Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Χαμός στην Ισπανία


Την ενημέρωση που ακολουθεί την έλαβα με ηλεκ. μήνυμα από τον Ηλία:

Τις τελευταίες μέρες η Ισπανία συγκλονίζεται από ένα κίνημα νέων (κυρίως αλλά όχι μόνο), που διαδηλώνει έναντια στο σύστημα, ζητώντας πραγματική πολιτική και οικονομική δημοκρατία. Όλα ξεκίνησαν στις 15 Μαϊου, όπου είχαν καλεστεί διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις με το σύνθημα "Πραγματική Δημοκρατία Τώρα". Αυτή η ημέρα δράσης, που προετοιμαζόταν εδώ και 2 μήνες, κυρίως μέσω ιντερνετ, ορίστηκε μια βδομάδα πριν τις τοπικές εκλογές της Ισπανίας, στις 22 Μαϊου, προφανώς όχι τυχαία.
Την Κυριακή 15 Μαϊου, σε 60 πόλεις τις Ισπανίας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας "Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών" και "Δεν μας αντιπροσωπεύουν". Συνολικά υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 130.000 άνθρωποι στις μέρες δράσεις, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη Μαδρίτη (25.000) και στη Βαρκελώνη (15.000). Το παρακάτω βίντεο δίνει το κλίμα της ημέρας:
http://www.youtube.com/watch?v=RZ55PC-ElSE
Μετά το τέλος της διαδήλωσης στη Μαδρίτη, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, εντελώς αυθόρμητα, παρέμειναν στην κεντρική πλατεία Puerta del Sol, και κατασκήνωσαν εκεί. Ο παραλληλισμός με την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, μάλλον δεν ήταν τυχαίος. Τα ξημερώματα της 17ης Μαϊου, η αστυνομία εκκένωσε βιαίως τους συγκεντρωθέντες, 19 από τους οποίους συνελήφθησαν. Αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι/ες, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Καθώς τα νέα της βίαιης εκκένωσης διαδόθηκαν, οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων οργανώνονται οι διαδηλώσεις άρχισαν να βουϊζουν από το κάλεσμα για επανακατάληψη της πλατείας στις 8.00 το απόγευμα. Και έτσι έγινε: 10.000 κόσμος γέμισε την Puerta del Sol, όπου το κλίμα θύμιζε προεπαναστατική κατάσταση. Δείτε εδώ:
http://www.ustream.tv/recorded/14772578/highlight/173239
Στην συνέλευση που ακολούθησε αποφασίστηκε να παραμείνει η κατάληψη της πλατείας μέχρι την Κυριακή 22 Μαϊου, ημέρα των εκλογών. Κάθε βράδι στις 8.00 θα γίνεται μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση.


Αντίστοιχες καταλήψεις έχουν γίνει και σε δεκάδες άλλες κεντρικές πλατείες της Ισπανίας, με μικρότερη πάντως μαζικότητα.
Για αναλυτική ενημέρωση στα ισπανικά:
http://www.diagonalperiodico.net/
http://www.anticapitalistas.org/
Άντε και στα δικά μας!

2 σχόλια:

  1. Το μανιφέστο του «Πραγματική Δημοκρατία τώρα»

    «Προτεραιότητα μας είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη»
    Οι διαδηλωτές της Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης δηλώνουν την αντίθεσή τους στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και την οικονομία της ανεργίας

    Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν κι εσάς: άνθρωποι που κάθε πρωί πηγαίνουν να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Είμαστε άνθρωποι που εργάζονται σκληρά κάθε ημέρα για να ζήσουν και να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στους γύρω μας.
    Κάποιοι από εμάς είναι προοδευτικοί, κάποιοι άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί έχουν «πιστεύω», μερικοί δεν έχουν. Μερικοί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία, και άλλοι είναι απολίτικοι. Ολοι μας όμως είμαστε ανήσυχοι και θυμωμένοι από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που βλέπουμε γύρω μας. Από τη διαφθορά των πολιτικών, των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών... Από το ότι οι απλοί άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι.
    Αυτή η κατάσταση μας πληγώνει όλους καθημερινά. Ομως αν ενωθούμε μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας.
    Πιστεύουμε ότι:
    -Προτεραιότητα για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η ελευθερία της συμμετοχής στον πολιτισμό, την οικολογική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, την ευημερία και την ευτυχία των ανθρώπων.
    -Υπάρχουν βασικά δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται στην κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, τα δικαιώματα του καταναλωτή, το δικαίωμα για μια υγειή και ευτυχισμένη ζωή.
    -Με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα η κυβέρνηση και το οικονομικό μας σύστημα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προτεραιότητες και αυτό αποτελεί πλέον εμπόδιο για την πρόοδο των ανθρώπων.
    -Δημοκρατία σημαίνει κυβέρνηση του λαού (δήμος = λαός, κράτος = κυβέρνηση), και αυτό θα πρέπει να συμβαίνει. Αντίθετα, ξέρουμε όλοι ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν θέλει καν μας ακούσει. Το καθήκον τους θα έπρεπε να είναι να μεταφέρουν τη φωνή μας στα εθνικά και διεθνή θεσμικά όργανα, να διευκολύνουν την συμμετοχή των πολιτών μέσα από κανάλια άμεσης επικοινωνίας, να λειτουργούν προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας και όχι υπέρ των πλουσίων που ευημερούν εις βάρος μας, όχι ακολουθώντας πιστά μονάχα τις προσταγές των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων τα οποία έχουν επιβάλει τη δικτατορία και την κομματοκρατία.
    -Η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων παράγει ανισότητα, προκαλεί εντάσεις, φέρνει αδικία, η οποία οδηγεί στη βία. Κι εμείς την απορρίπτουμε.Το απαρχαιωμένο οικονομικό μοντέλο παγιδεύει την ατμομηχανή της κοινωνίας μέσα σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί βουλιάζουν στη φτώχεια τη μιζέρια. Και έτσι καταρρέουμε. Μοναδικός σκοπός του συστήματος είναι η συσσώρευση κεφαλαίων σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της ευημερίας της κοινωνίας.
    -Η σπατάλη πόρων οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και οι καταναλωτές πολίτες αποτελούν μέρος του κέντρου βάρους σε ένα μηχάνημα σχεδιασμένο να εμπλουτίσει μια μειοψηφία που δεν ξέρει τις ανάγκες μας.
    -Είμαστε ανώνυμοι αλλά χωρίς εμάς τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς εμείς κινούμε τον κόσμο. Αν σαν κοινωνία μάθουμε να μην εμπιστευόμαστε αφηρημένες οικονομικές αποδόσεις που ποτέ δεν ωφελούν τους πολλούς, μπορούμε να εξαλείψουμε τις καταχρήσεις και τις ελλείψεις από τις οποίες σήμερα όλοι υποφέρουμε. Χρειάζεται μια ηθική επανάσταση... Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα σε μια αγορά…
    Για όλα τα παραπάνω, είμαι εξοργισμένος.
    Νομίζω ότι μπορώ να το αλλάξουμε.
    Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.
    Ξέρω ότι μαζί μπορούμε.
    Παρέα με εμάς. Είναι δικαίωμά σας.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=276864

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΥΕΡΤΑ ΝΤΕΛ ΣΟΛ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΝΕΟΥΣ
    Η δική τους Ταχρίρ
    Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
    «Αληθινή δημοκρατία χωρίς ρεμούλες». «Οι ένοχοι να πληρώσουν για την κρίση». «Αν δεν μας επιτρέπετε να ονειρευόμαστε, δεν θα σας επιτρέπουμε να κοιμάστε». Είναι μερικά από τα συνθήματα των νεαρών Ισπανών που από την περασμένη Κυριακή ξαγρυπνούν στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Πουέρτα ντελ Σολ και σε δεκάδες ακόμα πόλεις, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και την οικονομία της ανεργίας.
    Από την περασμένη Κυριακή, οι νέοι ξενυχτούν στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης, την ισπανική «Ταχρίρ» των νέων της Αιγύπτου, ζητώντας «Αληθινή Δημοκρατία τώρα», όπως γράφουν και στα πλακάτ (φωτ. Reuters) Οι νέοι -με την ανεργία στους κάτω των 25 ετών να έχει σκαρφαλώσει στο 44,6%- δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν στους δρόμους μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής των τοπικών εκλογών.
    Μαζεύτηκαν αυθόρμητα, κυρίως με τη βοήθεια τόπων κοινωνικής δικτύωσης, και φρόντισαν να μην «καπελωθούν» από κόμματα. Ηταν μερικές εκατοντάδες την Κυριακή στο κέντρο της Μαδρίτης και η Αστυνομία τούς διέλυσε, όταν έγιναν περισσότεροι όμως, την Τρίτη, -λένε 5.000- επέλεξε την επιτήρηση. Μόνο στη Γρανάδα, από τις 50 τόσες πόλεις και κωμοπόλεις, όπου έγιναν συγκεντρώσεις, προκλήθηκαν μικροεπεισόδια με τρεις προσαγωγές.
    Ο Τύπος μιλά για κίνημα νεολαίων εν τη γενέσει του, αντιπαραβάλλοντάς το με εκείνο της Αραβικής Ανοιξης -οι νέοι δημιούργησαν ακόμα και επιτροπές για την τάξη, τη διανομή των τροφίμων κ.λπ. Το αποκαλούν «Αληθινή Δημοκρατία Τώρα», από το όνομα της οργάνωσης πολιτών που το ξεκίνησε, ή Μ15, δηλαδή 15 Μαΐου, όταν ξεκίνησε η κινητοποίηση.
    Ανεργοι, εργαζόμενοι σε συνθήκες ομηρείας, αντιεξουσιαστές, πολέμιοι του νεοφιλελευθερισμού ή/και της επιβολής πνευματικών δικαιωμάτων στο Ιντερνετ, είναι όλοι εκεί. Και φοβίζουν τους πολιτικούς. Στην αρχή έκαναν ότι δεν τους είδαν ψελλίζοντας την κοινότοπη φράση: «Ολοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι». Μετά όμως επιχείρησαν να χρεώσουν την πηγή της οργής των νέων στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Οι νεαροί απαντούν: δεν είμαστε με κανένα κόμμα, δεν ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μην ψηφίσει στις εκλογές της Κυριακής αλλά «θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας, να αποσαθρωθεί το σύστημα που είναι στα χέρια των τραπεζιτών, να πούμε όχι στον δικομματισμό και στη διαφθορά».
    Οργή και στη Βρετανία
    Εντονα διαμαρτύρονται για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Βρετανίας, οι οποίοι θα αποφασίσουν με ψηφοφορία αν θα απεργήσουν, ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας του σωματείου τους, που καλύπτει επίσης ΔΕΚΟ και υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Ο Μαρκ Σερβότκα είπε ότι «είναι ντροπή η κυβέρνηση συνασπισμού να επιχειρεί να καταστήσει αποδιοπομπαίο τράγο τον δημόσιο τομέα, για να συνθλίψει και να κάψει το κράτος πρόνοιας».
    (Πηγές: Le Monde, BBC, AFP, www.monsterandcritics.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή