Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η Δημοκρατία στο Νερό.

...
Η Δημοκρατία στο Νερό.
Η εταιρία ύδρευσης του νερού στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε πλώρη αλλαγής καθεστώτος διαχείρισης με ιδιωτικό management. Σύντομα το 40% πρόκειται να πουληθεί για 70 εκατομμύρια ευρώ όσα είναι περίπου τα κέρδη της εταιρίας σε μια πενταετία μόνο.
Η κρίση είτε ως κρίση υπερσυσσώρευσης είτε ως κρίση χρέους βρήκε ως αφορμή και όχι ως λύση του προβλήματος την ευκαιρία να δημιουργήσει άλλη μια πηγή “πρωταρχικής συσσώρευσης”. Αυτό που είναι δωρεάν θα πρέπει να πουληθεί. Από την στιγμή που ο καταναλωτισμός υποχωρεί ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης της οικονομικής αξίας της εργασίας, άλλες ανάγκες για εμπόρευμα θα πρέπει είτε να ανακαλυφθούν, είτε να αξιοποιηθούν. Αν στο παρελθόν ο Φορντισμός/Κεϋνσιανισμός κοινωνικοποίησε το εργοστάσιο έξω από την παραγωγή και μετέτρεψε τον εργάτη σε καταναλωτή φορτώνοντας τον με άχρηστα αντικείμενα και βαφτίζοντας τα ανάγκη (έχουμε όλοι μας ανάγκη από ένα ή και δύο κινητά τηλέφωνα) σήμερα που οι εργάτες θα σπανίζουν όλο και περισσότερο, ως λύση στην κρίση κατανάλωσης προβάλετε η εμπορευματοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών. Σε μία κοινωνία με μέσο μισθό το επίδομα ανεργίας οι προσφορές της αγοράς θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα με τις δυνατότητες και ανάγκες των
περισσοτέρων. Και τι πιο αντιπροσωπευτική ανάγκη για να ενσωματωθεί στην λογική της αγοράς από το νερό που αποτελεί το 75% του σώματος μας; Ο καπιταλισμός θρασύς, βίαιος και ληστρικός όπως πάντα υποκλέπτει αυτό που πριν 40 με 50 χρόνια θα ήταν αδιανόητο να θεωρηθεί ότι μπορεί να αποτελεί ιδιοκτησία. Όχι ότι το κράτος δεν είχε ήδη περιφράξει αυτό το αγαθό, απλά ο συμβιβασμός μεταξύ κράτους και κοινωνίας με την υπογραφή του Κευνς κρατούσε το νερό έξω από τα πλαίσια των αγορών[2]. Το πρόσχημα για αυτή την υφαρπαγή έχει ήδη σκηνοθετηθεί πατώντας στο σενάριο μέσα από τα υπαρκτά περιβαλλοντολογικά προβλήματα που ο ίδιος ο καπιταλισμός δημιούργησε. Σε αυτό το σημείο παρακολουθούμε την δεξιοτεχνική ικανότητα του καπιταλισμού να “μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία” ή αλλιώς να κάνει σε κέρδος την ζημιά. Η οικολογική και κλιματολογική καταστροφή του πλανήτη θα προκαλέσει στο άμεσο μέλλον λειψυδρία στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της γης. Το νερό σπανίζει και δεν θα πρέπει να κατασπαταληθεί αφειδώς όπως γινότανε μέχρι τώρα. Η εποχή που το νερό ήταν “δώρο Θεού” έχει απέλθει...

Γεωργιλάς Αθανάσιος

Περισσότερα στο:http://www.136.gr/

Κάλεσμα για το νερό της πόλης

Η ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση με ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο καθώς φροντίζει για την παροχή ύδρευσης και υγιεινής σε όλους του κατοίκους της πόλης.
Αυτή τη στιγμή αυτή η κοινωνική επιχείρηση βρίσκεται πρώτη στην λίστα αποκρατικοποιήσεων.
Ο Καιρός που η ΕΥΑΘ τελούσε υπό κρατικό έλεγχο έχει παρέλθει. Το κράτος βάζει στο σφυρί κάθε τι δημόσιο και κοινωνικό και μαζί με αυτά και το νερό της πόλης μας. Έχει κανένα νόημα πια να ζητάμε από αυτούς που ξεπουλάνε την δημόσια περιουσία να την υπερασπιστούνε; Οι αποφάσεις στο όνομα της τρόικα για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ έχουν ήδη παρθεί και η υπεράσπιση της δεν είναι πια θέμα κυβερνητικής πολιτικής, αλλά δράσης των πολιτών της Θεσσαλονίκης και μόνο.
Όλοι εμείς που μοιραζόμαστε από κοινού το αγαθό του νερού είμαστε και αυτοί που πρέπει να δώσουμε την λύση στο πρόβλημα: Οι κάτοικοι των κοινοτήτων των υδάτινων πηγών, οι εργαζόμενοι στην εταιρία ύδρευσης, οι χρήστες του δικτύου, οι πολίτες Θεσσαλονίκης.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την εξαγορά της ΕΥΑΘ ΑΕ από εμάς.
Καλούμε όλες και όλους τους πολίτες Θεσσαλονίκης, όλες τις συλλογικότητες και πρωτοβουλίες που έχουν ήδη κινητοποιηθεί για το ζήτημα του νερού, ώστε να δημιουργήσουμε μια ενιαία πλατφόρμα διεκδίκησης του νερού και της εταιρίας ύδρευσης της πόλης.
Θεωρούμε ότι έχουμε ήδη κοινές αρχές και συμφωνίες στην διεκδίκηση μας αυτή:
Α) Με 136,00 ευρώ εφ’ απαξ η κάθε οικογένεια της πόλης μας μπορεί να γίνει μέτοχος της ΕΥΑΘ ΑΕ και μέσω λαϊκής συνέλευσης:
-να καθορίζει το μέλλον του νερού της
-να ορίζει τη τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας
-να αποκτήσει λόγο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της εταιρείας και τη ποιότητά τους
Β) Ο φορέας που θα διεκδικήσει την ΕΥΑΘ όποια νομική ή εταιρική μορφή και αν έχει δεν θα είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Γ) Όλες οι αποφάσεις θα παίρνονται αμεσοδημοκρατικά με κύριο όργανο τις λαϊκές συνελεύσεις.
Ο αγώνας για τον έλεγχο της ΕΥΑΘ από Εταιρία Λαϊκής Βάσης θα είναι μακροχρόνιος και δύσκολος, πιστεύουμε όμως ότι τον κύριο και πρωταρχικό λόγο για το νερό, τον έχουμε εμείς οι πολίτες και όχι οι πολυεθνικές εταιρίες. Όλοι εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα κοινωνικά αγαθά της πόλης μας και την Δημοκρατία.

Από την ιδρυτική ανακοίνωση της "Κίνησης 136", που συστήθηκε με σκοπό να ενεργοποιήσει τους Θεσσαλονικείς να εξαγοράσουν οι ίδιοι την ΕΥΑΘ.

Η «Κίνηση 136» είναι ανεξάρτητη από κομματικούς μηχανισμούς και δεν κηδεμονεύεται. Στηρίζεται στην αφιλοκερδή συνδρομή πολιτών της Θεσσαλονίκης και μέσα σε αυτήν μπορούν να λειτουργήσουν όλοι όσοι ασπάζονται τις αρχές της, με σχέσεις ισότητας σε ένα Δημοκρατικό περιβάλλον όπου η Δημοκρατία δεν είναι απλά λέξη.

Η «Κίνηση 136» διέπεται από τις παραπάνω αρχές και σε καλεί να γίνεις μέρος της".

http://www.136.gr/

Σχόλιο:
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά την ετήσια συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ:
 Το Δημόσιο κατέχει το 74% της εταιρίας, η SUEZ το 5%, ενώ οι υπόλοιποι παρόντες μέτοχοι το 2% ! Όλοι αυτοί μοιράστηκαν 12, 4 εκατ. €, που σημαίνει για το 2% (των λοιπών) 248.000 €. Σίγουρα καλή επένδυση το νερό!
 Ένα μέρος αυτών των κερδών προέκυψαν από τις μειώσεις των μισθών των “λοιπών” εργαζομένων της εταιρίας, ενώ οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης αυξήθηκαν κατά 15 χιλ. €.
 Οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών παραμένουν ίδιες, ενώ όλοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου