαν πάνω στους "ταραξίες" και τους μπουζούριασαν. Εδώ πρέπει να πω ότι δεν μου είναι ξεκάθαρη η ταυτότητα αυτών που αποκαλώ μπράβους, υποθέτω ότι ήταν η φρουρά του Παπανδρέου. Όπως τους τραβούσαν λοιπόν έξω από την αίθουσα, ένας από αυτούς (γερμανός) φώναξε malaka και fuck you, γεγονός που πλήγωσε βαθύτατα τα γεροντάκια κι εξόργισε τα κομματόσκυλα του ΠαΣοΚ. Αυτοί που πολύ βίαια απομακρύνθηκαν από την αίθουσα χτύπησαν δυο-τρεις φορές δυνατά την πόρτα, φώναξαν απ' έξω μερικά συνθήματα και σταμάτησαν. Μέσα σε 2-3 λεπτά η κατάσταση ηρέμησε πλήρως και η ομιλία συνεχίστηκε.
Περίπου δέκα λεπτά μετά, σηκώθηκαν τα κορίτσια της δικιάς μας ομάδας. Οι δυο πρώτες άνοιξαν το πανό τους και το κρατούσαν στην μέση της αίθουσας εντελώς σιωπηλές. Μόλις τους πήραν είδηση, μέλη του ΠαΣοΚ έπεσαν πάνω τους και τους τράβηξαν το πανό βίαια. Οι μπράβοι έσπευσαν πάλι και απωθούσαν τις κοπέλες, ενώ άλλες δύο προσπάθησαν να ανοίξουν το δικό τους πανό, χωρίς επιτυχία. Τα υπόλοιπα (κατά κανόνα γηραιά) μέλη του ΠαΣοΚ που βρίσκονταν στην αίθουσα εξοργίστηκαν με την ασέβεια των νέων στο πρόσωπο του ηγέτη (οι περισσότεροι είχαν σηκωθοί όρθιοι) και επιτέθηκαν λεκτικά στις τέσσερις φοιτήτριες, οι οποίες με την σειρά τους άρχισαν να φωνάζουν κι αυτές συνθήματα. Πάνω στην αναμπουμπούλα οι τελευταίες δύο κατάφεραν να ανοίξουν το δικό τους πανό, ενώ εγώ ασυναίσθητα διέσχισα απαρατήρητος την αίθουσα και βρέθηκα σε απόσταση δύο μέτρων από τον Παπανδρέου. Τον ρώτησα αν έτσι αντιλαμβάνεται την δημοκρατία κι αν εγκρίνει την βίαιη αντίδραση των μπράβων του (τότε δεν είχα ακόμα συνειδητοποιήσει ότι δρούσαν και απλά μέλη του κόμματος) απέναντι σε μια ειρηνική διαμαρτυρία. Ο Παπανδρέου με ρώτησε αν εκπροσωπώ τους διαμαρτυρόμενους, του απάντησα αρνητικά και σ' αυτό το σημείο πρότεινε από το μικρόφωνο να βγει κάποιος εκπρόσωπος και να ανέβει στο πάνελ, όμως μέσα στην αίθουσα επικρατούσε τέτοιος πανικός που κανείς δεν μπορούσε να τον ακούσει. Κινήθηκα πάλι προς τα πίσω, να πω στα κορίτσια ότι ζητάει εκπρόσωπο και όταν επιστρέφαμε με μία από αυτές προς το βήμα, με ακινητοποίησε ένας μπράβος πιάνοντάς με από τους καρπούς (μου ήταν αδύνατο να κουνηθώ έστω κι ένα χιλιοστό), ενώ ΠαΣοΚοι μας έφραξαν τον δρόμο. Τους φώναζα ότι είναι η εκπρόσωπος που ζήτησε ο Παπανδρέου, του φώναζα κι εκείνου, αλλά με άκουγε χωρίς να αντιδρά. Τελικά ξανάρχισαν να μας σμπρώχνουν βίαια, με απείλησαν ότι θα μου πάρουν την φωτογραφική (όλη αυτήν την ώρα τους φωτογράφιζα) και ότι θα με δείρουν (!), εγώ γαντζώθηκα σε μια καρέκλα και την ώρα που πετούσαν τις κοπέλες έξω από την αίθουσα, ο Παπανδρέου ξανάρχισε την έκκληση για εκπρόσωπο.
Λίγα λεπτά μετά με πλησίασε μια κοπέλα από την διοργάνωση της εκδήλωσης και με ρώτησε αν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους αυτών που έφυγαν. Απάντησα αρνητικά και της είπα ότι δεν έφυγαν, αλλά τους πέταξαν έξω…
Μου ζήτησε να βγω έξω να μιλήσουμε και μου εγγυήθηκε ότι θα μπορέσω να ξαναμπώ.

Έξω από την αίθουσα με περίμενε ο κοσμήτορας της σχολής. Μου ζήτησε συγνώμη και τον ρώτησα ποιοι ήταν αυτοί που απομάκρυναν τους φοιητητές από τον χώρο του πανεπιστημίου. Μου απάντησε "η αστυνομία" και όταν του είπα ότι μιλούσαν ελληνικά, παραδέχτηκε ότι ήταν ελληνική αστυνομία, αλλά ότι στην αίθουσα βρίσκονταν και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Με ρώτησε πολύ ευγενικά αν θα μπορούσα να μείνω μέχρι το τέλος και να πάρω τον λόγο, να θέσω μία ερώτηση στον Παπανδρέου και του εξήγησα ότι γι' αυτόν τον λόγο βρέθηκα εκεί. Στην συνέχεια με συνόδευσαν στην θέση μου. Εν τω μεταξύ ο Παπανδρέου συνέχιζε να μιλάει για την Δημοκρατία κι εγώ να δέχομαι τις επιθέσεις των γύρω μου για την αναίδεια της γενιάς μας…

Το πιο σουρεαλιστικό στοιχείο της εκδήλωσής ήταν ότι μέχρι το τέλος στεκόντουσαν όρθιοι, στην μέση και το βάθος του διαδρόμου, δυο μπράβοι που επέβλεπαν την τήρηση της τάξης σε μια ομιλία με θέμα την δημοκρατία (βλ. λινκ στο τέλος).
…έκανα στο τέλος 2 ερωτήσεις...
Κανένας Έλληνας δημοσιογράφος (από τους πολλούς που συνόδευαν τον πρωθυπουργό, μεταξύ των οποίων και ο Χασαπόπουλος) δεν ενδιαφέρθηκε να μας μιλήσει, σε αντίθεση με ξένους συναδέλφους τους. Μας άκουσαν με προσοχή δημοσιογράφοι της Deutsche Welle, των London Financial Times και άλλων εντύπων. Η είδηση έπαιξε αμέσως στην Ελλάδα, φυσικά διαστρεβλωμένη. Στην αρχή τα ελληνικά μέσα μιλούσαν για μία ομάδα νεαρών αναρχικών που επιτέθηκε φραστηκά στον Παπανδρέου και με βίαιο τρόπο διέκοψε την ομιλία του. Αργότερα το άλλαξαν σε "προσπάθησε να διακόψει", ενώ τελικά κάποια μέσα μίλησαν για δύο διακριτές ομάδες και άλλαξαν το "αναρχικών" σε "φοιτητών".
Για όλα τα παραπάνω έχουμε - ευτυχώς - ντοκουμέντα. Μεγάλο μέρος της εκδήλωσης το βιντεοσκοπήσαμε ή το μαγνητοφωνήσαμε. Μέρος από το υλικό έχει ήδη ανέβει στο ίντερνετ και σύντομα θα ανεβούν και τα υπόλοιπα.

Ενδεικτικά:
http://www.youtube.com/watch?v=xKbLh76_8FM

Μ.Τσαμαλίκος
ΤΜΣ/ΑΠΘ


2ο μήνυμα από παρούσα διδακτορική Ελληνίδα φοιτήτρια

Εγώ συμμετείχα στην ομάδα των κοριτσιών που ανοίξαν τα πάνο και εκδιώχτηκαν από την αίθουσα.
Καταρχήν να δηλώσω εξαρχής ότι σκοπός της διαμαρτυρίας μας δεν ήταν ούτε ο διαπληκτισμός με τους οπαδούς του πασόκ αλλά ούτε και η οποιαδήποτε λεκτική επίθεση αλλά αποκλειστικά ο εξής: να του δείξουμε ότι για τους έλληνες φοιτητές στο Βερολίνο είναι ανεπιθύμητος και ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε να έρχεται στο γερμανικό πανεπιστήμιο και να αυτοδιαφημίζεται ως ο προστάτης της δημοκρατίας.

Η διαμαρτυρία μας θα ήταν εντελώς σιωπηλή, θα ανοίγαμε τα πανό μας και θα φεύγαμε χωρίς να πούμε κουβέντα. Όταν οι 4 πρώτες κοπέλες προσπαθήσαν να ανοίξουν τα πανό έπεσαν πάνω τους προτού καν τα ανοίξουν όχι μόνο οι μπράβοι αλλά πολύ περισσότερο μέλη του κόμματος και άρχισαν να τις προπηλακίζουν πριν καν ανοίξουν το στόμα τους. Η απάντηση από πλευρά μας δόθηκε γιατί μας προκάλεσαν με τον πιο χυδαίο τρόπο και γιατί πάνω από όλα πιστεύαμε ότι δεν είχαν το δικαίωμα να σταματήσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν οι οπαδοί του Πασοκ δεν αντιδρούσαν με τόσο βίαιο τρόπο δεν θα μας διώχναν καν από την αίθουσα. Δεν θέλω να εννοηθεί ότι υποστηρίζω τους μπράβους απλά θέλω να τονίσω την χυδαιότητα των οπαδών του Πασόκ. Αλλωστε από τους μπράβους δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο.

Πολύ σημαντική είναι και η εξής παρατήρηση: το 1/3 της αίθουσας αποτελούσαν οι 2 διαμαρτυρόμενες ομάδες που εκδιώχτηκαν, το 1/3 από μπράβους και μυστική αστυνομία και μόλις το 1/3 όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό δείχνει ακόμα περίσσοτερο το θράσος αυτών που λένε ότι διαμαρτύρονται μόνο οι μειοψήφιες. Δεν ήμασταν ούτε η μειοψηφία αλλά ούτε και βαλτοί ή υποκινούμενοι από το ΚΚΕ όπως ακούστηκε πολλάκις μέσα στην αίθουσα.

Τέλος, το Βερολίνο ήταν ό πρώτος σταθμός στην ευρωπαική περιοδεία και στόχος μας ήταν να ανεβάσουμε την διαμαρτυρία στο διαδίκτυο για να παροτρύνουμε τους φοιτητές των υπολοίπων ευρωπαικών χωρών να αντιδράσουν με ανάλογο τρόπο.

Ισαβέλλα Σταυρίδου
ΤΜΣ ΑΠΘ

Τι να σχολιάσει κανείς. Όσοι επι χούντας ήταν στο εξωτερικό και πήγαιναν -τότε στην αρχή-για να διαμαρτυρηθούν σε ανάλογες εκδηλώσεις εκπροσώπων της Χούντας, προπηλακίζονταν με τον ίδιο τρόπο. Έχουν δίκιο να λένε κάποιοι ότι τώρα έχουμε "χούντα του ΠΑΣΟΚ".
Χαρακτηριστική είναι και η στάση τους σε σχέση με τους απεργούς πείνας μετανάστες.
Να μια άλλη καταγγελία:
Επεισόδια σημειώθηκαν χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης έξω από τη Βουλή. Διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε κατά των συγκεντρωμένων πολιτικών, πανεπιστημιακών, συνδικαλιστών και γιατρών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας. «Όσοι βρεθήκαμε έξω από τη Βουλή για να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στους απεργούς πείνας μετανάστες, γίναμε μάρτυρες της ξεδιάντροπης, φασιστικής τακτικής με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες», δήλωσε ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, ο οποίος παρευρέθηκε χθες στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.
«Μια ειρηνική συγκέντρωση και μία συνέντευξη τύπου διοργανωμένη από αλληλέγγυους στους μετανάστες ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μεταμορφώθηκε ξαφνικά και απρόκλητα σε θερμό επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να λάβει για άλλη μια φορά τρομακτικές διαστάσεις αν οι διαμαρτυρόμενοι δεν επεδείκνυαν ωριμότητα και αυτοσυγκράτηση. Η επίθεση που δεχτήκαμε δίχως λόγο και αιτία από τις δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ, οι σπρωξιές και οι κλοτσιές με τις οποίες φιλοδώρησαν ανθρώπους, το πνευματικό διαμέτρημα των οποίων ποτέ δεν θα μπορέσουν να αντιληφθούν τα κούφια τους κράνη και τα ξετσίπωτα κεφάλια των πολιτικών εντολέων τους, είναι η πλέον τρανταχτή απόδειξη για το ότι ζούμε σε καθεστώς δικτατορίας, με κυβερνώντες οι οποίοι θεωρούν τους πολίτες αποβράσματα, κοπρίτες, μιάσματα και θέλουν με κάθε τρόπο να τους απομακρύνουν από το οπτικό τους πεδίο. Διότι αυτό ήταν το όλο ζήτημα. Να μην γίνει η συνέντευξη τύπου μπροστά στο κτίριο της Βουλής, υποθέτω για λόγους συμβολικούς. Δυστυχώς όμως όλοι καταλάβαμε για μια ακόμη φορά ότι το ιστορικό αυτό κτίριο και σύμβολο της (πάλαι ποτέ) ελληνικής δημοκρατίας είναι εδώ και χρόνια μαγαρισμένο εσωτερικά», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου