Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ασχολούμαι με τα ΚΟΙΝΑ ......

μου απάντησε με ικανοποίηση και περίσσιο αυτοθαυμασμό ένας παλιός μου μαθητής, όταν τον συνάντησα μετά από κάμποσα χρόνια, από τότε που τον "εκπαίδευα" ως υποψήφιο της Ιατρικής Σχολής. Σήμερα γιατρός-βουλευτής αυτός, συνταξιούχος καθηγητής εγώ που περιμένω πότε θα ολοκληρωθούν οι συντάξιμες αποδοχές μου (επικουρικά ταμεία κ.λπ.). Χάρηκα, χάρηκε, αλληλοχαρήκαμε πραγματικά και στο έλα μου μετά τη συνάντηση ξανάρθαν οι σκέψεις και οι παραπονιάρικοι συλλογισμοί. Αυτός ,λέω, -μπράβο του το παλληκάρι φυσικά- μεθαύριο θα τσεπώνει και σύνταξη ως βουλευτής επειδή-λέει η Πατρίς- ασχολείται με τα ΚΟΙΝΑ, δηλαδή προσφέρει υπηρεσίες για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ και αναγνωρίζοντας η κοινωνία την προσφορά του για το καλό ημών των "μη ασχολουμένων με τα ΚΟΙΝΑ" τον τιμά και τον ανταμείβει με μια σύνταξη.
Δε θα περιγράψω ούτε το θυμό μου ούτε το συναίσθημα της αδικίας ούτε οτιδήποτε με φόρτιζε και το πώς ξεφορτιζόμουνα, θα τα ξαναβάλω όμως με εμένα τον ίδιο, με εμένα που μόνο θυμώνω, βρίζω και ξεθυμώνω και στο τέλος ισχυρίζομαι -σωτήρια ομολογώ- πως η κατάσταση είναι για γέλια και πως στο κάτω -κάτω "δεν αξίζει να τα παίρνεις και πολύ πολύ στα σοβαρά" γιατί θα τρελαθούμε. ΄Ε, λοιπόν, φίλε μου, ευτυχώς που υπάρχει και η γελοία πλευρά και εκτονώνουμε την οργή μας. Τώρα θα βρεθούν σίγουρα και οι της άλλης πλευράς του θέματος, γιατί πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά, όπως μας διδάσκουν και οι σοφοί και θα πούνε
- μα οι άνθρωποι αυτοί δουλέψανε στο χώρο των ΚΟΙΝΩΝ τόσα χρόνια, να μη δικαιούνται σύνταξη;
- Βεβαίως, θα απαντήσω, να πάρουν σύνταξη για τα χρόνια αυτά αλλά όμως ΟΧΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ παρά από τον φορέα στον οποίο ήταν ασφαλισμένοι πριν.
Γιατί είναι γνωστό πως όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε κάπου ασφαλισμένοι. Όταν δε θα θελήσει κάποιος να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΛΟΥ, να αποσπάται από την υπηρεσία που εργάζεται και για κάποια χρόνια να είναι ή Βουλευτής ή Δήμαρχος ή οτιδήποτε άλλο. Μετά δε που θα είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης να πάρει την σύνταξή του από την υπηρεσία που εργαζόταν πριν ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ με τα ΚΟΙΝΑ. Άρα δε θα μείνει κανείς ανασφάλιστος. Εξάλλου η υπηρεσία για τα ΚΟΙΝΑ είναι εξ ορισμού μια υπηρεσία χωρίς άλλο κίνητρο παρά μόνο "για να προσφέρω στην κοινωνία μου " πάνω και πέρα από προσωπικούς σκοπούς και άλλου τύπου ιδιοτέλειες.
Αυτή τη γνώμη έχω, αγαπητοί μου συμπολίτες, και γιαυτό ισχυρίζομαι πως πρέπει πάραυτα να γίνει νομοθετική ρύθμιση και να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η ΕΙΔΙΚΗ σύνταξη για την υπηρεσία για τα ΚΟΙΝΑ. Εδώ ανακύπτει και ένα πρόβλημα με αυτούς που δεν ασκούν κανένα επάγγελμα-άρα δεν έχουν ασφαλισθεί πουθενά- και από τα πρώτα βήματα της ζωής τους ασχολούνται με τα ΚΟΙΝΑ. Σαυτούς τους ανθρώπους ,όλοι εμείς που αποτελούμε το ΚΟΙΝΟ, πρέπει να τους πούμε: ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και να κατοχυρωθεί αυτό δια νόμου " όσοι δεν έχουν δουλέψει κάμποσα χρόνια προς βιοπορισμό δεν επιτρέπεται να ασχολούνται με τα ΚΟΙΝΑ ".Και αυτό γιατί δε μπορεί να έχουν ούτε εικόνα ούτε γνώμη για τα προβλήματα του ΚΟΙΝΟΥ μια και κοινωνικά δεν ανήκαν ποτέ στο ΚΟΙΝΟ. Ποιούς τάχατες εργαζόμενους-βιοποριστές ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ;; ή ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ;;.Δεν ξέρω πώς να ονοματίσω την κατηγορία αυτών των ανθρώπων, όμως σίγουρα ξέρω πώς ΔΕΝ πρέπει να την ονοματίσω, δηλαδή ΚΟΙΝΟ.
Εδώ πρέπει να πω πως την παραπάνω πρόταση την έχει κάνει η κ. Παπαρήγα και μπράβο της και πάλι μπράβο της, όμως θα την παρακαλέσω να μη σταματάει να την επαναλαμβάνει και να δημιουργήσει και ολόκληρο κίνημα με το σύνθημα
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.
Ως ένας απλός και αγαθός πολίτης, όπως θα με ήθελε ο διάσημος πρόγονός μου,
ο σοφός Πλάτωνας, επιστρατεύω όλη μου την καλή πίστη προς τα λεγόμενα όλων αυτών που ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ με τα ΚΟΙΝΑ και τους απευθύνω την καλοπροαίρετη έκκληση μου να παραιτηθούν από μόνοι τους από το δικαίωμα της ΕΙΔΙΚΗΣ συνταξιοδότησής τους .Έτσι θα παραδειγματισθούμε και εμείς οι απλοί άνθρωποι, θα τους μιμηθούμε, θα το διδάξουμε και στα παιδιά μας ώστε να βοηθήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τώρα τελευταία, όπως μας λένε οι
σύγχρονοί μας σοφοί, για τη σωτηρία της δύσμοιρης χώρας μας, που έπεσε θύμα άδικης κακολόγησης από τους διάφορους εχθρούς της φυλής μας.
Στέλιος Κατικαρίδης

Σημείωση: το παραπάνω κείμενο το πήρα με το ταχυδρομείο από τον φίλο Στέλιο. Μόνο που αντιμετωπίζει πολύ "καλοπροαίρετα" τους "πατέρες του έθνους μας", που μοιάζουν μάλλον με τα κοράκια της επόμενης ανάρτησης του φίλου Αργύρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου