Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Διογκώνεται το κλίμα δυσαρέσκειας

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου ο δείκτης φτώχειας στην ελληνική κοινωνία καταγράφεται στο «εκρηκτικό» ποσοστό του 34% των νοικοκυριών. Το 66% δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα για μία εβδομάδα διακοπών, το 45% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα στοιχειώδους καλής διατροφής, το 56% δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες και αναγκαίες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν (π.χ. υγείας), το 50% δεν θα έχει τη δυνατότητα για ικανοποιητική θέρμανση τον επόμενο χειμώνα, ενώ το 29% δεν μπορεί να πληρώσει κανονικά λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
Επιπλέον το ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στο 19.8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ενώ το 83.6% θεωρεί ισχυρή την πιθανότητα να υπάρξει μεγάλη κοινωνική έκρηξη στη χώρα τους επόμενους μήνες( έρευνα της VPRC).
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου το ποσοστό δήλωσης αποχής και λευκού/άκυρου αγγίζει το 50.9%. Ο «κανένας» έχει την απόλυτη πλειοψηφία!!!

Παράλληλα τα ΜΜΕ προσπαθούν να σταματήσουν τη διόγκωση του κινήματος των αγανακτισμένων, παρουσιάζοντας και διογκώνοντας σαν βίαια επεισόδια κάποια περιστατικά αποδοκιμασίας των πολιτικών. Έτσι για μια άλλη φορά δοκιμάζουν τη επιτυχημένη συνταγή να παρουσιάζουν το κίνημα σαν βίαιο. Έτσι υπάρχουν πιθανότητες να το συρρικνώσουν και να μη κατεβαίνουν πια οι απλοί πολίτες και στους αγανακτισμένους θα μείνουν μόνο τα μπλοκ των αριστερών και αντιεξουσιαστών, τα οποία θα είναι εύκολο να καταστείλουν στη συνέχεια με τα ΜΑΤ και τις «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις».
Αυτό φαίνεται καθαρά με τη περίπτωση της Κέρκυρας:
Oι βουλευτές αποφάσισαν από μόνοι τους να αποχωρήσουν με καΐκι, προκειμένου να αποφύγουν τις αποδοκιμασίες των πολιτών, ενώ αρκετοί παραδέχθηκαν με δηλώσεις τους πως δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο ή ρίψη πέτρας. Με μεγαλοποιημένα ρεπορτάζ σε αρκετούς ειδησεογραφικούς σταθμούς και εφημερίδες, οι δημοσιογράφοι τους, προσπάθησαν να δημιουργήσουν από μόνοι τους το θέμα, με ερωτήσεις τους στους παρευρισκόμενους βουλευτές.
Σύμφωνα με μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Αγανακτισμένων Κέρκυρας τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά(από το tvxs.gr):
Ήμασταν 250-300 άτομα και αρχίσαμε να φωνάζουμε συνθήματα. Βρισκόμασταν εκεί για περίπου τρεις ώρες και κάποια στιγμή μας ενημερώνουν ότι θα έρθει να τους πάρει ένα καΐκι και δε θα φύγουν από εκεί που ήμασταν εμείς. Αυτό το μάθαμε από κάτι γνωστούς που ήταν μέσα στον όμιλο, δεν είπαμε εμείς σε κανέναν ότι δε θα τους αφήσουμε να περάσουν, αλλά οι ίδιοι δεν ήθελαν να περάσουν από εκεί.
Αφού λοιπόν μαθεύτηκε αυτό, άρχισαν τα συνθήματα για το καράβι, τραγουδούσαμε «ήταν ένα μικρό καράβι» και γενικά κάναμε πλάκα. Υπήρχαν λίγα άτομα που φώναζαν πιο σκληροπυρηνικά συνθήματα, αλλά δεν μπορείς να τους κλείσεις και το στόμα. Αποφασίσαμε όμως όλοι και το επαναλαμβάναμε συνεχώς, να μην πεταχτεί καμία πέτρα ή τίποτα άλλο προς τα κάτω.
Με όσους μιλήσαμε και ήταν κάτω, μας είπαν πως δεν άκουσαν τίποτα να πετάγεται. Δεν υπήρξε κανένας προπηλακισμός και καμία απειλή. Καταρχήν δε βρέθηκε ποτέ κανείς σε απόσταση για να γίνει κάτι τέτοιο. Δε θα μπορούσαμε κιόλας, γιατί ήμασταν πάνω στο κάστρο σε απόσταση 70 μέτρων.
Διάφοροι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και μία φίλη μου, πήραν σήμερα συνέντευξη από την Νταλάρα, η οποία ήταν χαμηλών τόνων και δεν είπε ότι τους επιτεθήκαμε ή κάτι τέτοιο. Είπε ότι αυτά είναι αναμενόμενα, κλπ. Αλλά κάποιοι δημοσιογράφοι επέμεναν «μα τι λέτε κυρία Νταλάρα, αφού σας πετούσαν πέτρες», δηλαδή προσπαθούσαν να δημιουργήσουν από μόνοι τους το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου