Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΙΤΑΛΙΑ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ξέσπασε πόλεμος στην Ιταλία για μια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των γιατρών
παιδίατρων (FIMP), όπου προτρέπουν τους γονείς να μη δίνουν στα μωρά (0-3 ετών),
φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά μόνο βιομηχανικά προϊόντα κατάλληλα για την
ηλικία τους. Ακόμη στην ανακοίνωση υπάρχει η σοβαρότατη καταγγελία ότι το 50% των
φρέσκων φρούτων και το 35% των δημητριακών περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων
επικίνδυνα για τη διατροφή των παιδιών.
Άμεσες υπήρξαν οι αντιδράσεις από φορείς του κλάδου, αλλά και από την ένωση γιατρών
παιδιάτρων (ACP), οι οποίοι κατηγόρησαν την ομοσπονδία ότι κινείται υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και ότι δημιουργεί πανικό στην κοινωνία. Υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση είναι μια κρυφή διαφήμιση και υπενθυμίζουν ότι σε όλη την ΕΕ, από το Σεπτέμβριο του 2008 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός (396/2005 του
ΕΚ και της ΕΕ, 23.2.2005) με τον οποίο τροποποιούνται τα όρια για τα υπολείμματα
φυτοφαρμάκων και προσδιορίζονται επακριβώς τα ποσοτικά όρια ανοχής για τη διατροφική
ασφάλεια ενηλίκων και παιδιών. Οι παιδίατροι της ACP προτείνουν στους γονείς να
διατρέφονται με φρούτα και λαχανικά, τα παιδιά και όλη η οικογένεια, επιλέγοντας όπου είναι εφικτό βιολογικά προϊόντα.
Άμεση υπήρξε και η ανταπάντηση του προέδρου της FIMP, ότι ‘’τα στοιχεία είναι επίσημα και ότι εφέτος τα δείγματα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανέβηκαν στο 57%’’.
Θέση στην αντιπαράθεση πήραν και οι υπουργοί υγείας και γεωργίας δηλώνοντας ότι ‘’υπερβάσεις υπήρξαν μόνο στο 0,6% των φρέσκων φρούτων και στο 0,3% των δημητριακών σε αντιδιαστολή με το 3,5% των δειγμάτων με ευρήματα που
ισχύει στην Ευρώπη. Και μάλιστα προτείνει την κατανάλωση πέντε μερίδων φρουτολαχανικών ημερησίως, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής για προσεκτικό πλύσιμο και όπου χρειάζεται και ξεφλούδισμα’’.

Σημείωση: Σε έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το Μάρτιο 2005, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 150 δείγματα φρούτων της αγοράς, εντοπίστηκε η ουσία παραθείο (Parathion), οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο απαγορευμένο από το 2003 καθώς και άλλα υπολείμματα φυτοφαρμάκων,
συγκεκριμένα:
Στο 27% των φρούτων υπήρξαν ευρήματα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ 0% σε
βιολογικά φρούτα.
Με το ξεφλούδισμα το παραθείο απομακρύνθηκε κατά 99,1% σε μήλα Αριδαίας, ενώ με το πλύσιμο κατά 32,7%.
Με το ξεφλούδισμα υπάρχει σχετική ή μεγάλη προφύλαξη από τα φυτοφάρμακα, αλλά χάνονται βιταμίνες και θρεπτικές φυτικές ουσίες, απαραίτητες για μια πλήρη και σωστή διατροφή.
www.engene.gr

Σχόλιο:
στην Ελλάδα, ιδίως στα τελευταία χρόνια δεν γίνεται έλεγχος για υπολείμματα χημικών ουσιών στα νωπά φυτικά προϊόντα. Επιμένουμε να προτείνουμε μεσογειακή διατροφή, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να επιλέγουμε τη διατροφή μας. Οι έλληνες συμβατικοί αγρότες -στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν αυτό τον καιρό-μεταξύ άλλων ζητούν μειωμένες τιμές των φυτοφαρμάκων για τις καλλιέργειές τους. Η λύση και για αυτούς και για την ελληνική κοινωνία- που "φτωχοποιείται" μέσα από τα μνημόνια και τα ελλείμματα και της γεωργίας-θα ήταν να μετατραπεί όλη η χώρα σε ζώνη βιοκαλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου