Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Κατασχέσεις στη Φλόριντα: η μεσαία τάξη συρρικνώνεται και στις ΗΠΑ

Στη Φλόριντα, που είναι το όνειρο διαμονής και διακοπών για εκατομμύρια αμερικάνους, είχαμε ένα ποσοστό 11,9% εξώσεων σπιτιών. Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατασχέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, καταγράφεται ένα ποσοστό 49% απώλεια στις τιμές των ακινήτων –από τις υψηλότερες στις ΗΠΑ-από τότε που έσπασε η φούσκα των ακινήτων το 2007. Από τότε, περισσότερα από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά, έχασαν τα σπίτια τους μέσα από κατασχέσεις. Τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια νοικοκυριά βρίσκονται ένα βήμα πριν τη κατάσχεση.
Επιπλέον υπάρχουν 600 000 ιδιοκτήτες των οποίων τα σπίτια είναι υποθηκευμένα με μεγαλύτερο ποσό από ότι εκτιμάται η αξία τους σήμερα.
Από την αρχή του έτους σε δύο επαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο - Broward και Miami-Dade- πραγματοποιήθηκαν 760 κατασχέσεις την εβδομάδα.
Το 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, πέντε μεγάλων τραπεζών και 49 ομοσπονδιακών κρατών(όλων εκτός από Οκλαχόμα) αναμένεται να βοηθήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο μόνο το πολύ 1 έως 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες τέτοιων υποτιμημένων κατοικιών. Οι περισσότερες κατασχέσεις - ιδίως όσες ήδη έχουν γίνει ή ξεκινήσει - δεν επηρεάζονται από αυτή τη βοήθεια.
Επειδή όσοι αποκτούσαν ιδιόκτητη κατοικία τα προηγούμενα χρόνια σήμαινε ότι ανέβαιναν κοινωνικά και περνούσαν με κάποιο τρόπο στη μεσαία τάξη, οι σημερινές κατασχέσεις και υποτιμήσεις σημαίνουν αντίθετα ότι μεγάλο ποσοστό της ξαναπερνά στους «από κάτω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου