Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει την οικονομική ανάκαμψη


Κάποιοι ιθύνοντες του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης το έχουν καταλάβει. Δε είναι δυνατόν πια να συνεχίζουν να προωθούν το μοντέλο του "ανάπτυξη ή θάνατος". Γιατί η "ανάπτυξη" του σήμερα φέρνει μαζί της τον "θάνατο" του αύριο.

Έτσι η μοριακή βιολόγος Αν Γκλόβερ, πρώην επιστημονική σύμβουλος της Σκοτίας, που ανέλαβε καθήκοντα στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους και γνωμοδοτεί στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο προειδοποιεί: οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως δικαιολογία για να αναβάλλουν τα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Δήλωσε μάλιστα ότι, σε αυτή την κρίση, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να τονώσει την οικονομία της απλά αυξάνοντας την κατανάλωση.
Παρόλο που πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν αγωνιωδώς να περικόψουν δαπάνες, και η βιομηχανία διαμαρτύρεται για το κόστος των μέτρων κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, η Γκλόβερ επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερήσει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπω πολλές χώρες-μέλη να περιορίζουν τις προσπάθειές τους για μείωση των εκπομπών επειδή λένε ότι βρισκόμαστε σε ύφεση» είπε η σύμβουλος στο Reuters.
«Μην απατάσθε. Αν έπρεπε να υποστούμε την κλιματική αλλαγή χωρίς να τη μετριάσουμε, θα περνούσαμε μια πραγματικά φρικτή περίοδο σύγκρουσης και μετανάστευσης, μέχρι που ο πληθυσμός της Γης θα άρχισε να μειώνεται ταχύτητα».
Η Γκλόβερ εκτίμησε μάλιστα ότι η έλλειψη φυσικών πόρων δεν επιτρέπει την αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης για την τόνωση της οικονομίας.
«Το απλούστερο που μπορεί κανείς να σκεφτεί για την αύξηση των θέσεων εργασίας είναι να παράγει περισσότερα πράγματα και να κάνει τον κόσμο να αγοράζει περισσότερα πράγματα. Εγώ όμως λέω ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί μας τελειώνουν οι πόροι» είπε.
Επισήμανε μάλιστα ότι, αν οι καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων υιοθετούνταν από όλο τον κόσμο, η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν τους πόρους τριών πλανητών σαν τη Γη.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της βιομηχανίας κατά των μέτρων για την κλιματική αλλαγή -από τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τις βιομηχανίες ενέργειας και αλουμινίου, η Γκλόβερ κάλεσε τους επιχειρηματίες να αδράξουν την ευκαιρία και να προσπαθήσουν να γίνουν οι πρώτοι που κερδίζουν από την πράσινη οικονομία.
Όσον αφορά τις πολιτικές των χωρών-μελών, τέλος, η επιστημονική σύμβουλος της ΕΕ προειδοποίησε ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν απλά να αγνοούν τα επιστημονικά στοιχεία χωρίς καν να δικαιολογούν τη στάση τους.
Η επιστημονική σύμβουλος δε λέει βέβαια ότι έχουν παραχθεί και παράγονται σήμερα τόσα πράγματα που αν υπηρχε δίκαιη κατανομή δεν θα υπήρχε ούτε έλλειψή τους ούτε οικονομική κρίση και ελλείμματα ή χρέη.

Πηγή: http://tvxs.gr/news/klimatiki-allagi/klima-den-mporei-na-perimenei-tin-oikonomiki-anakampsi-tonise-i-epistimoniki-s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου