Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η ΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ


Από σήμερα η φράση ‘είμαστε ότι τρώμε’ θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με νέες ερμηνείες,
ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης που έκανε μια ομάδα κινέζων ερευνητών και η οποία
δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Biology.
Ο Chen-Yu Zhang και οι συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο Nanjiing απέδειξαν πως οι microRNA, μικρές αλληλουχίες νουκλεοτιδών, που υπάρχουν στα φυτά, μπορούν να μεταφερθούν με τη διατροφή στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορούν να επηρεάζουν την έκφραση των δικών του γονιδίων.
Στην έρευνα, ελέχθηκε στο αίμα 21 εθελοντών η παρουσία των microRNA προερχόμενοι από
φυτικά είδη όπως το ρύζι, τα δημητριακά, οι πατάτες και το λάχανο. Τα microRNA όχι μόνο βρέθηκε στα δείγματα αίματος που ελέγχθηκαν, αλλά παρατηρήθηκαν και αλλάγές στις
κυταρικές λειτουργίες όσων συμμετείχαν στο πείραμα. Το αποτέλεσμα ήταν πιο εμφανές
στην περίπτωση του microRNA του ρυζιού, το οποίο αντιδρά με κάποιους υποδοχείς που
ελέγχουν τη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL στην κυκλοφορία του αίματος.
Αν και είναι πρόωρο να εκτιμηθούν σε βάθος τα αποτελέσματα της έρευνας των κινέζων
ερευνητών, το σίγουρο είναι ότι η τροφή που λαμβάνουμε επηρεάζει τη λειτουργία των
γονιδίων μας.
Πηγή:www.engene.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου