Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η Βιώσιμη Ανασυγκρότηση του Πλανήτη Απαιτεί Περικοπή των Εξοπλισμών

Πρόταση για «αντίρρηση συνείδησης» και στις στρατιωτικές δαπάνες

Δημόσια Ακρόαση για το δικαίωμα αντίρρησης συνείδησης στην Ευρώπη οργανώθηκε την Τετάρτη 25.5.2011 στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης.
Κεντρική θέση είχε η παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης για το 2011 προς την Επιτροπή Δικαιωμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και η κατάθεση εμπειριών από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Παρουσιάστηκε η εξέλιξη της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στα σημερινά Κράτη Μέλη και τις Υποψήφιες προς Ένταξη χώρες από το 1960 (όταν ίσχυε σε 32 από τις 36 χώρες) μέχρι σήμερα. Από την 1η Ιουλίου 2011 η στρατιωτική θητεία στη Γερμανία γίνεται εθελοντική και η υποχρεωτική στράτευση θα ισχύει πλέον μόνο σε 7 από τις 36 συνολικά χώρες: Αυστρία, Κύπρο, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Ελλάδα και Τουρκία.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, Gerd Greune είπε ότι 1.5 εκατομμύριο στρατιώτες στην Ευρώπη είναι πάρα πολλοί. Δε χρειάζεται να είναι κανείς πασιφιστής για να αντιληφθεί την ανάγκη να μειωθούν οι στρατοί στην Ευρώπη, ιδιαίτερα τώρα σε καιρό κρίσης, και να ενισχυθεί ένα μη-στρατιωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλειας με τους γείτονες της ΕΕ.
O Andreas Speck, εκπρόσωπος του δικτύου αντιμιλιταριστικών οργανώσεων War Resisters International, τόνισε ότι η αντίρρηση συνείδησης είναι κάτι παραπάνω από απλά άρνηση στράτευσης. Αποτελεί την προμετωπίδα του αγώνα ενάντια στην παγκόσμια στρατικοποίηση, τη βία και την πατριαρχία μέσα από μη βίαιη άμεση δράση.
Ο Lloyd Russell-Moyle, εκπρόσωπος του European Youth Forum (YFJ), επισήμανε ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης είναι πια δεδομένο στην ΕΕ και το YFJ το θεωρεί θεμελιώδες δικαίωμα των νέων. Δικαίωμα που δεν περιορίζεται μόνο σε περιοχές που ισχύει ακόμη η υποχρεωτική θητεία, αλλά που διαμορφώνει και κοινωνίες αποστρατικοποιημένες, όπου οι νέοι άνθρωποι θα ζουν και θα εκπαιδεύονται ελεύθερα χωρίς περικοπές σε βασικές υπηρεσίες και παροχές.
Για τη βιώσιμη ανασυγκρότηση του πλανήτη χρειάζονται κάθε χρόνο 185 δις δολάρια, που αντιστοιχούν σε 12% των ετήσιων στρατιωτικών δαπανών. Μια λύση λοιπόν θα μπορούσε να είναι η μείωση των εξοπλισμών και η έκφραση του πνεύματος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μέσα από την ευρωπαϊκή προσπάθεια για επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων που αντιμετωπίζει π.χ. η Ελλάδα, κυρίως με την Τουρκία. Να αναπτυχθεί ένα κίνημα άρνησης πληρωμής του ποσοστού φόρων που αντιστοιχούν σε στρατιωτικές δαπάνες, όχι σε πλαίσιο αποφυγής υποχρεώσεων, αλλά δίνοντας το δικαίωμα κατάθεσης αυτών των ποσών σε κοινωφελείς υπηρεσίες και κοινωνικές παροχές που τόσο έχουν πληγεί από τα μέτρα λιτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου