Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Διπλά επικίνδυνος ο εφαρμοστικός νόμος

Το θέμα και στο ευρωκοινοβούλιο, από τους Οικολόγους Πράσινους
Μπροστά στις ευθύνες της θέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την EE, με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν για τον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου, θεωρώντας τον επικίνδυνο τόσο για τους πολίτες όσο και για το περιβάλλον και για την ποιότητα ζωής.
Ο Εφαρμοστικός Νόμος, που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη και πέρασε σχετικά απαρατήρητος, καθώς όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, μεταξύ άλλων:
-> προβλέπει σαρωτική ανοικοδόμηση για όλες τις δημόσιες ή και δημοτικές εκτάσεις που θα αποφασιστεί να «αξιοποιηθούν» για το χρέος.
-> επιτρέπει στους υπουργούς να διαπραγματεύονται και να εγκρίνουν αυθαίρετες παρεκκλίσεις από κάθε περιβαλλοντική, δασική, αρχαιολογική και πολεοδομική νομοθεσία.
-> συγκρούεται ανοιχτά με τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και το δικαίωμα δικαστικής προστασίας.
-> δημιουργεί το θεσμό της «επιφάνειας» με προδιαγραφές που θα επιτρέψουν την ευνοϊκή τακτοποίηση κάθε καταπατητή.
αναθέτει τα πάντα σε ένα «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» που θα λειτουργεί με απόλυτη αδιαφάνεια χωρίς πολιτικό ή δικαστικό έλεγχο και εγγυάται μόνο την εποπτεία των δανειστών και την πάση θυσία διεκπεραίωση των εκποιήσεων.
Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις παραβιάζεται και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως με τις παρεκκλίσεις που προβλέπονται ακόμη και για περιοχές NATURA. Τίθενται επίσης υπόψη της οι επισημάνσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που παραβλέφθηκαν κατά την ψήφιση του νόμου, αλλά και τα αναπάντητα ερωτήματα μεγάλων ελληνικών περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο. όπως το WWF, και επισημαίνονται οι ευθύνες της ίδιας της Κομισιόν, τόσο ως μέλους της τρόικας όσο και βάσει του θεσμικού της ρόλου, για την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
«Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, ο Εφαρμοστικός Νόμος καταφέρνει να είναι ακόμη πιο επικίνδυνος και από το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του οποίου έχουμε αναλύσει», τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Τώρα όμως πρόκειται για πραγματική κήρυξη πολέμου στη βιωσιμότητα και στο μέλλον της χώρας, καθώς για τους εμπνευστές του νόμου, το περιβάλλον υπάρχει μόνο ως αντικείμενο για λεηλασία. Οι ίδιοι που επικαλούνται «διλήμματα» για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, επιχειρούν απροκάλυπτα να μας βγάλουν άμεσα εκτός Ευρώπης στα θέματα περιβάλλοντος. Ούτε η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, ούτε και η Κομισιόν και η τρόικα ή οι υπόλοιποι δανειστές, έχουν το παραμικρό δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Για τους Οικολόγους Πράσινους λοιπόν το θέμα δεν κλείνει με την ψήφιση του Εφαρμοστικού: θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο βήμα τη σημερινή μας πρωτοβουλία στο ευρωκοινοβούλιο. Η Κομισιόν, που θεσμικά έχει την ευθύνη να επιβλέπει και να διασφαλίζει την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οφείλει να απολογηθεί για την εμπλοκή της σε μια τέτοια περίπτωση κατάφωρης παραβίασής της: Πώς θα προστατεύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όταν η ίδια συναινεί στην καταπάτηση του;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου