Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

"Το νερό και οι σπόροι είναι στα χέρια μας"


Το πρόγραμμα της δεύτερης ΓΙΟΡΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΟΥ ΚΗΠΟΥ - ΜΠΑΞΕ, που θα γίνει στις Σταγιάτες από την Παρασκευή 6 ως την Κυριακή 8 Μαΐου 2011, περιλαμβάνει:

Παρασκευή 6 Μαΐου - απόγευμα
Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών : ώρα 19.00
• Προβολή βίντεο: «Σταγιάτες : "Στη ροή του νερού και του χρόνου"
• Η σημασία του ενεργού νερού για τη ζωή ( Γ. Κολέμπας)
• Συζήτηση : Το νερό είναι στα χέρια μας
Σάββατο 7 Μαΐου - πρωί
Μουσείο Σταγιατών : ώρα 10.00 π.μ
• Κοινοτικός Κήπος – Εργαστήριο οικολογικού μπαξέ (Κ. Ράμπος)
Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών : ώρα 11.00 π.μ
• Περιβαλλοντικό παραμύθι για παιδιά
Κεντρική Πλατεία Σταγιατών : Πρωί έως απόγευμα
• Έκθεση – παζάρι βιολογικών – παραδοσιακών προϊόντων
Σάββατο 7 Μαΐου – απόγευμα
Κεντρική πλατεία : αναχώρηση για περίπατο : ώρα 17.00 μ.μ.
• Aνακαλύψτε τα βότανα της περιοχής περπατώντας στα μονοπάτια των Σταγιατών (Γ. Μαγαλιός)
Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών : ώρα 19.00 μ.μ
• Ενημέρωση – συζήτηση : Οι σπόροι είναι στα χέρια μας
Κυριακή 8 Μαΐου – πρωί
Μουσείο Σταγιατών : ώρα 11.00 π.μ.
• Εργαστήριο κατασκευής πήλινων για παιδιά
Κεντρική Πλατεία Σταγιατών : πρωί έως μεσημέρι
• Έκθεση – παζάρι βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων
• Ανταλλαγή σπόρων – φυτών : ώρα 12.00 π.μ.

Οι σπόροι και το νερό είναι δυο πολύτιμα αγαθά της φύσης, που δεν έχουν ιδιοκτήτη και συμβάλλουν στην αυτάρκεια του πολίτη και της κοινωνίας. Είναι φυσικοί πόροι που δεν είναι ανεξάντλητοι και αποτελούν κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας των λαών και όχι τυποποιημένα προϊόντα εταιρειών ή εργαλεία πλουτισμού.

Το νερό αποτελεί κινητήριο μοχλό για τη ζωή ενός τόπου, ενός πολιτισμού. Η ζωτική του δύναμη και η σημασία του για τη φύση και τον άνθρωπο είναι ίσως η μεγαλύτερη από κάθε άλλο αγαθό που υπάρχει από καταβολής κόσμου .

Οι σπόροι, είναι η ίδια η ζωή και συνιστούν συλλογική δημιουργία που αντιτίθεται έμπρακτα στην πνευματική ιδιοκτησία και την ιδιοποίηση της ζωής. Αποτελούν σύμβολα της μητέρας φύσης και συγχρόνως της ανθρώπινης δημιουργικότητας και αυτάρκειας .

Το νερό και οι σπόροι αποτελούν κοινά αγαθά ανυπολόγιστης αξίας για την επιβίωση και διατροφή μας που είναι και πρέπει να βρίσκονται ΠΑΝΤΑ στα χέρια μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου