Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Yποβολή αιτήσεων για ενοικίαση καλλιεργήσιμης γης


Ξεκίνησε σήμερα η υποβολή αιτήσεων για ενοικίαση καλλιεργήσιμης γης μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 833 αγροτεμάχια στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας, συνολικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων. Η τιμή ανά στρέμμα ορίζεται στα 5 ευρώ για κάθε καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των όσων έχει στην ιδιοκτησία του κάποιος που ήδη δραστηριοποιείται στη γεωργία.
Όσοι επιθυμούν να νοικιάσουν αγροτική γη έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 18 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί προκειμένου να διατεθούν 92 εκτάσεις-φιλέτα για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων.
Όσον αφορά στην ενοικίαση γης το υπουργείο ανακοίνωσε ότι προβλέπεται μοριοδότηση με κριτήρια που θα έχουν να κάνουν με την μόρφωση, την ηλικία, την έκταση τυχόν υπάρχουσας ιδιοκτησίας γης, το είδος καλλιέργειας.
Η διάρκεια της μίσθωσης για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε πέντε καλλιεργητικές περιόδους με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μια πενταετία ενώ για τις πολυετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για νέους ηλικίας έως 35 ετών.
Σε πρώτη φάση έως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα διατεθούν περί τα 1.216.499 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα νέα τεμάχια θα αναρτώνται κάθε Πέμπτη στην διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Βασικός σκοπός της παραχώρησης γης στους αγρότες είναι η ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής με προϊόντα ανταγωνιστικά. Αν, άλλωστε, υπολογίσουμε ότι η καλλιεργούμενη γη σήμερα είναι 39 εκατ. στρέμματα, αυτό σημαίνει ότι με τη διανομή των 4,5-5 εκατ. στρεμμάτων η εγχώρια αγροτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί σε ποσοστό έως και 11,5%.
Δικαιούχοι αυτών των εκτάσεων μπορούν να είναι νέοι αγρότες έως 30 ετών, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί. Βέβαια, για τις εκτάσεις μέχρι 10 στρέμματα τα κριτήρια διαφοροποιούνται και συνοψίζονται στα εξής δύο: Προηγούνται οι όμοροι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μεταξύ όμορων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα προτιμάται αυτός που είναι ιδιοκτήτες της μικρότερης έκτασης. Η ενοικίαση θα γίνεται ανά αγροτεμάχιο ή ομάδες αγροτεμαχίων κατά προτίμηση γειτονικών με σκοπό την αξιοποίησή τους για παραγωγή διατροφικών προϊόντων ή ζωοτροφών, ή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Παράλληλα, θα δοθεί το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους να αξιοποιήσουν τα ως σήμερα αναξιοποίητα βοσκοτόπια που ανήκουν στο Δημόσιο ή στους ΟΤΑ και είναι στην ουσία εγκαταλελειμμένα.
Στα προς παραχώρηση αγροτεμάχια περιλαμβάνονται εκτάσεις του Δημοσίου, των δήμων ή κοινοτήτων έναντι συμβολικού τιμήματος, καθώς και όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν δημιουργηθεί από αποξηράνσεις λιμνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου