Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί και οι εφαρμογές τους στη Γεωργία

• Στη φύση, με βάση τη δράση τους, υπάρχουν 3 ειδών μικροοργανισμοί: α) λίγοι αναγεννητικοί (που είναι γενικώς ωφέλιμοι, το 10% περίπου) β) λίγοι εκφυλιστικοί (γενικώς παθογόνοι, άλλο ένα 10%), γ) η μεγάλη πλειοψηφία των ουδέτερων (80% οπορτουνιστές-καιροσκόποι, ακολουθούν την ομάδα που κυριαρχεί σε ένα περιβάλλον). Με ένα μικρό αριθμό αναγεννητικών-θετικών ΜΟ μπορούμε να επηρεάσουμε μεγάλους βιότοπους ΜΟ
• Οι ΕΜ είναι καλλιέργεια επιλεγμένων φυσικών μικροοργανισμών που χαρακτηρίζονται από αναγεννητική δράση. Το μείγμα των ΕΜ περιέχει έναν συνδυασμό από 80 περίπου είδη μικροοργανισμών με βασικούς: της μαγιάς(ζύμες), του γαλακτικού οξέως, της φωτοσύνθεσης, τους ακτινομύκητες και τους ζυμομύκητες . Τα φωτοσυνθετικά βακτήρια έχουν τον κύριο ρόλο.
• Οι ΕΜ δεν είναι πατενταρισμένοι και εφαρμόζονται περισσότερο από 30 χρόνια σε όλο τον κόσμο σε μη κερδοσκοπική βάση. Το πρωτογενές ανενεργό μείγμα παράγεται σήμερα σε 59 χώρες(Ελλάδα όχι), σύμφωνα με τις συνταγές του Dr. Higa(του εφευρέτη τους). Είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί με μελάσα και νερό κερδίζοντας από 1 λίτρο ΕΜ1, 30 λίτρα ΕΜα ενεργοποιημένο.
• Ο πολλαπλασιασμός γίνεται στο χώρο όπου θα γίνουν οι εφαρμογές, ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα και τα είδη μικροβίων που υπάρχουν στο περιβάλλον. Αυτό το διάλυμα το ονομάζουμε EMα (= ζυμωμένη Μελάσα).
• Με εφαρμογή τους σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα-μέσω του νόμου της επικράτησης- μπορούμε να μετατρέψουμε το μεγάλο όγκο των οπορτουνιστών σε ωφέλιμους και έτσι να έχουμε σε αυτά: 90 % ωφέλιμους (αναγεννητικούς) μικροοργανισμούς και 10% μόνο παθογόνους (εκφυλιστικούς)
Η συγκεκριμένη δράση των διάφορων οικογενειών των ΕΜ:
1. Τα Φωτοσυνθετικά Βακτήρια: είναι κυρίαρχος ο ρόλος τους στους ΕΜ. Χρησιμοποιούν το φως και τη θερμότητα του εδάφους σαν πηγές ενέργειας και μετατρέπουν τις οργανικές ουσίες που βρίσκονται στο έδαφος-χρειάζεται να προστεθούν τέτοιες αν είναι φτωχό-τις εκκρίσεις των ριζών, ακόμα και επιβλαβείς ουσίες –όπως π.χ. το υδρόθειο-σε χρήσιμα για τα φυτά υλικά, όπως αμινοξέα, νουκλεοτίδια, βιοαντιδραδστήρια, σάκχαρα κ.λπ. Αυτά αφομοιώνονται άμεσα από τα φυτά, βοηθώντας στην ανάπτυξή τους. Βοηθούν επίσης να αναπτυχθούν και άλλοι ωφέλιμοι Μ.Ο., όπως είναι τα μυκόρριζα, τα οποία μαζί με τα άλλα αζωτοβακτήρια του εδάφους συντελούν στη δέσμευση του ατμοσφαιρικού αζώτου. Αυξάνουν τη διαλυτότητα των φωσφορικών αλάτων του εδάφους και έτσι εφοδιάζουν τα φυτά με φώσφορο.
2. Οι Ζύμες(μαγιές): είναι από πολύ παλιά γνωστές, από τις ζυμώσεις των αλκοολούχων ποτών, του ψωμιού κ.λπ. Παρασκευάζουν αντιμικροβιακές ουσίες από τις εκκρίσεις της οικογένειας των φωτοσυνθετικών βακτηρίων-κύρια από τα αμινοξέα και τα σάκχαρα-καθώς και από τις οργανικές ουσίες του εδάφους και τις εκκρίσεις των ριζών των φυτών. Παράγουν επίσης ορμόνες και ένζυμα, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν να πολλαπλασιάζονται τα ριζίδια των φυτών και είναι επίσης τροφή για τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος και τους ακτινομύκητες των ΕΜ. Είναι λοιπόν οι ζύμες μια μικρή μεν ομάδα, αλλά μεγάλης σημασίας για τη στήριξη της ζωής.
3. Τα Βακτήρια Γαλακτικού Οξέος: είναι και αυτά γνωστά από παλιά, από την Παρασκευή γιαουρτιού, τουρσιών κ.λπ. Με τη σειρά τους παράγουν γαλακτικό οξύ από τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες που παράγουν οι άλλες δύο αναφερθείσες βασικές οικογένειες των ΕΜ. Λόγω του γαλακτικού οξέος έχουν ισχυρή αποστειρωτική δράση. Καταστέλλουν τη δράση των επιβλαβών Μ.Ο.(π.χ. των νηματωδών) με τη μείωση του ΡΗ του εδάφους. Επιταχύνουν την αποδόμηση της οργανικής ουσίας-κύρια της λιγνίνης και κυτταρίνης-και τη ζυμώνουν.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ενισχύουν το ανοσιοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Επίσης προφυλάσσουν από μεταλλάξεις.


Στη φυτική παραγωγή:
• Παράγονται από τους ΕΜ -μέσω ζύμωσης- βιοενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα, φυσικά αντιβιοτικά κ.λπ. Ενισχύουν ταυτόχρονα τη φωτοσύνθεση στο έδαφος, την υγεία και τη γονιμότητά του, συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μυκόρριζων και άρα στην υγεία και η ανάπτυξη των φυτών χωρίς χημικά λιπάσματα και στη συνέχεια και στην υγεία των ζώων. Αποστειρώνουν το έδαφος από τους επιβλαβείς Μ.Ο.και έτσι είναι εύκολη η απαλλαγή από τα χημικά παρασιτοκτόνα και με την πάροδο του χρόνου επιτυγχάνεται και ο έλεγχος των ζιζανίων. Έχουμε συμβίωση των μικροοργανισμών και των φυτών:
• α) Θρέψη των φυτών από τους μικροοργανισμούς: τα φυτά αφομοιώνουν τους ΜΟ και τα συστατικά των ΜΟ είναι «έτοιμη τροφή» για τα φυτά. Προσφέρουν άζωτο(N), φωσφόρο(P), κάλλιο(K), ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ένζυμα.
• β) Φυτοπροστασία των φυτών από τους μικροοργανισμούς: οι ΕΜ υποστηρίζουν τους ωφέλιμους ΜΟ του εδάφους, συντελώντας στη προστασία των φυτών. Είναι φυσικό μέσο προστασίας με διέγερση της ανθεκτικότητας των φυτών. Η φυλλόσφαιρα είναι ένας τεράστιος χώρος διαβίωσης των μικροοργανισμών και καταστρέφουν με ένζυμα τα κύτταρα των παθογόνων
• Έχουμε αύξηση παραγωγικότητας(έρευνα πανεπιστημίου Γεωργίας της Οκινάβα: κατά 30% αύξηση σοδειάς βρώμης και σόγιας, κατά 15-20% αύξηση ριζικού συστήματος και βλαστών των λεμονιών, λόγω βασικά της αύξησης στην παραγωγή χλωροφύλλης: στη βρώμη-σόγια υπερδιπλασιάσθηκε η παραγωγή χλωροφύλλης). Παράλληλη αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνών.
• Ενίσχυση της φύτρωσης, ανθοφορίας, καρποφορίας, ωρίμανσης, διατηρησιμότητας των προϊόντων και της ποιότητάς τους(περισσότερες βιταμίνες, σάκχαρα, αντιοξειδωτικά)
Ζωική παραγωγή:
Υπάρχουν 4 σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ζώων: το γενετικό υλικό(ράτσα), ο χώρος σταβλισμού -κατοικίας, το τάϊσμα-διατροφή-νερό και τα μικρόβια.
Όσον αφορά στους 3 τελευταίους, μπορούμε να επιδράσουμε σημαντικά με ΕΜ, γιατί βοηθούν στην αναζωογόνηση του ανοσιοποιητικού συστήματος:
• Το 70 % της άμυνας του ανοσοποιητικού βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα. Μία λαϊκή παροιμία λέει: «Ο θάνατος έρχεται από το πεπτικό σύστημα».
• Στο πεπτικό σύστημα και πάνω στην επιδερμίδα έχουν τα ζώα και οι άνθρωποι 10 έως 100 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ ότι κύτταρα.
• Τα μικρόβια αυτά έχουν αναπτύξει μια λειτουργική συμβίωση με το σώμα ξενιστής και είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του.
• Υπάρχουν πάντοτε συγκεκριμένοι συνδυασμοί μικροβίων πάνω στη βλέννα, μέσα και κάτω από τη βλέννα ακριβώς πάνω στα εντερικά κύτταρα. Ελέγχουν τις ουσίες και επιτρέπουν στις ασφαλείς να εισέρχονται στο θηλαστικό.
• Με εφαρμογή των ΕΜ και μέσω του νόμου της επικράτησης, έχουμε συνεργασία τους με τον βιότοπο των μικροβίων του κάθε οργανισμού, επιτυγχάνοντας βελτίωση της υγείας του με όλα τα επακόλουθα.
• Με τους EM μπορούμε να εμπλουτίσουμε το χώρο παραγωγής με επιθυμητά μικρόβια, καταστέλλοντας την πληθώρα μη επιθυμητών μικροβίων που υπάρχει.
• Μπορούμε να πετύχουμε αύξηση της παραγωγικότητας(έρευνα πανεπιστημίου Γεωργίας της Οκινάβα: η χρήση των ΕΜ με τη μορφή Μποκάσι μετά από 3 μήνες σε χοίρους είχε καθημερινή αύξηση βάρους κατά 250 γραμ.(1,5 φορές) μεγαλύτερη από συγκριτική ομάδα χωρίς ΕΜ. Στα πουλερικά μετά από 50 μέρες η διαφορά ήταν 150 γραμ., ενώ επιταχύνεται η ανάπτυξη των οστών τους).
• Δυσάρεστες οσμές στους χώρους εκτροφής: Οι δυσάρεστες οσμές προκαλούνται συνήθως από μια πρόσμειξη στοιχείων , όπως η αμμωνία , το υδρόθειο , η τριμεθυλαμινη και η μεθυλμερκαπτανη . Αποτελούν τροφή για τους μικροοργανισμούς στη τεχνολογία των ΕΜ , οι οποίοι τις καταβροχθίζουν λαίμαργα και τις εξαφανίζουν. Επίσης πολλοί πιστεύουν πως τα αναερόβια βακτήρια είναι οι «κακοί « της υπόθεσης δυσάρεστες οσμές και τα αερόβια βακτήρια οι «καλοί». Στους ΕΜ υπάρχουν όμως και αναερόβια βακτήρια, που προκαλούν την ζύμωση και όχι μόνο δεν προκαλούν δυσάρεστες οσμές ,αλλά ευθύνονται για την αρκετά ευχάριστη μυρωδιά που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ελκυστική.

Για συγκεκριμένες συνταγές εφαρμογών και χρήσεων δέστε στην ιστοσελίδα της ΟΙΚΟ-ΕΜ:
http://www.oiko-em.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου