Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Βολιβία: άνθρωπος και “Μητέρα Γη” με ίσα (νομικά) δικαιώματα!

Νόμο που θα χορηγεί ίσα δικαιώματα και προστασία στην Γη με τον Άνθρωπο θα περάσουν με την συνεργασία πολιτικών και οργανώσεων στην Βολιβία. Ο «Νόμος της Μητέρας Γης» όπως θα ονομάζεται έχει στόχο την μείωση των περιβαλλοντικών καταστροφών, την επιβολή μέτρων στις βιομηχανίες και την ριζική αλλαγή της νοοτροπίας για το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, ο «Νόμος της Μητέρας Γης» ή αλλιώς «La Ley de Derechos de la Madre Tierra» περιλαμβάνει το δικαίωμα στη ζωή και στην ύπαρξη, το δικαίωμα να συνεχίσουν της ζωτικής σημασίας κύκλους και διαδικασίες ελεύθερα από την ανθρώπινη παρέμβαση, το δικαίωμα στο καθαρό νερό και τον καθαρό αέρα, το δικαίωμα στην ισορροπία, το δικαίωμα στην η μόλυνση και το δικαίωμα στην μην κυτταρική τροποποιημένη ή γενετικά τροποποιημένη δομή. Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο σημείο είναι το δικαίωμα να μην επηρεάζεται από υποδομές και αναπτυξιακά έργα που επηρεάζουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινοτήτων κάτοικο».
Το παράδειγμα της Βολιβία, που θα ιδρύσει και Υπουργείο Μητέρας-Γης, ακολουθούν κι άλλες χώρες. Παρόμοιους νόμους έχει κατοχυρώσει το Εκουαδόρ στο Σύνταγμα του, και είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη δείξει την υποστήριξη για τη βολιβιανή πρωτοβουλία. Όπως επίσης, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, και η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα.
Ο Έβο Μοράλες ήταν ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος που εξελέγη στην Βολιβία το 2005. Ο Μοράλες έχει δράσει για την προστασία του περιβάλλοντος με την υποβολή αναφορών για ουσιαστικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας του και στα Ηνωμένα Έθνη. Η Βολιβία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Νότιας Αμερικής, εδώ και καιρό είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καταστροφικών των βιομηχανιών της και την αλλαγή του κλίματος, αλλά παρά τις προσπάθειες του Μοράλες και των μελών της διοίκησής του, οι ανησυχίες τους σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκαν από τον ΟΗΕ.

Σχόλιο: το μνημόνιο εκτός από τον άνθρωπο βιάζει και τη "μητέρα γη" στη χώρα μας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου