Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Γυναίκες οργανώνονται ενάντια στο χρέος και τα μέτρα λιτότητας

Πηγή: tvxsteam

Η Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας, που συγκροτήθηκε στις αρχές του Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, έκανε την πρώτη της εμφάνιση και στην Αθήνα. Η Πρωτοβουλία φιλοδοξεί η κίνησή της να γίνει πανελλαδική και να αναδείξει τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μέσα στην οικονομική κρίση και την ανισότητα των φύλων που βαθαίνει.
Οι γυναίκες είναι οι πρώτες που απολύονται και οι τελευταίες που προσλαμβάνονται, ενώ παράλληλα είναι αυτές που έχουν διπλό ρόλο στην λειτουργία της κοινωνίας μιας και καλούνται πέρα από την εργασία τους να αναλάβουν και τα οικογενειακά βάρη. Διπλή είναι και οι επίθεση που δέχονται, σύμφωνα με μέλη της Πρωτοβουλίας Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας.
«Διαλύοντας το κοινωνικό κράτος, το υπάρχον οικονομικό σύστημα ρίχνει τα βάρη στις γυναίκες. Διότι οι γυναίκες δουλεύουν περισσότερο χωρίς να πληρώνονται καθώς μειώνονται οι κοινωνικές παροχές και αναλαμβάνουν αυτές κυρίως σε οικογενειακό επίπεδο να τις αναπληρώσουν», τονίζουν.
Άλλο ένα στοιχείο που υπογραμμίζεται από την Πρωτοβουλία είναι το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες, το οποίο είναι διπλάσιο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και φτάνει το 32% στις νεαρές γυναίκες. «Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή είμαστε στην καρδιά του προβλήματος, καθώς οι γυναίκες υπόκειντο πριν έρθουν τα μέτρα του μνημονίου σε καθεστώς ελαστικής απασχόλησης, σε μικρότερους μισθούς κ.α.
Όμως η βασική αιτία που πλήττονται τόσο πολύ οι γυναίκες από την κρίση είναι το υπάρχον οικονομικό σύστημα, που θέλει να επενδύει με σκοπό το κέρδος χωρίς να υπολογίζει τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού της κοινωνίας και εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Η Πρωτοβουλία επιθυμεί την διεύρυνσή της και σε άλλες πόλεις στην Ελλαδα. Εκτός από το ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος στην Αθήνα με συζήτηση που έγινε στις 8 Απριλίου στην ΕΣΗΕΑ, η Πρωτοβουλία συνεργάζεται και με πολλές γυναίκες στη Νάουσα και την Έδεσσα. Όπως εξήγησαν «οι γυναίκες αυτές είναι πολύ δραστήριες καθώς συμμετέχουν σε σωματεία αλλά και στο κίνημα ‘Δεν πληρώνω’». Οι γυναίκες σε αυτές τις περιοχές «μετά από το κλείσιμο των κλωστοϋφαντουργίων αντιμετωπίζουν υψηλούς δείκτες ανεργίας».
Η επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας θα γίνει στην ΕΣΗΕΑ την Δευτέρα 18 Απριλίου. Θα συμμετάσχει επίσης στο «Διεθνές Συνέδριο ενάντια στο Χρέος και στο Μνημόνιο» στις 6, 7 και 8 Μαϊου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου