Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Πολυεπίπεδη ωκεανογραφική έρευνα στη Σάμο και το ανατολικό Αιγαίο

από το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και εξειδικευμένους ερευνητές & επιστήμονες του εξωτερικού -
Επεκτείνεται η έρευνα και στους Φούρνους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ξεκίνησε σήμερα με αφετηρία τη θαλάσσια ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο, πολυεπίπεδη ωκεανογραφική έρευνα που οργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ σε συνεργασία με το τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας στο θαλάσσιο πεδίο της νότιας Σάμου και του ανατολικού Αιγαίου.
Στην έρευνα συμμετέχουν 50 ερευνητές & φοιτητές θαλάσσιας γεωγραφίας και βιολογίας και εξειδικευμένοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cardiff και από το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.



Η βιολογική χαρτογράφηση των προστατευόμενων και παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ειδών πρόκειται να επεκταθεί φέτος και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, όπου αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες ένα νέο πεδίο έρευνας στον τομέα της αλιευτικής διαχείρισης από τη θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
Χρήσιμα συμπεράσματα αναμένεται να προκύψουν από την καταγραφή των ανθρωπογενών επιδράσεων στα οικοσυστήματα της περιοχής μέσω μελέτης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης και από τη συγκριτική ανάλυση με τα αντίστοιχα δεδομένα των προηγούμενων ετών. Εκτός των άλλων, θα υλοποιηθούν εργαστηριακές αναλύσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών των νερών κολύμβησης της παράκτιας ζώνης με αντιπροσωπευτικά δείγματα που θα ληφθούν από παραλίες της Σάμου και των Φούρνων.

Για τις ανάγκες της έρευνας, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, θα χρησιμοποιηθούν τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στους τομείς της θαλάσσιας καταγραφής και της βιολογικής χαρτογράφησης (echo-sounder, σόναρ, βαθύβιες κάμερες υψηλής ευκρίνειας).

Στόχος του ινστιτούτου είναι η τμηματοποίηση της ωκεανογραφικής έρευνας και η οργάνωση της σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ώστε να καλυφθεί σταδιακά ένα μεγαλύτερο πεδίο έρευνας στα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου. Σε αυτό θα συμβάλλει σημαντικά η επέκταση της συνεργασίας που έχει ήδη δρομολογήσει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί σημαντικά η μοναδική βιοποικιλότητα των ελληνικών νησιών, ευελπιστώντας να αναδειχθεί ένας νέος μοχλός ανάπτυξης για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου.

Μετά το τέλος της ωκεανογραφικής έρευνας θα υπάρξει νέα ενημέρωση, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου