Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Οι βιομηχανίες που θα μπορούσαν να "σώσουν" την Ελλάδα

Επισημαίνοντας πως το μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος πρέπει να αντικατασταθεί από ένα δραματικά διαφορετικό πλάνο, η McKinsey εντόπισε τους οκτώ τύπους βιομηχανιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας στο μέλλον.
Πρόκειται για:
1. Παραγωγή γενόσημων φαρμάκων
2. Υδατοκαλλιέργειες
3. Ιατρικός τουρισμός
4. Φροντίδα ηλικιωμένων
5. Μεταφορές cargo
6. Διαχείριση αποβλήτων
7. Τρόφιμα
8. Προγράμματα κλασσικής εκπαίδευσης

Η έρευνα της McKinsey αναφέρει περισσότερες από 100 συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τις προτεραιότητες και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και ήταν συγχρηματοδοτούμενη από τον ΣΕΒ, την Ένωση Ελληνικών τραπεζών και τη McKinsey.

Σχόλιο: Καταλάβαμε για τι είδους "ανάπτυξη" ενδιαφέρονται οι τράπεζες και ο ΣΕΒ. Όχι για την αυτοδυναμία της ελληνικής οικονομίας, αλλά για το ποιοί τομείς μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στο διεθνές καπιταλιστικό περιβάλλον και άρα θα μπορούν να έχουν αυτοί κέρδη.

1 σχόλιο:

  1. Οι 5 κλάδοι που αντέχουν στην κρίση

    Επεξεργασία φρούτων και λαχανικών, φάρμακα παρασιτοκτόνα και βότανα, δομικά υλικά, όργανα ακριβείας και ρολόγια, αθλητικά είδη και παιχνίδια. Ο λόγος για τους 5 πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής μεταποίησης, οι οποίοι παρά την κρίση αυξάνουν το μερίδιο στις ξένες αγορές, επεκτείνουν την παραγωγή τους και… προσλαμβάνουν.

    Τα στοιχεία σύμφωνα με τον κ. Άγγελο Τσακανίκα, υπεύθυνο Ερευνών του ΙΟΒΕ προέρχονται από μελέτη που πρόσφατα ολοκλήρωσε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

    Με μία σειρά από μοντέλα ανάλυσης προσδιόρισε τους κλάδους που χαρακτηρίζονται από υψηλή ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης. Δόθηκε έμφαση σε όσους είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί ώστε να υπάρχει διέξοδος στην κρίση ζήτησης που αντιμετωπίζει η οικονομία.
    ...
    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή