Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Πορταριάς



Οι κάτοικοι της Πορταριάς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον τρόπο που η ΔΕΥΑΜΒ ξεκίνησε την παρουσία της στο χωριό μας δηλαδή με την χλωρίωση και υποβάθμιση του πόσιμου νερού.
Μέχρι τώρα και για εκατοντάδες χρόνια οι κάτοικοι του χωριού φρόντιζαν με δικά τους μέσα την προστασία και την συντήρηση των πηγών, των δεξαμενών και των δικτύων γι’αυτό και οι πηγές ήταν και εξακολουθούν να είναι πεντακάθαρες όπως και το νερό που τρέχει στις βρύσες των σπιτιών μας.
Το νερό και η άριστη ποιότητά του είναι μια από τις βασικές αιτίες που το χωριό μας άντεξε στο χρόνο ακόμη και στις πλέον δύσκολες περιόδους. Κάτω μάλιστα από τις σημερινές πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες το νερό του Πηλίου με τα τέλεια φυσικά χαρακτηριστικά του, αποτελεί ένα γερό θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να στηριχτούμε για να κρατηθεί ζωντανή η όποια τουριστική δραστηριότητα εξακολουθεί να μένει όρθια..
Αυτό το φυσικό αγαθό που απλόχερα μας το δίνει η φύση και το οποίο φροντίζουμε με πάθος και σεβασμό έρχεται η ΔΕΥΑΜΒ να το απαξιώσει ρίχνοντας χλώριο για να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη της επιχείρησης, μία ασήμαντη και περιστασιακή μόλυνση.
Καταδικάζουμε τη λογική της αστικοποίησης των χωριών του Πηλίου και της συστηματικής αδιαφορίας απέναντι στις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών και ζητάμε:
1. Την αντιμετώπιση των όποιων μικρών προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν στο πόσιμο νερό με καθαρισμό και συντήρηση δεξαμενών και δικτύων, εύρεση και άμεση αντιμετώπιση των αιτιών που μπορεί να υπάρχουν
2. Τον απόλυτο σεβασμό των τοπικών κοινωνιών και την αντιμετώπιση της υπόθεσης του πόσιμου νερού με γνώμονα τον ρόλο που παίζει στην ψυχολογία και την τοπική οικονομία
3. Την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων σε ότι αφορά την χρήση του νερού από τους κατοίκους του χωριού μας και την αναθεώρηση των σχεδίων της ΔΕΥΑΜΒ για την επιβολή χαρατσιών μέσω της τοποθέτησης υδρομετρητών. Επιτέλους πρέπει ακόμη να αναγνωρισθεί η προσπάθεια όλων μας εδώ πάνω για τη διατήρηση της άριστης ποιότητας των νερών αλλά και των κερδών που έχει αποκομίσει η συγκεκριμένη επιχείρηση από την ως τώρα εκμετάλλευση τεράστιων ποσοτήτων νερού από την πηγή μας
4. Την εγκατάλειψη των σχεδίων για μόνιμο σύστημα απολύμανσης με χλώριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου