Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Σφίγγουν τη θηλιά στο Νετανιάχου οι Ισραηλινοί «Αγανακτισμένοι»


Περίπου 250.000 Ισραηλινοί πολίτες διαδήλωσαν χθες το βράδυ, αξιώνοντας να μειωθεί το κόστος ζωής και ν’ αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη. Οι Ισραηλινοί κλιμακώνονουν τις κινητοποιήσεις τους, ασκώντας πίεση στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σχημάτισε σήμερα μια υπουρική ομάδα που θα εξετάσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Ο Νετανιάχου συγκάλεσε σήμερα σε συνεδρίαση μία ομάδα υπουργών της κυβέρνησής του και μερικούς από τους ειδικούς σε οικονομικά θέματα, προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα των χιλιάδων διαδηλωτών για μείωση του κόστους ζωής, οι οποίοι επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους εδώ και τρεις εβδομάδες.
Οι Ισραηλινοί «Αγανακτισμένοι» ξεκίνησαν από μερικές δεκάδες φοιτητές που είχαν στήσει σκηνές και έφθασαν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως μέλη της μεσαίας τάξης.



Το Ισραήλ προβλέπεται ότι θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 4,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος, εν μέσω οικονομικής στασιμότητας για πολλές δυτικές χώρες, και η ανεργία παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, στο 5,7%. Όμως τα επιχειρηματικά καρτέλ και το εισοδηματικό χάσμα αποτρέπουν κάθε πιθανότητα να επωφεληθούν ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού.

"Ο λαός απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη" έγραφε ένα από τα πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι μοιάζουν να μην τάσσονται υπέρ κάποιου συγκεκριμένου κόμματος αλλά να αμφισβητούν το δόγμα της ελεύθερης αγοράς που εφαρμόζει η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Η αστυνομία ανέφερε ότι τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι πήραν μέρος στις πορείες του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από ό,τι στις συγκεντρώσεις των δύο περασμένων εβδομάδων. Οι κινητοποιήσεις τέτοιας κλίμακας στο Ισραήλ, ο πληθυσμός του οποίου δεν ξεπερνά τα 7,7 εκατομμύρια, είναι εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως αφορούν ζητήματα πολέμου και ειρήνης.
Για "επανάσταση" έκανε λόγο ένας φοιτητής που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι "δεν είχε γίνει τίποτα σαν κι αυτό εδώ και δεκαετίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου