Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Μετά από εδώ τι; Ανιχνεύοντας εναλλακτικές σε ένα κόσμο που καταρρέει

ΣΗΜΕΡΑ 7.30 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
"ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΔΏ ΤΙ? Ανιχνεύοντας εναλλακτικές σε ένα κόσμο που καταρρέει".

Η ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ:

-ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ, Νίκος Αναστασόπουλος (Αρχιτέκτονας-ερευνητής εναλλακτικών κοινοτήτων)
-ΕΓΧΡΗΜΑΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Ηλίας Ζιώγας (μέλος της συλλογικότητας Σπόρος)
-ΑΧΡΗΜΑΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, (μέλος της Τράπεζας Χρόνου)
-ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, Αντώνης Χατζηθωμάς (δημοσιογράφος)
-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΓΓΥΤΗΤΑΣ, Γιώργος Κολέμπας (οικο-καλλιεργητής)
-ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, Ηρακλής Παναγούλης (μέλος της συλλογικότητας Σκόρος)

Στη σημερινή ημερίδα του Συντάγματος, οι Αγανακτισμένοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν τις διεκδικήσεις τους για άμεση δημοκρατία και ένα πιο δίκαιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα μέχρι τέλους.
Επιπλέον, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η διαρκής εξάπλωση του θεσμού των λαϊκών συνελεύσεων σε γειτονιές και πλατείες της χώρας, καθώς και οι δράσεις που πραγματοποιούνται από διαδηλωτές σε όλη την Ελλάδα.

Από την ελευθεροτυπία:
Ένα μήνα στις επάλξεις
Ένα μήνα έκλεισαν οι συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος, ένα μήνα χωρίς διακοπές για... διαφημίσεις, αφού το μέλλον της Ελλάδας πολλοί λένε ότι κρίνεται από αυτούς του χιλιάδες πολίτες που εδώ και 30 μέρες δίνουν δυναμικό παρόν έξω από τη Βουλή αντιδρώντας για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης.
Μετά από εδώ τι, αναρωτιούνται σήμερα οι "αγανακτισμένοι" πολίτες της πλατείας Συντάγματος, που συγκεντρώθηκαν και απόψε για 30η μέρα έξω από τη Βουλή.

Από τις 7.30 το απόγευμα οι "αγανακτισμένοι" άρχισαν να "ανιχνεύουν εναλλακτικές σε ένα κόσμο που καταρρέει", μαζί με τους ομιλητές: Νίκο Αναστασόπουλο (αρχιτέκτονας-ερευνητή εναλλακτικών κοινοτήτων), Ηλία Ζιώγα (μέλος της συλλογικότητας Σπόρος), Αντώνη Χατζηθωμά (δημοσιογράφο), Γιώργο Κολέμπα (οικο-καλλιεργητή) και Ηρακλή Παναγούλη (μέλος της συλλογικότητας Σκόρος).

Ο κόσμος χτυπάει δυνατά τα χέρια του και φωνάζει συνθήματα κατά της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να φύγουν από την πλατεία αν δεν αλλάξουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Οι "αγανακτισμένοι" έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στη νέα Πανευρωπαϊκή Συγκέντωση της Κυριακής, η οποία λόγω της επερχόμενης ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, προσδοκούν ότι θα σπάσει ρεκόρ συμμετοχής.

Την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου οι "αγανακτισμένοι" έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να περικυκλώσουν τη Βουλή και να συμμετέχουν στην 48ωρη πανεργατική απεργία. Όπως οι ίδιοι τονίζουν, "Στο τέλος Ιουνίου, ο αγώνας μας φτάνει σε σημείο καμπής. Η κυβέρνηση της μηδενικής κοινωνικής νομιμοποίησης επιχειρεί την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου, δεν πρόκειται να ανεχτούμε την εξαθλίωση των πολλών για να την εξασφάλιση των κερδών των λίγων."

Οι "αγανακτισμένοι" καλούν τον κόσμο τις δύο αυτές μέρες όχι μόνο να απεργήσει αλλά και να μην καταναλώσει τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου