Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης λόγω κλιματικής αλλαγής

Οι πρόσφατες καταιγίδες και ξηρασίες που προκάλεσαν την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ειδών διατροφής είναι μια πρόγευση των δεινών που θα έρθουν όταν η κλιματική αλλαγή θα γίνει πιο έντονα αισθητή, ανακοίνωσε σήμερα η Oxfam.
Τη στιγμή που ξεκινά η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, η έκθεση της βρετανικής ΜΚΟ υπογραμμίζει ότι η "απογείωση" των τιμών στο σιτάρι, το καλαμπόκι και το σόργο εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων έριξε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια τους τελευταίους 18 μήνες.
"Αυτό θα επιδεινώνεται όσο οι κλιματικές αλλαγές θα επιταχύνονται και η γεωργία νιώσει τις συνέπειές τους", δηλώνει η Κέλι Ντεντ της Oxfam.
"Όταν ένα καιρικό φαινόμενο οδηγεί σε πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών, αυτό προκαλεί ένα διπλό σοκ στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Πρέπει να αντιμετωπίσουν πιο υψηλές τιμές των διατροφικών προϊόντων, ενώ οι φυσικές καταστροφές έχουν επίσης αποδεκατίσει τα ζώα τους και έχουν καταστρέψει τα σπίτια και τα αγροκτήματά τους", προσθέτει.
Το 2010 κύμα καύσωνα στη Ρωσία και την Ουκρανία προκάλεσε αύξηση 60-80% των τιμών παγκοσμίως του σιταριού σε μια περίοδο τριών μηνών. Τον Απρίλιο του 2011 οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί στο 85% του επιπέδου τους του Ιουνίου 2010, τονίζει.
Στη Σομαλία τον περασμένο Ιούλιο η τιμή του σόργου ήταν 393% πάνω από τη μέση τιμή του των τελευταίων πέντε χρόνων, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού στην Αιθιοπία και την Κένυα αυξήθηκαν κατά 191% και 161% αντίστοιχα, αντανακλώντας τις συνέπειες της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής.
Την ίδια περίοδο, καταιγίδες και τυφώνες στη νοτιοανατολική Ασία προκάλεσαν την άνοδο της τιμής του ρυζιού στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οι τιμές αυξήθηκαν 25 με 30% σε σχέση με εκείνες πριν από ένα χρόνο.
Στην έκδοση του Νοεμβρίου της έκθεσης εποπτείας της, η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει ότι ο παγκόσμιος δείκτης τιμών των διατροφικών προϊόντων παρέμεινε κατά 19%πάνω από το επίπεδο του Σεπτεμβρίου 2010, με μια σημαντική απόκλιση ανάλογα με τη χώρα και το προϊόν.
Η ΜΚΟ υπενθυμίζει ότι η Ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα, η GIEC, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επισπεύδει στο εξής τα κύματα καύσωνα και ραγδαίων βροχοπτώσεων τις οποίες διαδέχονται πλημμύρες ενώ τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν.
Η ΜΚΟ απευθύνει εκ νέου έκκληση στις χώρες που συνεδριάζουν από σήμερα, να δεσμευτούν σε μια δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην εφαρμογή του Ταμείου αρωγής προς τις φτωχές χώρες. Αυτό το "πράσινο Ταμείο" που θα επέτρεπε τη χορήγηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις πιο ευάλωτες χώρες από το 2020, είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Ντέρμπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου