Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτεταμένη μόλυνση του εδάφους περιμετρικά της Φουκουσίμα

Εκτεταμένη μόλυνση του εδάφους περιμετρικά του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσί έδειξε η πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη με αναλύσεις χιλιάδων δειγμάτων χώματος από την περιοχή, ενώ δεύτερη έκθεση προειδοποιεί για απειλή διαρκείας στη τροφική αλυσίδα, παρά τις εντατικές προσπάθειες καθαρισμού.
Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα σχεδόν έξι μήνες μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν την πυρηνική κρίση και αφορούν την περιοχή που βρίσκεται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις. Όπως επισημαίνεται, πάνω από 30 πόλεις και χωριά έχουν μολυνθεί με ραδιενεργό καίσιο, μια ουσία που η διάρκεια ημιζωής της φθάνει τα 30 χρόνια.
Περίπου 400 ερευνητές πήραν, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, δείγματα από 2.200 σημεία: σε 33 από αυτά, το καίσιο-137 υπερέβαινε τα 1,48 μπεκερέλ ανά τ.μ., την ποσότητα που οι Σοβιετικοί είχαν θέσει ως όριο για να επιβάλουν την εκκένωση περιοχών μετά από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Σε άλλα 132 σημεία βρήκαν ότι το καίσιο-137 και -135 ξεπερνούσε τα 555.000 μπεκερέλ ανά τ.μ., τα επίπεδα δηλαδή, στα οποία οι αρχές της Σοβιετικής Ένωσης ζητούσαν εθελοντική εκκένωση και επέβαλλαν απαγόρευση της καλλιέργειας αγροτικών εκτάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου