Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
Την Κυριακή 28 Αυγούστου

Την Κυριακή 28 Αυγούστου, η Α.Π.Ο.Δράσης οργανώνει περίπατο και πικ-νικ στην πηγή «Κρύα Βρύση». Η διαδρομή αρχίζει από την πλατεία των Σταγιατών περνά μέσα από τον Πέρα Μαχαλά όπου και η υπαίθρια κρήνη με την Οθωμανική επιγραφή και αφού διασχίσει τα ελαιοπερίβολα του χωριού με θέα την Κουκουράβα και την Μακρυνίτσα καταλήγει στην πηγή της Κρύας Βρύσης.
Εκεί κτυπά η καρδιά των Σταγιατών. Κάτω από τα τεράστια πλατάνια που σκιάζουν τον χώρο αναβλύζει το υπέροχο και ξακουστό νερό. Από εκεί ξεκινάει την πορεία του για τις βρύσες και τα σπίτια του χωριού. Εκεί, πηγή και κάτοικοι κάποτε έδωσαν τον όρκο της κοινής διαχρονικής πορείας στον οποίο έμειναν ως τώρα πιστοί.
Η ιδιαίτερη αυτή σχέση των Σταγιατιωτών με την πηγή της Κρύας Βρύσης καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ της Α.Π.Ο.Δράσης που προβλήθηκε στις φετινές γιορτές των σπόρων και τον κινηματογραφικό Ιούλιο και στο οποίο συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού. Η κ. Ελένη Φραγκουδάκη συναισθηματικά φορτισμένη, θυμάται πως « δεν ήταν πλατεία ή μαγαζί, ήταν κάτι πιο σημαντικό. Ήταν η βόλτα για τα κοριτσόπουλα της εποχής. Με λίγο ψωμί και ότι άλλο είχαμε πηγαίναμε στην Κρύα βρύση, μπαίναμε στην κουφάλα του μεγάλου πλάτανου και ανεβαίναμε στο βράχο…Ήταν όλα τόσο όμορφα.»
Η κ.Ρίτσα Τεχνοπούλου μας περιγράφει την πηγή σαν «χώρο συγκέντρωσης όλου του χωριού για χαρές και πανηγύρια τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές ιδιαίτερα την Πρωτομαγιά. Κάποιες φορές υπήρχε και γραμμόφωνο με την κατάλληλη μουσική.
Το μονοπάτι είχε μόνιμα κόσμο όπως η πλατεία του χωριού σε ημέρα γιορτινή».
Από τα νεώτερα παιδιά του χωριού ο Πάνος τονίζει ότι «έχουμε την υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το τοπίο μετά από κάποιες παρεμβάσεις που έμειναν ημιτελείς ώστε να έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να απολαμβάνει την μαγεία του χώρου» και ο Αντώνης με αφορμή την ειδική σχέση των Σταγιατιωτών με την Κρύα Βρύση θεωρεί ότι οι τοπικές κοινότητες θα πρέπει να έχουν την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των πηγών τους.
Καλούμε λοιπόν τους κατοίκους του χωριού, του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής να περπατήσουμε το μονοπάτι του νερού και να μοιραστούμε την ομορφιά και τη μαγεία της πηγής με το φαγητό, το κέφι και το ποτό που μπορεί ο καθένας να φέρει.
Το περπάτημα θα ξεκινήσει από την πλατεία του χωριού στις 11:00πμ Το μήκος της διαδρομής που είναι εύκολη και προσιτή σε όλους είναι περίπου 1 χλμ.
Για όσους ενδιαφέρονται για πιο έντονο περπάτημα υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού με τα υπόλοιπα μονοπάτια από τον Βόλο και τον Άγιο Δημήτριο, την Κουκουράβα, την Μακρυνίτσα και την Πορταριά.



Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης
Τηλ: 24210 49436

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου