Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα φυτοφάρμακα στην Ελλάδα

Κοινό μυστικό ότι γίνεται διακίνηση και παράνομων φυτοφαρμάκων στη χώρα. Υπήρξαν π.χ. καταγγελίες συγκεκριμένες ότι στη Θεσσαλία διακινήθηκε η ουσία Trifluralin. Αλλά το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο.Υπολογίζεται ότι το 2010 τα παράνομα φυτοφάρμακα αντιστοιχούσαν στο 15% της ελληνικής αγοράς προϊόντων φυτοπροστασίας, και στο 5-7% της ευρωπαϊκής.
Στην Ελλάδα, επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους να απορρίπτονται ανεξέλεγκτα ή να καίγονται, επιβαρύνοντας έτσι με τοξικές ουσίες το έδαφος, τον αέρα και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στη Θεσσαλία, καθώς οι ποσότητες γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι μεγάλες.
«Άνθρωποι και οικοσυστήματα δηλητηριάζονται καθημερινά, αλλά δεν γίνονται επαρκείς παρεμβάσεις ούτε καν για τα παράνομα φυτοφάρμακα. Αποτέλεσμα είναι, ασυνείδητα κυκλώματα να συνεχίζουν την εμπορία τους, αλλά και πολλοί ανενημέρωτοι αγρότες να τα χρησιμοποιούν. Συσκευασίες και μπουκάλια φυτοφαρμάκων πετάγονται στο περιβάλλον με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Παράλληλα με τη γενικότερη αντίθεσή μας στη χημική γεωργία και τη στάση μας υπέρ της βιολογικής γεωργίας, θεωρούμε απόλυτη προτεραιότητα να σταματήσει τώρα η διακίνηση παράνομων ουσιών και το κάψιμο των συσκευασιών». Κατήγγειλε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο ευρωβουλευτής των Ο.Π., που έκανε ερωτήσεις στη Κομισιόν για τα παραπάνω θέματα.
Για το ίδιο θέμα:
Ανησυχεί ο Δήμαρχος Σοφάδων για τα Φυτοφάρμακα
Την έντονη ανησυχία του για τα αγροτικά απόβλητα, εξέφρασε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος με επιστολή που απηύθυνε στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τ. Μπιρμπίλη και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη. Ενόψει μάλιστα της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ο Δήμαρχος Σοφάδων προτρέπει τους αρμόδιους Υπουργούς να ασχοληθούν άμεσα και αποτελεσματικά με την διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων. Παρατίθεται ακολούθως το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υπουργέ
Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πληγή του Θεσσαλικού κάμπου είναι ορθάνοιχτη χωρίς κανένα σχέδιο η προγραμματισμό για την επούλωσή του. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων με αποτέλεσμα οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους πετιούνται ανεξέλεγκτα ή καίγονται επιβαρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο με τοξικές ουσίες το έδαφος, τον αέρα και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Το αποτέλεσμα αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης είναι αφενός μεν η καταστροφική αλλοίωση των φυσικών λειτουργιών και αφετέρου η καταστροφική επιστροφή των συνεπειών της περιβαλλοντικής μόλυνσης μέσα από το φυσικό κύκλο στους ίδιους τους ανθρώπους. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στη Θεσσαλία και στο Δ. Σοφάδων καθώς οι ποσότητες γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά μεγάλες.
Καθώς οδεύουμε λοιπόν προς τη νέα καλλιεργητική περίοδο διαφαίνεται πως ούτε και φέτος θα υπάρξει κάποια σχετική πρόβλεψη και προγραμματισμός για το θέμα αυτό. Για μια ακόμα χρονιά θα ποτίσουμε το περιβάλλον με τεράστιες ποσότητες τοξικών προερχόμενα από αγροτικά απόβλητα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι πως παρά τις αναζητήσεις μας για την εξεύρεση λύσης, απάντηση δεν πήραμε για τις δυνατότητες διάθεσης αυτού του είδους των αποβλήτων. Πιστεύουμε ότι την αποκομιδή των συσκευασιών φυτοφαρμάκων μπορούμε ως δήμος να την υλοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό. Το ερώτημα όμως είναι τι θα τα κάνουμε αυτά τα απορρίμματα που θα μαζέψουμε. Υπάρχει φορέας που μπορεί να τα διαχειριστεί;
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μπόρεσα να απαντήσω στα ερωτήματα αυτά και για αυτό και απευθύνομαι σε σας προκειμένου το Υπουργείο να μου υποδείξει τρόπους διαχείρισης και διάθεσης αυτών των απορριμμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου