Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Περιβαλλοντική καταστροφή και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από στρατιωτική άσκηση στη Χίο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση απειλούνται τα ήδη επιβαρυμένα αλιευτικά πεδία στη ΒΔ Χίο. Αιτία η στρατιωτική άσκηση με τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων και πραγματικά πυρά που ξεκίνησε σήμερα το πρωί - 11/4/2011 - , στην περιοχή Σιδηρούντα, της ΒΔ Χίου, από χερσαίες μονάδες του στρατού ξηράς. Η άσκηση γίνεται από τη στεριά με στόχους στη θαλάσσια ζώνη, ενώ οι εκρήξεις που σημειώνονται από το πρωί έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων που βλέπουν να καταστρέφονται τα ήδη υποβαθμισμένα αλιευτικά πεδία και να πλήττονται παραλίες που σε λίγες μέρες θα αποτελούν τουριστικά θέρετρα.

Το Αρχιπέλαγος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με κατοίκους της περιοχής και από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για τις συνέπειες της συγκεκριμένης στρατιωτικής δραστηριότητας και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την παύση της άσκησης.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση:
- η χρήση βαρέων όπλων και οι βολές από ξηρά προς την παράκτια ζώνη με τη χρήση πραγματικών πυρών γίνεται σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας ανεξέλεγκτες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
- Προκαλείται σημαντική καταστροφή σε ένα ζωτικό αλιευτικό πεδίο και σε παραλίες με έντονη τουριστική επισκεψιμότητα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
- Γίνεται διασκορπισμός βαρέων μέταλλων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες αναπόφευκτα θα βιοσυσσωρευθούν στην τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντας την υγεία των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των θαλάσσιων ειδών.
Υπογραμμίζουμε ότι η όλη διαδικασία αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων, ενώ έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των παραγωγικών οικοσυστημάτων της παράκτιας ζώνης, αλλά και της δημόσιας υγείας.
Η δεδομένη κατάσταση προσβάλει κάθε έννοια περιβαλλοντικής διαχείρισης, ακυρώνει τις εξαγγελίες της στρατιωτικής ηγεσίας περί διασφάλισης του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, κατά τη διεξαγωγή ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, και αντιβαίνει σε σχετική διαταγή διαρκούς ισχύος. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη διαταγή είχε εκδοθεί από το ΥΠΕΘΑ με αφορμή τις ενέργειες του Αρχιπελάγους και κατοίκων των ΒΑ Δωδεκανήσων για την παύση των στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στις βραχονησίδες Άνυδρο & Πετροκάραβο τον Οκτώβριο του 2005. (Υπενθυμίζουμε επίσης ότι έπειτα από επίσημη παραδοχή του ΓΕΝ το 2003, είχε γίνει χρήση 20.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, σε ασκήσεις στο Αιγαίο. Τα βλήματα αυτά αποτελούσαν δωρεά του αμερικάνικου στρατού, τα οποία σύμφωνα με δήλωση του ΓΕΝ τα χρησιμοποίησαν αγνοώντας την τεράστια επικινδυνότητα του υλικού…).

Δυστυχώς, εν έτει 2011 - και με βάση την κατάσταση που βιώνει η χώρα - η προστασία και ανάδειξη της ελληνικής βιοποικιλότητας που αποτελεί και την πλουσιότερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όφειλε να αποτελεί μοχλό και αφετηρία ανάπτυξης. Αντί αυτού συνεχίζει να πλήττεται από μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και αντιλήψεις.



Για το Αρχιπέλαγος, ΙΘΠ

Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας

2 σχόλια:

  1. Νέα ενημέρωση από το Αρχιπέλαγος:
    Εβδομάδα Λιβύης» στη Χίο: Πραγματικά πυρά και εκρήξεις επί 3 μέρες στη θαλάσσια ζώνη της ΒΔ Χίο - Κινητοποίηση κατοίκων για την παύση των εκρήξεων



    Κινητοποίηση κατοίκων και αλιέων οργανώνεται την Πέμπτη στη Χίο για να σταματήσει η στρατιωτική άσκηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

    Η ανεξέλεγκτη χρήση πραγματικών πυρών από βαρέα πυροβόλα όπλα στη θαλάσσια ζώνη σε μη οριοθετημένο πεδίο βολής και χωρίς καμία προειδοποίηση προς τους κατοίκους έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση σε ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της περιοχής.

    Οι βολές γίνονται από τη στεριά προς τη θάλασσα, χωρίς να υπάρχουν καν συγκεκριμένοι στόχοι. Έτσι,επί τρεις μέρες προκαλούνται ακατάπαυστα τεράστιοι πίδακες και υποβρύχια ωστικά κύματα, αφανίζοντας κάθε έμβια ζωή στις θάλασσες της περιοχής.

    Έπειτα από την αρχική έκπληξη των κατοίκων και κυρίως των αλιέων της περιοχής, υπάρχει πλέον έκδηλη αγανάκτηση, καθώς έχουν αναγκαστεί να βιώνουν «εβδομάδα Λιβύης» . Εδώ και τρεις μέρες γίνονται μάρτυρες της καταστροφής που υφίστανται τα αλιευτικά πεδία της περιοχής από την άναρχη και αλόγιστη χρήση βαρέων όπλων. Παράλληλα, υποβαθμίζονται και ειδυλλιακές τουριστικές παραλίες, στις οποίες διασκορπίζονται τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα από τα βλήματα. Οι ουσίες αυτές αναπόφευκτα θα βιοσυσσωρευθούν στην τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντας και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.


    Αν και το «Αρχιπέλαγος» ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή όλους τους αρμόδιους για τις συνέπειες της συγκεκριμένης στρατιωτικής δραστηριότητας και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την παύση της χρήσης πραγματικών πυρών και εκρήξεων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τηρεί σιγή ιχθύος. (Σχετική ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας)


    Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο πεδίο βολής που χρησιμοποιείτο επί χρόνια στο νότιο τμήμα της Χίου, παρατηρείται έως σήμερα ολική καταστροφή της θαλάσσιας ζωής και εξαφάνιση των ιχθυαποθεμάτων.
    Κίνδυνος υπάρχει και από μη απενεργοποιημένα βλήματα, τα οποία εντοπίζονται κατά καιρούς από τους κατοίκους και εξουδετερώνονται από κλιμάκια που έρχονται στο νησί για τον σκοπό αυτόν.
    Τα παραπάνω καταδεικνύουν την προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία δυστυχώς έως σήμερα σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις.


    Οι κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων αγανακτισμένοι αναρωτιούνται, αν κάποιος πρόκειται να λογοδοτήσει για το γεγονός ότι μέσα σε τρεις μέρες καταστράφηκε χωρίς προφανή λόγο, ολοσχερώς,ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της Χίου – και σημαντική πηγή παράλληλα για την τοπική οικονομία - ενώ τέθηκε και σε κίνδυνο η δημόσια υγεία των κατοίκων.


    Να επισημάνουμε ότι η όλη διαδικασία αντίκειται στην ελληνική, την κοινοτική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων. Έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των παραγωγικών οικοσυστημάτων της παράκτιας ζώνης, αλλά και της δημόσιας υγείας.


    Όταν συνεχίζουμε να καταστρέφουμε οι ίδιοι τα εδάφη και τον φυσικό μας πλούτο, η έννοια της προστασίας της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας γίνεται ανεδαφική…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλος του παραλογισμού στη Χίο: Πλήθος ερωτηματικών για τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής άσκησης και την καταστροφή που προκλήθηκε στη θαλάσσια ζώνη



    Η δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες από κατοίκους της Σιδηρούντας και του Λιθίου,η άμεση αντίδραση του Αρχιπελάγους και η ευρεία δημοσιότητα που έλαβε το θέμα οδήγησαν στην αναστολή της στρατιωτικής άσκησης στη ΒΔ Χίο και στην απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων.

    Η ανεξέλεγκτη χρήση πραγματικών πυρών επί τρεις μέρες από βαρέα πυροβόλα όπλα στη θαλάσσια ζώνη - χωρίς να υπάρχουν καν συγκεκριμένοι στόχοι - προκάλεσε εκτεταμένη περιβαλλοντικήκαταστροφή και γενική υποβάθμιση σε ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της περιοχής, όπου δραστηριοποιούνται περίπου 40 αλιευτικά σκάφη.


    Η αναίτια καταστροφή που προκλήθηκε στη θαλάσσια ζώνη και τα ωστικά κύματα που ακολούθησαν από τις εκρήξεις που πραγματοποίησαν το πεζικό και το πυροβολικό, θεωρείται μη αναστρέψιμη, ενώ θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για την ανάκαμψη του - μέχρι πρόσφατα - παραγωγικού αλιευτικού πεδίου.

    Εύλογα ερωτηματικά γεννώνται για τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής άσκησης. Κυρίως, για τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή ενός χώρου με σημαντική περιβαλλοντική, αρχαιολογική και οικονομική σημασία, αλλά και για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση προς τους κατοίκους (όπως όφειλε να πράξει η 96 ΑΔΤΕ).


    Απορία γεννάται ακόμα για το αν, πότε και πώς θα γίνει εκκαθάριση της περιοχής από τα μη απενεργοποιημένα βλήματα, τα οποία δημιουργούν δικαιολογημένο αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία. Επισημαίνεται ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο πεδίο βολής που χρησιμοποιείτο επί χρόνια στο νότιο τμήμα της Χίου, εντοπίζονται ακόμα από τους κατοίκους μη απενεργοποιημένα βλήματα.


    Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε αν η περίπτωση της Χίου θα αποτελέσει στο μέλλον παράδειγμα προς αποφυγή για τις ένοπλες δυνάμεις ή αν θα πρέπει οι νησιωτικές κοινωνίες να ζουν στο εξής σε καθεστώς ετοιμότητας για να αντιμετωπίζουν τέτοιες αναίτιες επιθέσεις στον ζωτικό τους χώρο.


    Όσο η «περιβαλλοντική ευαισθησία» της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων θα εξαντλείται σε ανέξοδες δημοσιοσχεσίτικες εξαγγελίες και σε ανεφάρμοστες διαταγές «διαρκούς» ισχύος, το Αρχιπέλαγος θα πιέζει για λύσεις εφικτές και θα βρίσκεται στο πλευρό των νησιωτικών κοινωνιών.


    Η βίαιη αφαίρεση του δικαιώματος της πρόσβασης σε βασικές πηγές που αποτελούν προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου θρέφει την ερημοποίηση και την αστικοποίηση και δημιουργεί νέα «Φαρμακονήσια»

    Όταν συνεχίζουμε να καταστρέφουμε οι ίδιοι τα εδάφη και τον φυσικό μας πλούτο, η έννοια της προστασίας της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας γίνεται ανεδαφική…

    ΑπάντησηΔιαγραφή