Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Τί είναι μικρόβιο;

Από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια μικρόβια νοούνται εκείνοι οι μικροοργανισμοί από τους οποίους οι περισσότεροι είναι μονοκύτταροι, αόρατοι με γυμνό οφθαλμό και ορατοί μόνον με μικροσκόπιο. Συμβατικά οι μικροοργανισμοί διαιρούνται σε πέντε ομάδες: μύκητες, μικροφύκη, πρωτόζωα, βακτήρια και ιοί([8]). Τις τελευταίες δεκαετίες μεθοδευμένα και οργανωμένα από τον παγκοσμιοποιημένο διατροφικό κώδικα, μέσω τον ΜΜΕ, οι μικροοργανισμοί αυτοί θεωρούνται βασικοί εχθροί του ανθρώπου, από την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.
Είναι όμως έτσι;
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιστήμονες αναλύουν τις θετικές επιδράσεις των ωφέλιμων μικροβίων στον άνθρωπο. Σ’ ένα άρθρο του 2007 με την επιμέλεια του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας/Διατροφής([9]) αναφέρεται: «Τα προβιοτικά ορίζονται ως τα ζωντανά μικροβιακά συστατικά τροφίμων που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία, βελτιώνοντας τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου» και πιό πριν «Ο όρος προβιοτικά (probiotic) προέρχεται από τις λέξεις “pro”, που σημαίνει “για”, και “biotic”, που σημαίνει “βίος – ζωή”. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα προβιοτικά δρουν “για τη ζωή”. Η θεωρία των προβιοτικών προτάθηκε αρχικά από τον Metchnikoff το 1908, ο οποίος προσπαθούσε να ανακαλύψει τους λόγους για τους οποίους οι βοσκοί στη Βουλγαρία παρουσίαζαν καλή υγεία και μακροζωία. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του έδειξαν ότι τα άτομα αυτά κατανάλωναν συστηματικά γαλακτοκομικά προϊόντα με ζωντανές καλλιέργειες μη παθογόνων μικροοργανισμών”.(Οι τονισμοί δικοί μου).
Και μην μας ξενίσει ότι είμαστε μια «αποικία βακτηρίων», αφού υπάρχουν περί τις 100 φορές περισσότερα μικροβιακά γονίδια παρά ανθρώπινα γονίδια εντός μας. « Διαθέτουμε επίσης 10 φορές περισσότερα βακτηριακά κύτταρα παρά ανθρώπινα κύτταρα»! Αναφέρει νέα διεθνής μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» την Άνοιξη του 2010([10]). Και συνεχίζει: «Το ανθρώπινο έντερο αποτελεί “κατοικία” περισσότερων από 1.000 διαφορετικών βακτηρίων, τα οποία είναι άκρως σημαντικά τόσο για την υγεία του οργανισμού μας όσο και για διαφορετικές ασθένειες που τον “πλήττουν”, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.»
Τώρα μάλιστα! Αυτά τα μικρόβια που έχουμε μέσα μας, μας προστατεύουν και μας βοηθάνε ενάντια στις ασθένειες! Αυτό ήταν η χαριστική βολή για την προπαγάνδα του παγκοσμιοποιημένου διατροφικού κώδικα. Αλλά πως να φτάσει στον καταναλωτή αυτή η πληροφορία; Γράφτηκε στα ψιλά και με επιστημονική ορολογία χωρίς καμιά διαφήμιση και αναφορά. Σκεπάστηκε! Δεν συμφέρει να μαθευτεί, γιατί αν προσθέσουμε ότι δισεκατομμύρια ωφέλιμα μικρόβια βρίσκονται στο σάλιο στο στόμα μας, τότε θα πάψουν ν’ αγοράζονται όλα τα μοντέρνα προϊόντα δήθεν προφύλαξης του δέρματος και του στόματος. Θα πάψουν ν’ αγοράζονται δισεκατομμύρια άχρηστα φάρμακα, που εξοντώνουν τα πολύτιμα ωφέλιμα μικρόβιά μας. Θα πάψουν ν’ αγοράζονται οι συμβατικές οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλύματα, που είναι φαρμακευτικά προϊόντα ενάντια στα μικρόβια.
Και η μελέτη(10) συνεχίζει: «Η χλωρίδα του εντέρου είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας, αφού συμβιώνουμε με αυτά τα μικρόβια», σημείωσε ο καθηγητής Ράες και προσέθεσε: «Τα βακτήρια βοηθούν στην πέψη των τροφών, παρέχουν βιταμίνες, μας προστατεύουν από παθογόνα στοιχεία, που απειλούν τον οργανισμό μας. Εάν υπάρχει πρόβλημα στη χλωρίδα του εντέρου, τότε οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν πολλές και διαφορετικές ασθένειες, όπως καρκίνο, νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, ενώ σύνδεση έχει προκύψει ακόμη και με την παχυσαρκία» (Οι τονισμοί δικοί μου).
Να λοιπόν και μια επίσημη μελέτη του συστήματος, που αναδεικνύει ότι τα μικρόβια (βακτήρια) παράγουν βιταμίνες(!) και προστατεύουν από τον καρκίνο(!). Δείτε τι γράφει η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια: «Πηγές βιταμίνης Κ για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι τα φύλλα των φυτών και η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, που συνθέτει σε ικανοποιητικές ποσότητες τη βιταμίνη αυτή.»([11]) Και πιό πάνω για την Βιταμίνη Β12: «Για την απορρόφησή της από το πεπτικό σύστημα είναι απαραίτητη η παρουσία ενός άλλου παράγοντα, του ενδογενούς παράγοντα. Όταν λείπει αυτός, η βιταμίνη Β12 δεν απορροφάται και έτσι εξηγείται η εμφάνιση της κακοήθους αναιμίας. Η Β12 δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη φύση και πηγές της είναι το συκώτι διαφόρων ζώων και οι καλλιέργειες διαφόρων μικροοργανισμών». Δηλαδή η βιταμίνη Β12 απορροφάται αν το έντερο έχει ωφέλιμα μικρόβια και παράγεται από αυτά!
Και μην ξεχνάμε ότι όπως επιβεβαίωσε η μελέτη «τα βακτήρια βοηθούν στην πέψη των τροφών». Τι άλλο θέλουμε για να καταλάβουμε πόσο σημαντικά είναι για την ζωή μας; Γι’ αυτό η φύση προίκισε τον άνθρωπο με αποθήκες ωφέλιμων μικροβίων (βακτηρίων). Την μεγαλύτερη εξ αυτών ακόμα κυνηγάει μετά μανίας η φαρμακοβιομηχανία και οι συμβεβλημένοι γιατροί της. Ποιά άραγε είναι αυτή η αποθήκη;
«Η χρησιμότητα της σκωληκοειδούς απόφυσης μελετήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν σε άρθρο, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Theoretical Biology, ότι η απόφυση αποτελεί ένα καταφύγιο για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, που βοηθούν στην πέψη και αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά των παθογόνων μικροοργανισμών»([12]). Και συνεχίζει: «Όπως λένε οι ερευνητές, στην περίπτωση διάρροιας οι χρήσιμοι μικροοργανισμοί οχυρώνονται στην απόφυση, ώστε να μην καταστραφούν από τους παράγοντες που προκάλεσαν τη λοίμωξη. Όταν περάσει ο κίνδυνος εγκαθίστανται εκ νέου στα έντερα».
«Παλαιότερα, η σκωληκοειδής απόφυση θεωρούνταν ένα περιττό κατάλοιπο της ανθρώπινης εξέλιξης. Νεότερες έρευνες δείχνουν, ωστόσο, ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του εμβρύου. Λειτουργεί περίπου σαν “πεδίο ασκήσεων”, όπου λευκά αιμοσφαίρια και άλλα κύτταρα εκτίθενται στα αντιγόνα των βακτηρίων του εντερικού συστήματος. Έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να ξεχωρίζει “φίλους και εχθρούς”, ώστε να μην επιτίθεται σε χρήσιμα βακτήρια.»([13])
Κι αφού τα λένε αυτά τα πολύ σωστά λόγια, τα πλήρως ελεγχόμενα ΜΜΕ συμπληρώνουν για να αποπροσανατολίσουν τους καταναλωτές:
«Στους ενήλικες, το ανοσοποιητικό έχει πλέον «εκπαιδευτεί», γι’ αυτό και η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα»(13)
«Θα πρέπει, άραγε, αυτό το μικρό τμήμα του εντέρου να αφαιρείται; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο με τις σύγχρονες ιατρικές πρακτικές και τα πλήρη συστήματα υγιεινής, η διατήρηση ενός “καταφυγίου” ωφέλιμων βακτηρίων δεν έχει και τόση σημασία»(12).
Να πως η προπαγάνδα του παγκοσμιοποιημένου διατροφικού κώδικα, σταματάει τις σκέψεις, που δημιουργούνται μαθαίνοντας τα ευρήματα των ανεξάρτητων ερευνών, ώστε να μην πληγούν τα συμφέροντα των παγκόσμιων εμπορικών και φαρμακευτικών εταιριών.
Αλλά οι σκεπτόμενοι πολίτες καταναλωτές δεν τρώνε κουτόχορτο, ούτε κάθονται με τις ώρες στους καναπέδες βλέποντας τηλεόραση για να αποβλακωθούν. Δεν ακούν τις Κασσάνδρες της παγκοσμιοποίησης και προφυλάσσουν τα δικά τους ωφέλιμα μικρόβια σαν κόρη οφθαλμού.
Όπως είπαμε προηγούμενα ανεξάρτητοι από την φαρμακοβιομηχανία ερευνητές δημιούργησαν σε χρήσιμο σκεύασμα τους ενεργούς μικροοργανισμούς (ΕΜ), δηλαδή τα ωφέλιμα για τον άνθρωπο μικρόβια. Οι ΕΜ είναι μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροβίων, που υπάρχουν ελεύθερα στη φύση και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια μεμονωμένα στα τρόφιμά μας, όπως π.χ. στο ψωμί, γιαούρτι, κρασί κτλ. Αποτελούνται από μικροοργανισμούς των κάτωθι τριών ειδών:
Βακτήρια μαγιάς, βακτήρια γαλακτικού οξέος και βακτήρια φωτοσύνθεσης. Όταν αυτοί οι ενεργοί μικροοργανισμοί έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, ορυκτές χηλικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.
Τα βακτήρια της μαγιάς προκαλούν ζύμωση οργανικών υλικών και παράγουν βιταμίνες και αμινοξέα. Η μαγιά χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, οίνου, ζύθου κ.λπ.
Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος προκαλούν ζύμωση οργανικής ύλης και παράγουν οργανικά οξέα, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη βλαβερών (παθογόνων) ιών. Χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την παραγωγή γιαουρτιού και συντηρημένων λαχανικών (τουρσί, ξινό λάχανο) κ.λπ.
Τα βακτήρια της φωτοσύνθεσης αποτελούν τους παράγοντες κλειδί στους ΕΜ, βοηθώντας στη διατήρηση της ισορροπίας με άλλους χρήσιμους μικροοργανισμούς και επιτρέποντας σε όλους να υπάρχουν από κοινού και να συνεργάζονται. Το ιδιαίτερο σε αυτή την ανακάλυψη είναι ότι ενώ οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί υπάρχουν μεμονωμένοι στη φύση, στο μείγμα ΕΜ([14]) είναι συγκεντρωμένοι μαζί και η δράση τους να είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή απέναντι στα βλαβερά μικρόβια. Έχουν εφαρμοστεί στην αγροτική οικονομία με πολύ καλά αποτελέσματα.
Κι όμως, παρά του ότι οι αντιλήψεις περί μικροβίων άλλαξαν άρδην τις τελευταίες δεκαετίες, επιβεβαιώθηκαν πολλαπλά οι παραδοσιακές αντιλήψεις, οι κυβερνήσεις και κυρίως ο παγκοσμιοποιημένος διατροφικός κώδικας έχει μείνει στα βλαβερά μικρόβια, αναγνωρίζοντας μόνο κατ’ όνομα την ύπαρξη των ωφέλιμων. Έρχονται τώρα οι ΕΜ και πάρα πολλοί ανεξάρτητοι μελετητές και μας μιλούν για τριών ειδών μικρόβια. Τα ωφέλιμα, τα βλαβερά και τα ουδέτερα([15]). Όταν τα ωφέλιμα υπερτερούν τα ουδέτερα πάνε μαζί τους και αντίστροφα. Γι αυτό λοιπόν η αντιμετώπιση των βλαβερών, γίνεται με την ενδυνάμωση των ωφέλιμων.
Από το κείμενο: το Μικρόβιον Ενίκησεν!
του Γιωργάκη Κωστή από το http://www.biozo.gr/node/546

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου