Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

«Κάτω τα χέρια από τη ζωή μας»


Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ κατατέθηκε δια στόματος Αριστείδη Φραγκουδάκη η άποψη των κατοίκων των χωριών του Πηλίου:
«Οι λόγοι που μας ώθησαν όλους τους πολίτες σε αυτή τη συμπεριφορά είναι το πνεύμα που κινείται η ΔΕΥΑΜΒ. Μια συνετή και δίκαιη διαχείριση του βασικού για τη ζωή μας φυσικού αγαθού που είναι το νερό, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να προέλθει μόνο από μια δημοτική υπηρεσία που δεν λέει να συνέλθει ακόμη από την κακοδιαχείριση, τα χρέη και τη νοοτροπία του παρελθόντος: αφορά σ’ όλους τους πολίτες του νέου Δήμου Βόλου, τόσο των κατοίκων των περιφερειακών και διαμερισμάτων όσο και τους πολίτες των αστικών κέντρων.
Και οπωσδήποτε δε μπορεί να πραγματοποιηθεί με αυταρχισμό, με αυθαίρετη χλωρίωση των πεντακάθαρων νερών, με απειλές προς τους πολίτες που αντιδρούν, και κυρίως «παραμερίζοντας» ετσιθελικά τις τοπικές συνήθειες οικισμών και ιδιαιτερότητες και το εθιμικό δίκαιο που επικρατούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενέργειες που μας βάζουν σε σκέψεις και υποψίες.
Πιστεύοντας ότι ο διάλογος, η ενημέρωση, η άντληση και καταγραφή προτάσεων που αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα της τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή όλων: αρχών, ειδικών, φορέων και κυρίως των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι πολίτες είναι ο κοινός τρόπος διαμόρφωσης της καλύτερης άποψης για όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία,
ΖΗΤΑΜΕ να αρχίσει άμεσα διάλογος στον πιο ενδεδειγμένο και φυσικό χώρο για τον σκοπό αυτό, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Βόλου, όπου η δημοτική αρχή, πλειοψηφία και αντιπολίτευση να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για την υπάρχουσα κατάσταση και τις προθέσεις της, να διαλύσει τις φήμες για ξεπούλημα του νερού σε ιδιώτες και μάλιστα ξένους. Κυρίως όμως να ακούσει τις προτάσεις και απόψεις των πολιτών που την ανέδειξαν.
Κι αυτή την άποψη, προϊόν γνήσιου διαλόγου και επομένως αποδεκτή από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, για την ορθή διαχείριση του νερού, θα πρέπει η ΔΕΥΑΜΒ με τη στήριξη και τον έλεγχο όλων μας να την εφαρμόζει στο ακέραιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου